Divorț on-line – noutate la inițiativa Ministerului Justiției din U.K.

U.K. – divorțul poate fi online, dar unor judecători nu le este pe plac.

Divorțul ”scurt” este deja în Italia de vreo trei ani. În Anglia și Țara Galilor, însă, este deja on-line, la inițiativa Ministerului Justiției. Nu numai cererea poate fi făcută prin intermediul internetului, dar și probele, depunerile și plățile sunt transmise pe net, ceea ce evită stresul cuplurilor de a fi față în față pentru a discuta sfârșitul mariajului – judecătorii sunt îngrijorați: 6.500 instanțele ar putea dispărea iar veniturile lor diminuate! Fiindcă, deh, justiția este o tarabă!… o afacere…

Divorț 2.0 – Acum puteți face online orice, cum ar fi căutarea iubirii, organizarea căsătoriei și… chiar divorțul. Se întâmplă în Anglia și Țara Galilor, la propunerea ministrului justiției. Cuplurile care doresc să pună capăt relației lor pot să o solicite prin intermediul internetului și să continue procedurile prin trimiterea de probe, depuneri și plăți.

Un succes în opinia unora. În timpul fazei pilot a proiectului au sosit aproape o mie de solicitări, iar în 91% dintre cazuri utilizatorii s-au declarat mulțumiți de sistem, potrivit datelor furnizate de minister. The Guardian relatează declarația unei femei pentru care ”metoda a fost minunată și a implicat mult mai puțină suferință și stres decât forma clasică, cu care a trebuit să se confrunte în trecut și care a fost în cele din urmă respinsă”. Sir James Munby, judecătorul responsabil cu înalta instanță pentru divorț, a numit inițiativa „un succes triumfător”.

Justiție „prin Skype”! Dar sunt și cei care nu sunt de acord. Cele mai mari preocupări nu sunt pentru metoda în sine: problema este că aproximativ 6.500 de instanțe vor fi eliminate în termen de patru ani. De fapt, aceasta nu este prima formă de justiție „Skype” experimentată în Marea Britanie. Chiar și litigiile legate de impozitare pot fi rezolvate acum pe internet. Curtea are, de asemenea, posibilitatea de a se ocupa de o depunere într-o manieră mai calmă înainte de a da sentința. Un sistem mai rapid, care necesită mai puțini avocați. Astfel, din 2010 până în prezent, 250 departamente de justiție au dispărut deja.

Probleme de apărare – Organizația ”Transform Justice”, care promovează justiția care respectă drepturile omului, a subliniat că procesele luate de la distanță ar complica participarea. Acest lucru este valabil în special pentru cei acuzați și ar urma audierile de la o secție de poliție sau chiar dintr-o închisoare. Ar fi atât de dificil pentru ei să aibă un dialog cu avocatul lor și, prin urmare, să fie siguri de o apărare corectă.

Așadar, societatea, neașteptat de iute, se mută cu totul în virtual!… sau, o altă formă de a încuraja destrămarea familiei…?