DNA s-a dotat cu sisteme noi de ascultare şi urmărire – Dar pericolul este altul!

Tehnologiile avansate sunt o sabie cu două tăișuri!… Cheltuim degeaba pe sisteme de securitate și protecție date. Pentru omul de rând, faptul că își vor cumpăra cei de la DNA sau oricare alte instituții ale Statului softuri de urmărire, e un subiect, dar iată că pericolul nu este taman în asta!

Dacă firmele private pot dispune lesne de software care să extragă orice informație din telefonul tău, pc-ul sau oricare dispozitiv, acestea, pentru bani sau chiar pentru ”distracție” îți pot dăuna în oricare moment.

Neavând o viață infracțională vei zice că ”și ce dacă, eu nu am nimic de ascuns”, însă lucrurile nu stau chiar așa, datele tale bancare și intimitatea, (în afară de ”disponibilitatea” ta de a expune, ca un naiv ce ești, pe rețele până și ce visezi…) nu sunt de neglijat. Probabil… a venit vremea să ne gândim serios la renunțarea la unele obiceiuri și poate chiar la unele tehnologii!

Sistemele antivirus și aplicațiile precum facebook messenger sunt cele mai răspândite softuri de control al populației prin care privacy-ul este un cuvânt prin care doar tu te amăgești!


DNA s-a dotat cu sisteme noi de ascultare şi urmărire, potrivit unei licitaţii publice. Direcţia are softuri care pot sparge orice fel de telefon din care poate extrage contacte, poze, mesaje, inclusiv cele care au fost şterse. Valoarea investiţiei se ridică la 670.00 de euro.

La capitolul telefoane mobile, achiziţia DNA prevede softuri care să extragă date din telefoane, precum Apple, Alcatel, BlackBerry, Samsung, Sanyo, Sharp, Sony (SonyEricsson), însă lista este mult mai lungă. La acestea se adaugă şi replicile chinezeşti ale dispozitivelor mobile, precum şi dispozitive de stocare de tip card de memorie.

DNA a cerut ca softul să suporte cel puţin 2400 modele de dispozitive mobile pentru deblocare parole/ecran pin şi funcţiile de ocolire a măsurilor de siguranţă. Potrivit caietului de sarcini, sistemul cumpărat de DNA va putea identifica locaţia unei persoane chiar dacă sistemul este în mod offline pentru GPS, potrivit Mediafax.

Softul achiziţionat de Direcţia Naţională Anticorupţie poate recupera inclusiv datele şterse din mobile sau calculatoare.

Urmărirea se poate face şi pe reţelele publice: modulul de procesare şi analizare a artefactelor de tip Internet dispune şi de motor de căutare şi recuperare din spaţii nealocate (funcţii carver) pentru aplicaţii web, cum ar fi: Facebook, Google Drive, Google Chat, Skype, Dropbox, Torrent etc, se arată în caietul de sarcini.

Softul poate să cloneze cartele, să decodeze agende de telefon, să acceseze notiţele sau aplicaţiile instalate în telefon.

Licitaţia a fost câştigată de cinci firme: TREND IMPORT EXPORT. Mida Soft Business S.R.L , WEBSPOT SRL, PRO SYS S.R.L, Q-EAST SOFTWARE S.R.L.