Dezechilibrele hormonale

Un dezechilibru hormonal poate declanșa o serie de simptome care îți afectează calitatea vieții. După cum știm deja, hormonii joacă un rol foarte important în buna funcționare a organismului. Aceștia sunt transmițători chimici care stimulează funcțiile celulare și reglează procesele psihologice. Şi în special trebuie să avem grijă de tiroidă. Cum simţim că ceva nu este în ordine să facem o investigaţie simplă prin trei analize care ne arată imediat dacă glanda noastră poate fi dezechilibrată: T3, T4, TSH. PLus o hemoleucogramă completă.

Întrucât hormonii influențează metabolismul, procesul de creștere și funcțiile sexuale, este necesar să îi menținem la un nivel echilibrat.
Multe persoane nu conștientizează că multe dintre simptomele cu care se confruntă apar ca urmare a unor dereglări hormonale, asociindu-le, în schimb,  cu alte probleme mai comune. Atunci când afli cum se manifestă și ce impact au asupra ta aceste dezechilibre, reușești să le identifici cu succes pentru a primi un tratament adecvat.
Acumularea de grăsime abdominală poate semnala un dezechilibru hormonal. Acumularea de grăsime abdominală și pierderea masei musculare reprezintă simptome frecvente ale problemelor prezente la nivelul glandelor endocrine. Stresul este asociat, în general, acestor simptome.
Deși cele două probleme pot fi puse pe seama unor obiceiuri alimentare necorespunzătoare, este important să iei în calcul și posibilitatea dereglărilor hormonale, întrucât acestea îți afectează metabolismul.
Pierderea apetitului sexual. Un nivel scăzut de estrogen scade în mod semnificativ apetitul sexual și poate influența chiar și dispoziția femeilor care se confruntă cu această problemă. Astfel, viața lor sexuală este profund afectată.
Dificultăți cognitive. Pierderile de memorie, stresul și „ceața” cerebrală sunt simptome ale dezechilibrelor hormonale la nivel cognitiv. În general, aceste dereglări cresc nivelul unei substanțe chimice numite cortizol, care este asociată stresului și dezvoltării anumitor boli.
Schimbări bruște de dispoziție. Nervozitatea, irascibilitatea și alte schimbări bruște de dispoziție sunt simptome frecvente ale dereglărilor hormonale din timpul menstruației și al menopauzei.
Multe femei se confruntă cu o sensibilitate acută, depresie și emoții care le dau o stare de rău, iar aceste lucruri sunt normale. Însă modificările severe pot apărea din cauza unor probleme endocrine.
Aceste simptome sunt provocate de fluctuațiile în nivelul de estrogen și progesteron.
Bufeuri și transpirații nocturne. Bufeurile și transpirațiile nocturne sunt asociate, în general, schimbărilor hormonale din timpul menopauzei. Cu toate acestea, ele pot apărea și la vârste mai tinere ca urmare a unui dezechilibru hormonal.
Deși înainte erau puse pe seama unui nivel scăzut de estrogen, acum se știe că bufeurile și transpirațiile nocturne apar ca urmare a unui deficit de progesteron sau a unor probleme ale glandei tiroide sau suprarenale. Aceste sisteme sunt foarte sensibile la schimbări, mai ales când sunt expuse la factori care afectează activitatea hormonală.
Uscăciune vaginală. Un nivel scăzut de estrogen poate modifica pH-ul vaginal, afectând secrețiile și lubrifierea naturală.
Uscăciunea vaginală îți afectează în mod direct viața sexuală, întrucât mărește sensibilitatea și provoacă durere în timpul actului sexual. Acesta este un simptom comun în timpul menopauzei, dar poate apărea și prematur ca urmare a altor dezechilibre.
Oboseală constantă. Majoritatea persoanelor se confruntă cu episoade de oboseală cronică în anumite perioade, cauzele fiind stresul, activitatea fizică intensă sau o anumită afecțiune.
Însă atunci când starea de oboseală durează foarte mult timp, la baza ei ar putea sta hipotiroidismul, o disfuncție a glandei tiroide care încetinește metabolismul și provoacă dificultăți la nivelul sistemului cardiovascular și al digestiei.
Dureri de cap și migrene. Schimbările în activitatea hormonilor feminini pot provoca dureri de cap severe și migrene recurente. Dezechilibrele care apar în anumite momente ale ciclului menstrual și la menopauză provoacă dureri de cap cauzate de tensiune și de inflamațiile excesive.
Durerile de cap pot fi cauzate și de disfuncțiile tiroidiene, adică de hipotiroidism, de care am vorbit mai devreme sau de hipertiroidism.