Dieta unui cercetător japonez bazată pe o descoperire care a primit Premiul Nobel

Un cercetător japonez, pe nume Yoshinori Ohsumi, a descoperit o dietă care ne ajută să rămânem tineri și sănătoși. Pentru această descoperire a sa a fost laureat cu Premiul Nobel în medicină.

Esența studiilor sale este una foarte simplă: dacă ne înfometăm, celulele procesează tot ceea ce este vechi și inutil și astfel întineresc. Acest proces se numește autofagie.

Iată cea mai simplă și sigură schemă alimentară, care va stimula autofagia, va întineri organismul și va ajuta la slăbire.

Ce este o fereastră alimentară (de dietă)?

Timpul în care mâncăm se numește fereastra alimentară. Persoanele care se trezesc la ora 7:00 și iau micul dejun peste o oră își deschid „fereastra” la ora 8:00 dimineața. Dacă cina este între 20:00-22:00, „fereastra” este de 12-14 ore în fiecare zi.

Înainte se considera că trebuie să mâncăm des și puțin, pentru că, în caz contrar, organismul va începe să depoziteze grăsimile.

Conform unor studii din 2017, persoanele care mănâncă în intervalul orar 8:00 la 20:00 sunt mai predispuse spre boli decât cele care mănâncă între 8:00 și 14:00, dacă fereastra alimentară durează 6-8 ore există un risc mai mic de a dezvolta diabet zaharat, anemie sau obezitate.

Ce se întâmplă dacă restrângeți fereastra de dietă?

S-au realizat mai multe studii privind modul în care restrângerea ferestrei de dietă acționează asupra colesterolului, zahărului din sânge, apetitului și greutății. În 2017 oamenii de știință au testat schimbările produse în organismul persoanelor care și-au redus fereastra alimentară la 12, 8, 6 sau 4 ore. Toți subiecții au consumat un număr egal de calorii. Diferența a fost că cei care au avut ferestrele alimentare mai mici, au reușit să scape mult mai repede de kilogramele în plus.

Fereastra alimentară are următoarele beneficii:

— protejează împotriva luminii UV, a cancerului de piele și încetinește procesul de îmbătrânire;

— scade riscul cancerului mamar;

— scade tensiunea arterială;

— reduce riscul apariției bolilor de inimă;

— îmbunătățește calitatea somnului.

De ce este important la ce oră mâncăm?

Este importantă nu doar să restrângeți fereastra de dietă, ci și să alegeți momentul potrivit. Fiecare organism are ritmurile sale circadiene: oscilațiile ceasului intern, legate de schimbarea zilei și a nopții.

Dimineața se observă concentrația maximă a cortizolului, avem energie și poftă de mâncare. Seara se produce melatonina: organismul se pregătește să doarmă, încetinind procesele, inclusiv digestia.

Dacă veți mânca seara, vă veți deregla ceasul intern:

— dimineața feți fi lipsiți de energie, nivelul cortizolului va fi scăzut;

— ziua organismul se trezește;

— seara crește nivelul cortizolului, vom avea senzații de foame și vom fi activi, dar organismul trebuie să doarmă;

— în final crește riscul de diabet, obezitate și depresie.

Cum să vă organizați programul?

Pentru a vă ajusta ritmul biologic trebuie:

— să vă treziți la 6: 00-7: 00 dimineața sau când e lumină afară;

— să luați micul dejun trebuie după 30-60 de minute de la trezire;

— să începeți lucrul după 2-3 ore de la trezire;

— să mâncați la micul dejun mai mult decât la prânz ;

— să restrângeți fereastra de dietă până la 6-8 ore, fără a schimba conținutul caloric al dietei.

Oamenii de știință au descoperit: persoanele care aleg un mic dejun consistent și un prânz mai puțin consistent, slăbesc mai rapid decât cei care mănâncă puțin la dejun, în schimb au un prânz copios.

Cum arată graficul aproximativ al ferestrei de 8 ore:

trezirea este la ora 7:00, apoi se ia un mic dejun consistent la ora 8:00; prânzul este mai puțin consistent, va fi la 12:00; urmează la ora 16:00, iar pentru cei mai rezistenți există opțiunea fără cină.

Cum să luptăm cu senzațiile de foame

Va apărea, în mod inevitabil, întrebarea: cum voi lupta cu senzațiile de foame pe tot parcursul serii? Acest fenomen a fost, de asemenea, studiat. S-a dovedit că hormonul foamei depinde de ritmurile circadiene; acestea sunt: 8:00, 13:00 și 19:00.

După aceste momente, indiferent dacă persoana a mâncat sau a băut doar ceai, senzația de foame dispare complet. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să credeți în senzațiile de foame care vă trimite la fiecare 3 ore la frigider. Oamenii de știință consideră că pe parcurs organismul se va obișnui cu o pauză mai mare și senzația de foame va deveni mai slabă. Dacă veți mânca des, senzația de foame, dimpotrivă, va deveni și mai puternică.

Inițial poate fi greu destul de dificil să restrângeți fereastra de dietă: veți avea o dorință irezistibilă să mâncați după ora 19:00. Puteți mânca legume sau fructe, dar după o săptămână organismul se va obișnui, apetitul va scădea, somnul va fi mai liniștit, iar dimineața veți fi plini de energie.

După cum puteți vedea, această schemă nu este deloc complicată.

Ce urmează să faceți:

— să calculați câte ore durează fereastra de dietă (dacă micul dejun este la ora 8:00, iar cina este la ora 20:00, fereastra va fi de 12 ore pe zi);

— să restrângeți fereastra până la 6-8 ore, pentru a o transfera în dimineața și după-amiaza (de exemplu de la 8:00 la 14: 00-16: 00);

— nu numărați caloriile: după 1-2 săptămâni organismul se va obișnui, apetitul va scădea, dimineața vă veți simți ușor și plini de energie.    Sursa: madonesse.com