DEZVĂLUIRI: Directorul Organizației Mondiale a Sănătății – OMUL CHINEI


Tedros Adhanom Ghebreyesus, o figură puțin cunoscută înainte de pandemia coronavirusului, a ajuns în rolul de director general al Organizației Mondiale a Sănătății, care conduce acțiunile globale pentru pandemia coronavirus.

Tedroscare nu a practicat niciodată profesia de doctor – este un politician de carieră care s-a născut în ceea ce este acum Eritrea, a studiat în Marea Britanie, apoi s-a ridicat în fruntea guvernului Etiopiei, mai întâi ca ministru la sănătate și apoi ministru de externe, înainte de a fi ales pentru a conduce OMS, în 2017. Potrivit DailyMailOnline.

Acum, se confruntă cu critici grele cu privire la managementul său pandemic, în special pentru laudele pe care le-a făcut Partidului Comunist Chinez pentru răspunsul acestuia la epidemie – salutând „angajamentul regimului de transparență”.

Acest lucru a dus la afirmații – în mare parte făcute recent de Donald Trump – că OMS este „concentrată pe China”, poziție pe care președintele Statelor Unite a promis că o va „examina”.

Trump a amenințat că va suspenda finanțarea SUA către OMS până la efectuarea unei anchete, sugerând în același timp că informațiile sunt păstrate cu privire la virus.

De fapt, nu este prima dată când Tedros a fost acuzat că s-a predat Chinei. La scurt timp după victoria electorală din 2017, s-a susținut că diplomații chinezi au fost puternic implicați în lobby pentru el.

Înregistrările ONU arată, de asemenea, că unele contribuții chineze, atât la bugetul de ajutor al Etiopiei, cât și la OMS au crescut substanțial.

La scurt timp după alegerea sa la OMS, un raport al Times a declarat: „diplomații chinezi au făcut campanii puternice pentru acest etiopian, folosind ponderea financiară și bugetul de ajutor opac din Beijing pentru a crea sprijin în țările sale.”

Tedros – care este căsătorit și are cinci copii – s-a născut în 1965 în Asmara, care la acea vreme făcea parte din Etiopia, dar acum se află în Eritrea.

În copilărie, el și-a văzut fratele mai mic murind în urma unei infecții, despre care a spus că era rujeolă, ulterior a spus că asta a stimulat hotărârea sa de a lucra în politica de sănătate și direct în sănătate.

A absolvit biologia la Universitatea din Etiopia în 1986 și a început să lucreze ca ofițer de sănătate în regimul dictatorului marxist Mengistu Haile Mariam, în timp ce țara era guvernată de junta militară din Derg.

Potrivit BBC, Tedros s-a alăturat apoi grupării de extremă stânga – care și-a început viața ca partid comunist și a jucat un rol important în răsturnarea lui Mariam în 1991.

Ulterior a devenit parte a EPRDF, o coaliție de partide de stânga care a condus Etiopia până în anul trecut.

Mai mult sau mai puțin simultan cu expulzarea lui Mariam, Tedros a părăsit Etiopia și a venit în Regatul Unit, unde a studiat la London School of Hygiene & Tropical Medicine, absolvind cu Master în Imunologie a bolilor infecțioase în 1992.

A continuat apoi să studieze la Universitatea din Nottingham, unde a obținut un doctorat în sănătatea comunității în 2000.

După aceasta, s-a întors în Etiopia unde s-a alăturat ministerului sănătății și a obținut un grad de ministru regional al sănătății – poziție pe care a ocupat-o în 2005.

În timpul mandatului său, care a durat până în 2012, a fost lăudat pe larg pentru deschiderea a mii de centre de sănătate, care angajase zeci de mii de medici, reducerea HIV / SIDA, rujeola și rata malariei, precum și aducerea tehnologiei informației și internetul în sistemul de sănătate.

