Despre pace se vorbește prea în șoaptă

Semințele vrajbei și legitimarea crimei

Europa se lăuda cu deceniile sale de pace, ignorând luptele, considerate civile, în care ”autoritățile” au tras în manfestanți, vezi, de exemplu, Decembrie 89 la români și, mai grav apoi, războiul din fosta Iugoslavia.

Europenii consumau știrile servite în care războaiele se petreceau undeva departe, ”Bine că nu la noi!” Iar imaginile tragice veneau asimilate ca fiind aidoma unui oarecare film artistic.

Astăzi, Europa trăiește încă fără să simtă o amenințare reală, se crede bine protejată de unica structura militară uriașă, NATO.

Ucraina anului 2014 trebuia să fi fost privită cu seriozitate de către Occident. Crimeea a fost un semnal că Putin este agresiv.

Dacă peste Europa iminent se va abate războiul, NATO împotriva Rusiei, primul gest pe care îl vor face mai toți europenii va fi să golească rafturile magazinelor și să-și pună la adăpost bunurile.

Cum în istoria umanității ”pacea totală” (adică zilele în care nicăieri pe Terra nu se petrece un război) a durat doar opt ani, în rest, permanent conflcte armate, putem spune că avem războiul ca instinct.

De vreun secol mai toate armatele statelor sunt ”de apărare” și se spune că apărarea cea mai bună ar fi …atacul, agresiunea militară!…

Producem arme sau ne înarmăm, conștienți că totul ar avea un rost iar rostul nu este ca aceste arme să expire! Trebuiesc folosite, nu-i așa?!

Ce sens ar avea să plătim minim 2% din PIB-uri dacă NATO s-ar dovedi inutilă? Ce sens ar avea înarmarea nucleară dacă NIMENI nu își dorește să apese butonul? Doar pentru intimidare?

Se vorbește astăzi despre forme de război chipurile moderne: psihologic, economic, mediatic, adică, semănarea vrajbei, inducerea stărilor de frică, de amenințare, ascunderea pâinii, dar vedem realitatea că toate în conflictele petrecute oriunde în lume gloanțele, bombele, rachetele, distrug orașe și sfârtecă trupurile mai ales ale civililor.

O amenințare gravă este arma chimică și cea nucleară și va fi câtă vreme armele acestea există.

Dacă SUA și Rusia pot avea astfel de arme, de ce nu și oricare alt stat? Și astfel, tot mai multe țări s-au înarmat temeinic, nu de alta, doar pentru ”Apărare”!

2022 – Ucraina a fost invadată de ruși

Pe fondul acestei crunte realități, vrajba crește. Dezinformarea și manipularea ne aduce în pragul să nu mai credem pe nimeni și nimic.

Rușii numesc agresiunea militară doar o banală operațiune, alții vorbesc despre ambiții mai mari ale lui Putin, de a cuceri cât mai multe state.

Unii socotesc că rușii nu ar folosi întreaga capacitate militară convențională (ca și cum ar aștepta să o vadă!) ceea ce ar însemna că este doar o operațiune, alții că nici nu ar avea în realitate o capacitate, baza fiind armele nucleare încă nefolosite, dar posibil să le…

Asta în vreme ce orașe întregi sunt distruse, rase de la pământ, trupurile ucise sunt aruncate în gropi comune, atrocitățile cum ar fi: violuri, torturi, jafuri, sunt noua normalitate. Cohortele de refugiați de război asaltează granițele.

Lumea de dincolo de liniile de război vrea să pară solidară, ajutătoare. Oamenii de rând își oferă casele, pâinea, guvernele armamentul, munițiile.

Despre pace se vorbește prea în șoaptă

Să spui că este legitimă agresiunea rușilor, că apără etnicii săi, sau să spui că ucrainenii ar trebui să capituleze necondiționat pentru salvgardarea păcii, arată clar dorința de război.

Fiindcă nicio agresiune militară nu este legitimă iar capitularea nu garantează pacea, deschide orizontul unor noi cuceriri.

Geopolitica mondială pare să alimenteze și să tragă profit de pe urma acestui război și, plăpândă, doar Europa vorbește prea șoptit de pace.

Ici-colo, prin orașele vestice, câteo demonstrație cerând pacea. Câteva simbolice voci, cum ar fi Papa sau vreo altă personalitate, amintește în treacăt despre pace. În rest, toată lumea pare că se pregătește de război, invocându-l parcă.

Întrebări aparent ciudate sunt lansate oriunde:

Dacă ar muri Putin, ar fi pace? Dacă ar câștiga Rusia, se va mulțumi cu o victorie sau va invada și alte popoare? Dacă NATO ar intra deschis în conflict, Rusia s-ar teme și s-ar retrage sau ar declanșa nucleara?

Răspunsurile nu sunt deloc liniștitoare:

Nu doar Putin vrea acest război. O victorie deschide apetitul pentru noi victorii. Un nou conflict mondial nu ar descuraja rușii iar posibilitatea folosirii armelor nucleare ar crește exponențial în urma căreia nimeni nu ar ieși victorios.

Să amintim Hiroshima și Nagasaki unde americanii nu au obținut vreo victorie lansând acele monstruase bombe.

Soluția? Întreaga diplomație mondială să se concentreze pe dialogul păcii. Ceea ce pare că nu se vrea.

Atât SUA cât și China câștigă din slăbirea Europei prin conflict. Fiindcă Ucraina este europeană și fiindcă nu doar Rusia plătește sancțiuni, acestea au efecte deloc ”doar” secundare.

Includerea atât a Rusiei cât și a Ucrainei într-o Europă Unită pare ceva imposbil, o utopie. Desființarea NATO pare mai imposibilă ca oricând. Ascensiunea militară a Chinei dar și a altor state, anunță un apropiat viitor înfricoșător. Așadar, dacă vrei pace, pregătește-te de război!

În prezent sunt în desfășurare pe glob peste 25 de conflicte militare. Ocidentul, și nu doar, este nevoit să sprijine Ucraina. Singurul stat care ar putea instaura acum pacea este Rusia prin oprirea agresiunii.

Apoi, un program mondial total de dezarmare, desființarea producției de armament, reconversia profesională a militarilor și a industriei de război pare imposibila dorință. Eu o am, probabil și tu, dar nu servește!…

Cât suntem încă pe pace, privim știrile ca pe un film, un meci, până ce urgia se va abate peste casele noastre.

Repet soluția:Întreaga diplomație mondială să se concentreze pe dialogul păcii. Ba mai mult, întreaga suflare a Pământului să intre în dialog serios și real pentru pace.

Asta fiindcă perspectiva amplificării conflictului duce la dispariția iminentă a vieții pe Terra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.