Din cabinete lipsesc mai multe vaccinuri pentru copii

Medicii se familie trag un semnal de alarmă în legătură cu lipsa unor vaccinuri din cabinetele lor.

Vaccinurile administrate copiilor la vârsta de 6 şi, respectiv, 14 ani, lipsesc în mai multe judeţe din ţară – a declarat Emiliana Coştiug, secretarul general al Asociaţiei Române de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, în cadrul unui atelier pe tema vaccinării.

Emiliana Coştiug: Acum, de exemplu, nu am de câteva luni bune vaccinul tetravalent pentru copiii de 6 ani şi vaccinul diftero-tetanic-pertussis pentru copiii de 14 ani. Este la nivel naţional. Sigur că, în funcţie de direcţia judeţeană lucrurile se modifică de la o zonă la alta.
Prezent la eveniment, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Oleg Beneş, a explicat că România nu este singura ţară care se confruntă cu această problemă.

Oleg Nemeş: Multe ţări din Uniunea Europeană s-au confruntat cu problema aceasta pe parcursul a ultimilor trei ani.

Este foarte important ca în România să fie o abordare strategică mai de durată pentru a fi mai predictibil referitor la cerere şi de a iniţia toate procedurile respective de achiziţii ţinând cont de faptul că pe piaţa globală este insuficienţă de ofertă.

Ţările care au programe de achiziţii mai de durată sigur că sunt într-o situaţie privilegiată atunci când ţine de prioritizarea din partea producătorului.

Vaccinarea salvează vieţi, prevenind 2,5 milioane de decese, anual – spun specialiştii.
Însă, din păcate, România se confruntă cu o scădere a acoperirii vaccinare, în ultimii ani, ajungând sub limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care este de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.