DEZASTRU LA PARIS – Notre-Dame de Paris, un simbol universal în flăcări

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vom reclădi împreună această catedrală!” – Emmanuel Macron, 15 aprilie 2019

Un incendiu de proporții a cuprins luni, 15 aprilie 2019, ora 18.50, catedrala Notre-Dame din Paris.

La catedrala Notre-Dame din Paris, cel mai vizitat monument istoric din Europa, un incendiu, pornit se pare din podul vechi de sute de ani, a izbucnit în jurul orei 18.50, după declarațiile pompierilor francezi.

Potrivit informațiilor furnizate de aceștia,  vizitatorii au fost evacuați  iar în zonă a fost stabilit un perimetru de siguranță. Nu au existat victime printre turiști. Au fost luate importante măsuri pentru a stinge flăcările, care cuprinsese întregul  acoperiș al faimoasei catedrale, dealtfel, distrus în totalitate.

Din fericire, structura  catedralei nu a fost afectată și nici cele două turnuri, declara comandantul pompierilor.  Au fost mobilizați 500 de pompieri, un număr impresionant, pentru a salva un monument ce aparține patrimoniul mondial.

Din cauza flăcărilor de nestăvilit, s-a prăbușit una din turle, construită prin voia arhitectului Eugène Viollet-le-Duc în 1860, când a avut loc marea restaurare a catedralei, după ce marele Victor Hugo trăsese un semnal de alarmă privind degradarea continuă a acesteia prin romanul  “Notre-Dame de Paris. 1482”

Philippe Villeneuve, arhitectul șef care conduce lucrările de restaurare în prezent, a declarat: ”E o catastrofă. Plâng. Nu puteam să-mi imaginez așa ceva.”

La ora 20,15, ora locală,  președintele francez, E. Macron s-a deplasat la catedrală pentru a  asista la operațiunile de stingere a flăcărilor. Președintele Macron declara: ”Notre-Dame cuprinsă de flăcări. Un gând îndreptat către catolici și către francezi. Ca toți compatrioții mei, în această seară sunt trist văzând cum arde o parte din noi”.

După ce a mulțumit celor 500 de pompieri pentru lupta lor cu flăcările,  președintele Macron a mai declarat: ”Notre-Dame de Paris este istoria noastră, este literatura noastră. Este epicentrul vieții noastre,  kilometrul zero. Sunt atâtea cărți,  atâtea picturi. E catedrala tuturor francezilor, chiar și a celor care nu au ajuns niciodată. E istorie, suntem noi.”

La ora 21,50, postul de televiziune France 24 relata că Parchetul din Paris a lansat o anchetă.

Acest incendiu reprezintă o dramă nu numai pentru francezi, ci pentru întreaga omenire.

S-a reușit salvarea unor relicve de o importanță covârșitoare pentru credincioșii catolici și nu numai,  și  anume,  o bucată din coroana de spini a lui Isus Hristos și tunica sfântului Louis.

Catedrala Notre-Dame din Paris nu reprezintă numai un sanctuar al credincioșilor catolici, ci și un simbol al rezistenței și al istoriei franceze.

 

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here