În noiembrie 2012 a fost promovat în funcția de ministru de externe și a fost apreciat pentru că a contribuit la negocierea unei creșteri a finanțării Națiunilor Unite pentru Etiopia, inclusiv în cadrul Agendei de Acțiune Addis Ababa.

Într-adevăr, înregistrările de finanțare ale Națiunilor Unite arată că țara sa a primit milioane de finanțări suplimentare în această perioadă, inclusiv din China, care anterior acordase puțin sau nimic pentru a sprijini țara.

În 2015 și 2016, China a donat aproximativ 16 milioane de dolari în cheltuieli de plată și contribuții în numerar în Etiopia, în mare parte în sprijinul programelor alimentare sau de refugiați.

În 2011, chiar înainte ca Tedros să fi preluat rolul, iar în 2017, imediat după plecarea sa, China a livrat alte 44 de milioane de dolari în angajamente și contribuții.

În 2017, Tedros a părăsit guvernul etiopian și a candidat pentru directorul general al OMS, deoarece mandatul doctorului Margaret Chan, un medic canadiano-chinez, urma să se încheie.

Alegerile au fost primele care au avut loc în cadrul unui sistem de vot al tuturor statelor membre ONU, ca parte a unui scrutin secret. Anterior, liderii au fost aleși cu un vot cu ușă închisă din partea unui comitet executiv.

La final, câmpul a fost redus la doi candidați: Tedros și britanicul David Nabarro, medicul care a ajutat pe tot parcursul vieții pentru a conduce răspunsurile ONU la focarele anterioare, inclusiv gripa aviară, epidemia de holeră din Haiti și epidemia de Ebola în Africa de Vest.

Tedros a câștigat scrutinul cu 133 de voturi, devenind primul lider african OMS și primul non-medic care a deținut acest rol. Victoria sa a venit în parte datorită celor 50 din cele 54 de state africane care l-au votat.

Cu toate acestea, el s-a aruncat rapid în controverse, recomandând dictatorului african Robert Mugabe ca ambasador al bunăvoinței OMS, pe fondul acuzațiilor că ar fi încercat să ramburseze favorurile acordate în timpul alegerilor.

S-a raportat că această mișcare ar trebui să recompenseze și susținătorul Chinei pentru Mugabe de mult timp, pentru că a folosit influența sa pentru a-l alege.

The Times a adăugat: „China a lăudat modelul de dezvoltare autoritară a regimului etiopian…”

În cadrul aceleași alegeri din 2017, mai multe grupuri din Etiopia s-au opus numirii lui Tedros din cauza legăturilor sale cu TPLF și ale acuzațiilor de înăbușire a jurnaliștilor și a reprimării minorităților.

Tedros a fost, de asemenea, acuzat că a ascuns trei focare diferite de holeră în 2006, 2008 și 2011, raportându-le în mod greșit drept „diaree apoasă”, afirmații pe care le-a respins ca drept o  „campanie de intimidare” a rivalului său britanic.

După alegerea sa la OMS, Tedros a promis că va reforma organizația cu accent pe asistența medicală universală în centrul acesteia, creșterea finanțării.

Datele suplimentare privind finanțarea Națiunilor Unite arată că, în timpul mandatului său, contribuțiile evaluate de China la OMS au crescut semnificativ, de la aproximativ 23 de milioane de dolari în 2016 la 38 de milioane de dolari în 2019.

China s-a angajat, de asemenea, să finanțeze 57 de milioane de dolari suplimentari în 2020, deși încă nu a plătit soldul.

Între timp, finanțarea din partea altor mari economii mondiale – inclusiv Statele Unite, Rusia, Japonia și Germania – a rămas în mare parte neschimbată sau chiar a scăzut în aceeași perioadă.

Contribuțiile evaluate reprezintă doar aproximativ un sfert din bugetul OMS, restul provenind din donații.

Critici recente la adresa OMS și Tedros provin, în special, din gestionarea pandemiei coronavirusului și, în special, din apropierea sa față de autoritățile de la Beijing.

Tedros a vizitat Beijing-ul în ianuarie 2020 și a vorbit cu președintele Xi despre acțiunile țării împotriva virusului, făcând un discurs prin care a lăudat transparența regimului, rapiditatea răspunsului său și l-a creditat că a salvat vieți atât acasă cât și în străinătate

Acest lucru se întâmpla în ciuda faptului că medicii taiwanezi – care nu au fost reprezentați la OMS de când China au revendicat Taiwan-ul ca parte a țării sale – au spus că au îngrijorări cu privire la răspunsul Chinei de până în decembrie 2019.

Medicii au raportat la Financial Times că au dovezi ale transmiterii de la om la om a virusului, lucru pe care China l-a negat la acea vreme și un factor cheie în transformarea bolii într-o pandemie globală.

China a raportat transmisia de la om la aproape o lună mai târziu, pe 20 ianuarie, când boala a început să se răspândească în țară și în întreaga lume.

O petiție prin care se cere demisia lui Tedros, care a început în Taiwan, a trecut peste 750.000 de semnături.

Chinei i-au fost adresate acuzații potrivit cărora a încercat să reducă la tăcere medicii – inclusiv regretatul doctor Li Wenliang – care au raportat pentru prima dată boala și au acoperit primele cazuri.

Donald Trump a vizat OMS, spunând că Statele Unite ar avea în vedere suspendarea finanțării pentru organizație până la efectuarea unei anchete.

„Au greșit, au ratat apelul”, a adăugat el, adăugând: „Ar fi trebuit să știe și probabil știau acest lucru”, sugerând că OMS ținea secrete informațiile despre coronavirus.

„OMS, care este Organizația Mondială a Sănătății, primește sume mari de bani de la Statele Unite, iar noi plătim majoritatea, cea mai mare parte a banilor lor…”, a declarat Trump în partea de vârf a briefing-ului.

”Și au greșit. Au greșit în legătură cu multe lucruri.” … „Și aveau multe informații din timp și – păreau să fie foarte concentrați pe China”, a spus el.

Dr. Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, a apărat organizația.

El a spus: „Suntem acum într-o fază acută a pandemiei – acum nu este momentul să reducem finanțarea”.

El a mai spus că administrația va examina dacă Statele Unite își vor retrage finanțarea de 513 milioane de dolari.

Coronavirusul a infectat acum cel puțin 1,4 milioane în toată lumea și a ucis peste 80.000, deși se consideră că aceste cifre sunt subestimate.

”Faptele coronavirusului din China dorește ca lumea să le uite: Beijing lansează o cronologie COVID-19, dar nu include denunțătorii, piața alimentară huanan și „ordinul de a distruge toate eșantioanele”

Agenția oficială de știri din China a publicat o cronologie pentru coronavirus pentru a răspunde acuzațiilor potrivit cărora Beijingul a încercat să acopere întreaga scară a epidemiei.

Xinhua, condusă de stat, a declarat că această cronologie, publicată luni, a arătat cum țara „a împărtășit informații și cooperare internațională avansată” în lupta împotriva virusurilor ucigași.

Documentul de 37 de pagini a inclus – așa cum a fost descris de Xinhua – „principalele fapte și măsuri pe care China le-a luat” pentru a stăvili epidemia. În special, el a salutat rolul președintelui Xi Jinping și al altor lideri comuniști.

Cu toate acestea, raportul gigantic a omis în evidență unele dintre cele mai cruciale evenimente ale crizei de sănătate, fiecare dintre acestea jucând un rol decisiv în dezvoltarea de urgență globală.

Probabil una dintre cele mai importante povești legate de pandemia COVID-19, opt lucrători din domeniul sănătății din Wuhan care au dat alarma despre virus la sfârșitul lunii decembrie au fost acuzați că au răspândit vești false și au fost cercetați de poliție.

Cel mai cunoscut dintre ei a fost regretatul doctor Li Wenliang, care a murit de coronavirus la 7 februarie după ce l-a contractat în primele linii.

Încă din 30 decembrie, tânărul de 34 de ani a trimis mesaje către un grup de chat social media folosit de medicii locali, avertizându-i despre „SARS într-o piață de pește Wuhan”. Alerta sa a venit cu trei săptămâni înainte de prăbușirea orașului Wuhan.

O declarație a poliției din Wuhan, la 1 ianuarie, condamnat pe dr. Li și pe alții pentru că au răspândit informații „neautentice” fără dovezi. Oficialii au spus că acțiunile lor au avut un impact negativ asupra societății și că vor fi „tratate” de lege, potrivit unui raport Xinhua, anterior.

Aceste evenimente nu au fost menționate în noua cronologie a Xinhua.

Cu toate acestea, raportul s-a referit la dr. Li pe o listă din 19 martie.

„O echipă de inspecție a Comisiei Naționale de Supraveghere a publicat raportul unei investigații în probleme legate de Dr. Li Wenliang, oftalmolog la Spitalul Central Wuhan.

În urma raportului, Biroul de Securitate Publică Wuhan a decis revocarea scrisorii de mustrare anterioară și și-a cerut scuze familiei Li pentru greșeală.”

Beijingul l-a numit pe doctorul Li „martir” în această lună și a scandat pentru el în Ziua Națională de doliu pentru victimele COVID-19.

Deși Dr. Li a fost cel mai cunoscut denunțător al coronavirusului, el a fost sfătuit de un coleg, medicul de prim ajutor Ai Fen. Citește despre aceasta AICI

Piața de pește din Huanan

De la izbucnire, cercetătorii și autoritățile au legat virusul cu piața de comerț cu ridicata a fructelor de mare din Huanan, o piață care a fost odată populară în orașul de 11 milioane.

Curios, nu a apărut în cronologia Xinhua.

Una dintre primele conexiuni între COVID-19 și Huanan poate fi urmărită într-o declarație a Comisiei municipale de sănătate din Wuhan.

În ea s-a susținut că… la 31 decembrie au fost identificate 27 de cazuri pe piață și că oficialii orașului au început să investigheze asocierea sa cu Huanan.

Unele rapoarte au sugerat însă că primul pacient nu a avut nicio legătură cu piața.

Piața a fost închisă pe 1 ianuarie în legătură cu epidemia de pneumonie de către șeful pieței locale, potrivit unui raport condus de China News, care citează Wuhan Evening News.

O investigație realizată de Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a arătat că virusul a fost transmis oamenilor de la animale sălbatice vândute ca alimente pe piață, a raportat Xinhua pe 26 ianuarie.

Cronologia Xinhua nu s-a referit la piața huanan sau la conexiunea acesteia cu pandemia.

Într-o listă din 26 ianuarie, el a citat ​​pe Ma Xiaowei, șeful Comisiei Naționale de Sănătate din China (NHC), care a susținut că „nu s-a găsit încă sursa infecției și că sunt încă necesare studii pentru a înțelege patogenitatea acesteia”.

Într-o altă listă din 6 martie, Xinhua a citat un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe care a spus: „Deși primul caz de COVID-19 a fost detectat în China, acest lucru nu înseamnă neapărat că este originar din China. Trebuie să ne opunem în comun acestui „virus informațional și politic”

Deși nu se știe de ce piața a fost omisă din cronologie, Beijing a respins evaluarea pe scară largă a faptului că Wuhan este locul de naștere al epidemiei globale după ce au început să apară cazuri, dar în Europa.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, a acuzat „unii politicieni americani”, pe 17 martie, de promovarea stigmatului prin legarea noului coronavirus cu China.

„Ordinul călușului în gură”

Un raport de investigații a acuzat oficialii chinezi că au ordonat laboratoarelor să oprească testarea și să distrugă toate probele de coronavirus în stadiile foarte timpurii ale epidemiei.

La 1 ianuarie, oficialii Comisiei de Sănătate Hubei au lansat ordinul de tăcere unelor companii de secvențiere a genelor care au identificat o nouă tulpină de coronavirus asemănătoare SARS încă din 27 decembrie, a spus raportul.

