Despre papagalii de mare și despre arhipelagul Galapagos

Papagalul de mare își unge penele cu secreția uleioasă a glandei uropigiene de la baza cloacei, devenind astfel impermeabil la apă.
– Sub apă papagalul de mare elimină aerul dintre pene, arătând de parcă ar înota într-o bulă argintie de aer.
– Papagalul de mare este o pasăre curioasă, se uită cu plăcere în cuiburile tovarășilor săi de specie.
– Sunetele caracteristice emise de acesta sunt un „arrho” mormăit și un „oarr” zumzăit.
– Papagalii de mare pot înota și zbura foarte repede, însă datorită picioarelor poziționate mult posterior nu aterizează prea elegant, ajungând la destinație pe burtă.
– În trecut, pe insula St. Kilda din Oceanul Atlantic, carnea lor era folosită pentru a da gust păsatului de ovăz.

Arhipelagul Galapagos
– În arhipelag există 13 specii de cinteze care sunt endemice
– Iguanele marine sunt singurele iguane de acest fel din lume
– Pinguinul de Galápagos este singurul pinguin tropical din lume
– Specia de cormoran care nu zboară este cea mai mare specie din cele 29 existente pe glob și singura care și-a pierdut abilitatea de a zbura
– 17% dintre speciile de pești din Galápagos sunt endemice
– Există în arhipelag 800 de specii de moluște, dintre care 18% nu se mai găsec în altă parte a globului
– În 1990, Galápagos a primit titlul de Sanctuar al Rechinilor și Balenelor
– Cetățenii altor țări pot sta în insule maximum 90 de zile fără să aibă nevoie de viză
– Doar patru dintre insule sunt locuite, acestea fiind: Isabela, Santa Cruz, Florena și San Cristobal
– Au avut loc mai mult de 60 de erupții vulcanice în ultimii 200 de ani
– Cea mai recentă erupție a avut loc în aprilie 2009
– Insulele se deplasează spre est, datorită mișcării plăcii Nazca pe care se află
– Insulele au fost descoperite accidental, în anul 1535, de către Părintele Tomas de Berlanga

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

vă rog adăugați un comentariu
introduceți numele aici