Deserturi săsești prezente într-un calendar

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Douăsprezece dintre cele mai populare rețete săsești de deserturi din România, vor fi prezente într-un calendar. Acesta va fi realizat pentru a aduce un omagiu etniei la împlinirea a 40 de ani de la prima întrunire a sașilor din Senereuș (județul Mureș), care a avut loc în Germania.

Ideea aparține soților Waltraud și Alfred Gross din Nordheim, localitate situată în apropiere de Helibronn, ambii născuți în localitatea mureșeană Senereuș și membri ai Asociației Sașilor Senerueșeni din Germania, care au propus ca acest calendar cu rețete tradiționale să poarte denumirea de ‘Calendarul Jubileului’.

Pe fiecare pagină a calendarului, pe lângă fotografia produsului finit va figura și rețeta propriu-zisă, cu ingredientele necesare, cu micile secrete ale gospodinelor și cu gramajul ideal. Fiecare rețetă va figura pe pagina lunii în care aceste preparate se consumă în mod tradițional.

La realizarea calendarului au contribuit majoritatea gospodinelor plecate din Senereuș, ce au prezentat 12 rețete pentru deserturi cum ar fi Grief Hanklich (lichiu), Nuss-Stritzel (cozonac împletit), Darfinkoch (un fel de gogoși), Spitzbuben (prăjitură cu marmeladă), Malle (preparat dulce din făină de porumb), Finkoch (gogoși), Bischofsbrot (pâinea episcopului, după rețeta cu nucă), Buchteln (chifle pufoase cu gem), Bannater Hernchen (cornulețe bănățene), Kleatsch (colac împletit), Lia-Schnitte (asemănătoare cu prăjitura albinița, cu miere) și Honigkekse (turta dulce).

„Printre cele mai populare rețete tradiționale săsești din Senereuș este Hanklich (cu griș sau cu smântână), iar noi pe calendar vom pune rețeta pentru o întreagă familie: patru tăvi, deci patru bucăți mari. Pentru această rețetă avem nevoie de un kilogram de făină, 140 grame de unt, 140 grame de zahăr, o linguriță de sare, 40 grame de drojdie, un ou și 500-600 mililitri de lapte. Toate ingredientele se amestescă și se frământă, după care aluatul rezultat se acoperă și se pune la dospit. Se pune apoi griș sau smântână și se pune 25 de minute la cuptor. Avem și un truc pentru ca preparatul să prindă culoarea galbenă: gălbenușul se amestecă cu sare, separat, este lăsat un pic să stea, fiindcă nu este recomandat să îl pui imediat în aluat, fiindcă pierzi culoare”, a declarat, Waltraud Gross. Sursa: bunadimineata.ro

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •