Diagnostic eronat – femeie de 49 de ani moare de anevrism

Femeia, Daniela Sabbatini, acuza dureri de rinichi și de picioare. La Policlinico Casilino din Roma au diagnosticat-o  cu o simplă lombosciatalgie, însă situația s-a agravat. S-a întors la camera de urgență și a murit.

„Calvarul lui a început la 18 martie – explică sora Danielei – Cu câteva zilele în urmă Daniela a avut o ușoară durere la rinichi și la piciorul stâng, dar, fiindcă ani în urmă a fost operată de hernie, medicul de familie nu a fost îngrijorat prea mult și  i-a prescris doar paracetamol “.

Ea s-a prezentat la Policlinico Casilino, de unde a fost imediat trimisă acasă cu diagnosticul de lombosciatalgie. După 24 de ore, cu toate acestea, situația s-a înrăutățit.

Daniela revine, astfel, la camera de urgență la Casilino. La scurt timp a murit. Doctorii încep să-și dea seama că situația este mai gravă decât se aștepta și abia acum vorbesc despre o infecție care blocaseră rinichii, zahăr în sânge și hipertensiune arterială. Ei presupun că ar putea să fi fost meningită, apoi cheamă familia să explice că Daniela ar fi trebuit să fie spitalizată la terapie intensivă. Cine trebuia să fi făcut asta?

Apoi, medicii înștiințează familia că Daniela a avut un anevrism abdominal, cu un început de ischemie cerebrală și cheaguri de sânge în plămâni. Ar fi fost foarte puține speranțe să supraviețuiască. Ei au găsit, de asemenea, un cancer pulmonar, dar au spus că acesta ar fi fost ultimul dintre probleme.

Un diagnostic greșit te duce direct în mormânt, iar medicii trec faptul la ”diverse”! O tragedie care puteau să o evite dacă și-ar fi împlinit misiunea lor cu profesionalism. Chiar și dacă va fi pedepsit un medic sau mai mulți, astfel de situații au generat o inacceptabilă normalitate.