Dieta MIND menține sănătatea creierului și previne instalarea bolii Alzheimer

Dieta MIND este cel mai nou regim de slăbire care face furori în occident și care promite o slăbire sigură, de durată, și mai important decât orice, sănătoasă. Este un mix între dietele mediteraneană și DASH, iar principalul său scop a fost inițial de a menține sănătatea creierului și de a preveni instalarea bolii Alzheimer.

Fiindcă nu a fost creată special pentru o reducere impresionantă a greutății, slăbirea este un beneficiu secundar al acestei diete. Așadar, nu te aștepta să pierzi în câteva săptămâni zeci de kilograme, ci privește dieta MIND mai mult ca pe o schimbare în bine a modului de viață.

Care sunt principiile dietei MIND?

Pornind de la două diete cu baze științifice și efecte benefice dovedite, cercetătorii au construit un regim care să susțină funcția normală a creierului. Au unit „meniurile” dietei mediteraneene și dietei DASH, apoi au eliminat orice aliment care ar fi putut, într-un fel sau altul, să dăuneze sistemului neurologic.

Programul a fost dezvoltat de Martha Clare Morris, un epidemiolog nutriționist de la Rush University Medical Center, și promovat printr-un studiu publicat online în februarie 2015. Acesta a urmat regimul alimentar al 923 de vârstnici din zona Chicago. Concluziile au fost că dieta MIND a redus riscul de Alzheimer cu aproximativ 35 la sută pentru persoanele care au urmat regulile moderat și până la 53 la sută pentru cei care au aderat la dietă în mod riguros.

Dieta MIND încurajează consumul de legume și cereale, care trebuie să constituie până la 90% din totalul meselor și gustărilor dintr-o zi. Nucile și fructele de pădure sunt gustările ideale, recomandate de câteva ori pe săptămână. Cât despre carne, aceasta trebuie să fie prezentă în cel mult 4 mese din întreaga săptămână, iar una dintre aceste 4 mese se bazează pe pește. Fructele de pădure și peștele sunt considerate alimente esențiale pentru sănătatea creierului.

Reguli: ce și cum trebuie să mănânci

Dacă te decizi să urmezi dieta MIND după o discuție cu un nutriționist, va trebui să îți faci stocuri serioase din următoarele 10 alimente, considerate de specialiști benefice din punct de vedere neurologic: verdețuri pentru salate, legume, nuci, fructe de pădure (în special afine), fasole, cereale integrale, pește, carne de pasăre de curte, ulei de măsline și vin.

Vinul, ca și în cazul dietei mediteraneene, se limitează la un pahar pe zi. Uleiul de măsline este recomandat ca sursă de grăsimi și ca bază pentru sosurile salatelor. Cât despre toate celelalte ingrediente, concentrează-te pe verdețuri și legume pentru mesele de prânz și cină, și pe cereale integrale pentru micul dejun. 4-5 zile pe săptămână poți mânca și carne, la o singură masă, dar aceasta trebuie să fie neapărat carne de pui sau curcan de țară, sau pește.

Elimină complet din alimentație carnea roșie, untul și margarina, brânza, produsele de patiserie, dulciurile și alimentele prăjite.

Dieta MIND este considerată sănătoasă în special fiindcă nu te privează de nicio grupă alimentară. Te încurajează să te obișnuiești cu o alimentație bazată pe mâncăruri verzi, proaspete, să reduci consumul de carne și de grăsimi nesănătoase.

Riscuri și restricții

Deși specialiștii și persoanele care au încercat-o spun că dieta MIND nu ridică riscuri, îți reamintim că schimbarea regimului alimentar, fie că este făcută pentru perioade scurte sau lungi, trebuie monitorizată de un medic nutriționist. Sănătatea noastră este influențată extrem de mult de alimentație, de aceea orice schimbare poate provoca dereglaje pe care nu le anticipăm, mai ales dacă știm că nu avem probleme de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.