Asta a fost cu peste o săptămână înainte ca primul pacient din Wuhan, un bărbat de 61 de ani, să moară de virus pe 9 ianuarie.

Dezvăluirea a fost făcută de unul dintre cele mai citate rapoarte de investigare privind epidemia de coronavirus din China, publicată de pionierul grupului mass-media de la Beijing, Caixin, pe 26 februarie.

Au fost zeci de mii, dacă nu chiar milioane de distribuiri pe platforma de socializare chineză WeChat, înainte de a dispărea.

O versiune engleză a articolului este încă prezentă pe site-ul web al Caixin.

Cronologia Xinhua nu a menționat nicio încercare de testare de laborator în decembrie.

El a spus că, pe 2 ianuarie, CDC și Academia Chineză de Științe Medicale (CAMS) „au primit primul lot de probe de la patru pacienți din provincia Hubei și au început să identifice agenți patogeni” și a adăugat că alte trei instituții au început teste de laborator paralele pe 3 ianuarie.

O echipă de experți numită oficial a declarat, pe 9 ianuarie, că un nou tip de coronavirus a fost identificat inițial ca fiind cauza pneumoniei virale din Wuhan, potrivit istoriei și a unui raport Xinhua anterior.

Rămâne un mister când președintele chinez Xi a aflat despre epidemie.

Cronologia, precum și multe rapoarte ale mass-mediei de stat au spus că Xi „a dat instrucțiuni privind răspunsul la epidemie în timpul președinției unei reuniuni a Comitetului permanent al Biroului Politic al Comitetului Central din CPC” pe 7 ianuarie.

Cu toate acestea, o anchetă asupra documentelor guvernamentale publice și a rapoartelor oficiale relevă faptul că discursul său nu a fost menționat în niciun raport până la 15 februarie.

Qiushi, un jurnal politic periodic condus de Partidul Comunist, a publicat transcrierea discursului lui Xi pe 3 februarie.

Xi s-a adresat oficialilor: „La 7 ianuarie, am ridicat cereri pentru controlul și prevenirea noii epidemii de pneumonie coronavirus în timp ce am găzduit Comitetul permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez”.

Acest articol, menționat în cronologie, a devenit sursa a numeroase rapoarte, potrivit cărora Xi a preluat grupul de lucru coronavirus la 7 ianuarie.

Un raport Xinhua din 7 ianuarie privind întâlnirea politică a fost intitulat „Xi Jinping a găzduit o ședință de conducere a PCC” și nu s-a referit la pneumonia virală din Wuhan.

Radio France International a marcat pe 7 ianuarie drept un „punct misterios în timp” pentru președintele Xi.

Xinhua a raportat pentru prima dată că Xi a dat instrucțiuni privind epidemia de coronavirus la 20 ianuarie.

Wuhan nu a raportat cazuri noi între 6 și 17 ianuarie, când orașul a organizat o serie de întâlniri politice importante, cunoscute sub numele de „cele două sesiuni”.

La conferințe au participat aproape 700 de oficiali, legislatori și reprezentanți ai guvernului.

Începând cu 5 ianuarie, comisia de sănătate a orașului înregistra 59 de cazuri și niciun deces.

Cele 12 zile ar fi fost cheie pentru prevenirea răspândirii virusului, însă oficialii au raportat zero cazuri noi sau nu au lansat o actualizare zilnică.

„În acest fel, Wuhan, un oraș de 11 milioane de oameni, a pierdut cele 12 zile cheie pentru a împiedica o boală epidemică malignă să se răspândească”, a criticat Yicai, cu sediul în Shanghai, într-un articol din 1 februarie.

Cronologia Xinhua a enumerat 25 de înregistrări în 12 zile pentru a oferi detalii despre o varietate de acțiuni oficiale, inclusiv izolarea primului tip nou de tulpină de coronavirus, dezvoltarea kiturilor de testare și o declarație a Organizației Mondiale a Sănătății despre focar. Nu a menționat cazuri noi în acea perioadă.

