Divergenţe în zona euro – datoria publică italiană, de două ori mai mare decât cea a Germaniei

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a avertizat marţi asupra riscului unei „revolte” în zona euro din cauza divergenţelor economice între sud şi nord, scrie AFP.
„Problema astăzi cu zona euro este că nu creează convergenţă între statele membre şi dacă acest lucru continuă aşa, veţi vedea o revoltă”, a spus Moscovici, în cadrul seminarului „European Business Summit”, la Bruxelles.
„O revoltă în nordul Europei a celor care consideră că plătesc pentru alţii în timp ce aceştia nu fac acelaşi efort”, a spus fostul ministrul francez al Economiei.
„Şi, de asemenea, o revoltă în sudul Europei unde oamenii au impresia că această creştere (economică) este pentru cealaltă parte a Europei, că austeritatea este pentru ei şi că nu există o solidaritate împărtăşită”, a adăugat el.
Acesta a citat, în rândul divergenţelor, datoria publică italiană, de două ori mai mare decât cea a Germaniei.
Pentru a depăşi aceste divergente, Comisia Europeană intenţionează să prezinte în 31 Mai propuneri pentru aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM).
„Statu quo nu mai este o opţiune deoarece moştenirea crizei (economice care a izbucnit la finele lui 2007) a produs o dinamică a divergenţei în zona euro”, a explicat Moscovici.
Acesta respinge o „Uniune a transferurilor” – respectiv un sistem de transferuri permanente între statele membre mai bogate spre cele mai sărace – dar şi regula „fiecare pentru sine”.
Comisarul european pledează în schimb pentru o „mai bună coordonare a politicilor macro-economice între statele membre”.
Moscovici se pronunţă de asemenea pentru „o capacitate bugetară pentru această zona, cu o guvernanţă mai puternică, care să ia formă unui ‘minister al Finanţelor’ în zona euro, precum şi un parlament” care va fi format din eurodeputaţii celor 19 ţări care fac parte din zona euro.
Aceste idei au fost vehiculate şi de noul preşedinte francez Emmanuel Macron în timpul campaniei electorale şi discutat luni de miniştrii francez şi german de Finanţe, Bruno Le Maire şi Wolfgang Schauble, în cadrul primei lor întâlniri la Berlin. (sursa: Hotnews.ro)