Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici: Opriți crima și sabotajul agriculturii românești!

Cauza principală a pestei porcine africane o constituie mistrețul, iar „autoritățile în loc să prevină apariția focarelor omoară porcii domestici și dezinfectează locurile”, spune într-o notă denumită „Strigăt de disperare”, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, potrivit Agerpres.

„Porci uciși, peste 300.000 de capete de către ANSVSA, în contrapartidă cu 130.000 de mistreți existenți în țară. Întrebare: Merită afacerea? Unii păgubesc, alți se îmbogățesc”, spune Dimitrie Muscă.

Directorul combinatului precizează că în urmă cu aproape trei ani autoritățile au primit din partea Uniunii Europene avertizări cu privire la pericolul pestei porcine africane, acestea neluând măsuri.

„Încă din anul 2015, autoritățile au fost avertizate de pericolul pestei porcine africane de către Uniunea Europeană, iar în anul 2016 am sesizat – atât Președinția, cât și Ministerul Agriculturii – că vin porcii mistreți din Ucraina bolnavi de pesta porcină africană și țara va fi condamnată.

Această idee nu a avut niciun ecou, iar după un an și jumătate s-a întâmplat nenorocirea, o catastrofă națională”, anunță directorul CA Curtici în scrisoare.

„Cauza principală a pestei porcine africane o constituie mistrețul. În țara noastră, pesta porcină africană a pătruns prin intermediul mistreților din Ucraina, iar literatura de specialitate spune că această boală puternic infecțioasă creează în 10% din mistreți forme de rezistență, astfel mistreții bolnavi sau trecuți prin boală rămân purtători și eliminatori de virus peste 400 de zile”, menționează sursa citată.

Directorul CA Curtici apelează la organele de cercetare penală pentru a se sesizează din oficiu în vederea opririi „sabotajului economic și a distrugerii industriei cărnii de porc”, precum și „tragerea la răspundere a guvernanților, care nu vor să facă demersurile necesare pentru începerea împușcării, în totalitate, a mistreților”.

„În caz contrar împușcați-ne pe noi! Atât ne-a mai rămas. În cazul de la Satu Mare, am fost mințiți. Pesta porcină africană nu a fost introdusă prin alimente (mezeluri, carne etc.), vectorul principal fiind tot mistrețul provenit din Ucraina”, spune Dimitrie Muscă.

„Românii și-au înțărcat copiii cu carne de porc, iar dumneavoastră domnilor guvernanți doriți să ne luați și acest drept. Carnea de porc care va fi importată va costa dublul prețului cărnii românești de azi. Sperăm că organele de cercetare penală îi vor trage la răspundere pe toți acei vinovați de această catastrofă”, a mai adăugat Dimitrie Muscă.

Potrivit directorului general al Combinatului Agroindustrial Cutici, ANSVSA „nu a făcut altceva decât să omoare porcii domestici și să dezinfecteze focarul, în loc să preîntâmpine apariția focarelor, să creeze cordoane de protecție”.

„Oare, soluțiile dezinfectante provin de la o anumită firmă, precum în cazul gripei aviare?! Pentru numele lui Dumnezeu, opriți crima și sabotajul agriculturii românești!”, mai spune Dimitrie Muscă. Sursa:rtv.net