În plus, oficialii dintr-o comunitate din Wuhan au organizat un banchet imens pe 18 ianuarie, invitând peste 40.000 de familii să serbeze noul an lunar, a spus Caixin, citând ziarul Chutian Urban Daily.

Banchetul a stârnit temeri de un focar iminent în rândul rezidenților Wuhan care s-au grăbit să cumpere măști, a adăugat Caixin. Cronologia nu a menționat banchetul.

În ziua respectivă, Wuhan a raportat patru cazuri noi. O declarație spunea că orașul înregistrase 45 de cazuri și două decese până atunci.

Unul dintre cele mai influente interviuri din primele zile ale focarului a venit de la Zhou Xianwang, primarul din Wuhan.

Zhou a mărturisit că echipa sa nu a lansat informații cu privire la ”situația la timp” – CCTV pe 27 ianuarie.

Zhou a anunțat într-o conferință de presă, cu o zi înainte, că aproximativ cinci milioane de rezidenți Wuhan părăsiseră orașul înainte ca toate formele de transport să fie suspendate pe 23 ianuarie.

Zhou a spus că acei oameni au plecat din cauza noului an lunar și a „fricii”. Nouă milioane de oameni au rămas la Wuhan când s-a închis, a spus el.

Cronologia nu a menționat comentariile lui Zhou, care au fost raportate pe scară largă în mass-media din interiorul și din afara Chinei.

Wu, de 56 de ani, a declarat la CCTV că guvernul său ar trebui să obțină permisiunea superiorilor înainte de a face anunțuri despre noul coronavirus.

„Pe de o parte, nu am dezvăluit [informațiile] la timp; pe de altă parte, nu am folosit informații eficiente pentru a ne îmbunătăți munca la un nivel satisfăcător”, a spus Zhou în timpul interviului transmis pe internet.

El a spus: „În ceea ce privește divulgarea prematură, sper că toată lumea poate înțelege. [Coronavirus] este o boală contagioasă. Bolile contagioase au o lege relevantă și informațiile trebuie dezvăluite în conformitate cu legea”.

El a explicat apoi restricția pe care guvernul său trebuie să o facă.

Starea pacienților care suferă de „pneumonie virală misterioasă” este „controlabilă pe scară largă”, a spus Xinhua într-un articol din 10 ianuarie, citând un expert.

Profesorul Hu Ke de la Spitalul Popular Popular din Hubei a spus că majoritatea pacienților au dezvoltat simptome ușoare până la medii și că unii dintre primii pacienți s-au recuperat și au părăsit spitalul.

Acest articol a fost publicat cu o zi înainte ca Wuhan să fi raportat primul său deces de COVID-19.

Au trecut cinci zile de când un alt raport Xinhua a declarat că nicio dovadă nu a demonstrat că virusul se poate răspândi de la o persoană la alta.

Cronologia nu a menționat niciunul dintre cele două articole.

Profesorul Zhong Nanshan, liderul echipei de experți coronavirus din Beijing, a confirmat transmisia de la om la 20 ianuarie, potrivit unui raport CCTV.

Pandemia coronavirus a ucis până în prezent (ora articolului) peste 87.292 de persoane și a infectat 1.485.535 de oameni în toată lumea. Blocada în Wuhan, fostul centru de focar, a fost ridicată miercuri. Q.E.D.

(pentru o mai aprofundată documentare dați search google:
Tedros Adhanom Ghebreyesus: The Ethiopian at the heart of the coronavirus fight – BBC News.
Ethiopia | Financial Tracking Service – The Washington Post
Candidate to Lead the W.H.O. Accused of Covering Up Epidemics – The New York Times
Dr. Tedros Adhanom is an Individual Suspected of a Crime Against Humanity
IHR Emergency Committee on Novel Coronavirus (2019-nCoV).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.