Dilemele armatei române – Se vrea revigorarea sau slăbirea ei?

Dilemele armatei române - Se vrea revigorarea sau slăbirea ei?
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

România a avut de-a lungul istoriei sale și armată vitează, ofițeri de carieră, strategi foarte buni, soldați bine instruiți și victorii însemnate în războaiele de apărare a țării.  Totalitarismul, cu bune și cu rele, mai acorda atenție instrucției tactice și tehnice, așa cum era pe atunci. Anii au trecut, scuza aderării la NATO a dat iluzia că nu mai avem nevoie de o armata, așa cum au procedat mai multe țări UE, ne luând în calcul faptul că istoria se poate răsturna, și o încredere prea mare în NATO nu ar mai putea fi o bază solidă. Ba chiar SUA ar putea folosi NATO ca o condiționare, ca un preț iluziei de apărare. Să nu mai spunem și faptul că… NATO nu e chiar aproape și, la necaz, până vin ei, deja ești distrus!…

În ultimele trei decenii armata a fost disprețuită și lăsată pradă mafiei creată în sânu-i. Generali de carton, grade pe șpagă, fapte eroice zero, instruire zero, excepție câteva unități operative în care au rămas doar ici-colo câte-o mână de bravi militari.

Când armatele marilor state europene nu trimiteau niciun soldat în războaiele petrolului sau al opiului ori de sprijinire a creștere puterii altora asupra unor popoare asiatice, România se oferea slugarnică să trimită din belșug. Mii de tineri militari au plecat voluntar și nu obligați, ca mercenari, mascați sub numele de trupe de susținere a păcii, în războaie care nu priveau apărarea țării noastre. Sute de militari s-au întors eroi ai banului… fiindcă au plecat pentru bani așa cum pleacă orice muncitor la muncă, doar că pentru muncitorul mort la muncă nu i se acorda funeralii de stat și sume de la buget!… Câtă vreme nu se afla în război pentru apărarea țării, ci ca mercenar, nu văd niciun motiv să fie numit erou!… Dar așa a funcționat politica românească.

Acum, pensionările masive sunt o adevărată dilemă pentru armată: se lipsește de ultimii ofițeri care mai au habar de tactică și strategie militară și angajează tineri. Cine îi va instrui?

Cam pe câți tineri s-ar putea bizui România în caz de război?

Mai mult, achiziționăm tehnică militară veche, dar nu mai veche decât cea deținută până acum, așadar, fiind totuși veche, la ce ne va servi?… Este ca și cum cumperi un zebeu în locul arcului… față de ce au astăzi marile armate.

Se vrea revigorarea armatei sau slăbirea ei?… Aceasta este întrebarea! Fără ,,bătrâni,, tinerii vor fi carne de tun… fără tineri armata este doar o gloată de bătrânei… buni dar nu de linia întâi!

Concret, de ce este prim plan armata astăzi? Care ar fi statele de la care ne-am putea aștepta să fim atacați? Ungaria? NU. Afară de câteva voci șovine, contra cărora, prin pondere, răspund mult mai mulți xenofobi, nu văd să aibă vreo șansă în cazul în care ne-ar ataca. Rusia? Păi de Rusia se teme NATO și SUA și își întrec forțele în dezvoltarea celor mai sofisticate tehnologii militare, ambele puteri au sateliți militari de urmărire, tehnică avansată, deci, dacă ne-ar ataca rușii nu prea văd cu ce i-am face față, cum nici nu cred că Rusia ar fi interesată să ne atace militar din vreme ce ar costa-o infinit mai puțin să ne cucerească prin politicienii noștri corupți. Plus că SUA ar interveni pentru noi doar la mișto, așa cum a făcut-o și în Crimeea!… Tot așa cum Rusia a stat deoparte când SUA a atacat alte state nevinovate.

În contextul unui război mondial, cel mai bine ne-ar sta neutri… Orice țară care a pierdut sau câștigat în ultimele războaie mondiale a suferit enorme pagube de vieți omenești și materiale, pe când țările rămase neutre au înflorit și au profitat din belșug de cum se luptau proștii între ei!…

Mai mult ca sigur este vremea să nu mai fim pro americani sau pro ruși și, în sfârșit, să fim și pro români…

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •