Dosarul unei crime duble nerezolvat vreme de 24 de ani, este pe cale să fie clasat – jurnaliștii se opun

„Nu clasării dosarului Ilaria Alpi și Miran Hrovatin”. Cu acest slogan s-au adunat în această dimineață în fața Tribunalului de la Roma, reprezentanți ai Federației Naționale a presei italiene, UsigRai, cdr de la TG3, Consiliul Național al Jurnaliștilor, Asociația Articolo21, pentru a solicita să nu fie clasat dosarul privind jurnalistei și operatorul TG3, uciși în Mogadishu, Somalia, 20 martie 1994, în circumstanțe încă rămase să fie clarificate. Procesul are loc în același timp cu o altă ședință la care judecătorul pentru investigații preliminare va evalua cererea de clasare depusă de biroul procurorilor din Roma. Printre cei prezenți au fost, de asemenea, reprezentanții Legambiente a districtului Monteverde din Roma, denumit cu numele jurnalistei ucise, Ilaria Alpi. La mobilizare s-a alăturat și administratorii de la Rai: „Dincolo de decizia instanței, noi nu vom clasa acest caz din inimile noastre – Potrivit unui memoriu al companiei – jurnaliștii și operatori ai Serviciului Public RAI se angajează să continue să investigheze pentru a găsi adevărul și să se împlinească justiția. Salutăm acordul contractual pentru consolidarea jurnalismului de investigație de bază, care este dedicat memoriei lui Robert Morrione, care a fost creatorul, Ilariei și lui Miran“. Adunarea sprijină, de asemenea, cererea Tg3 către Parlament pentru a înființa o nouă Comisie de anchetă pentru a aduce lumină asupra cazului asasinării celor doi jurnaliști. De ce se vrea ,,nerezolvarea” cazului? Iată o parte din povestea de acum un sfert de secol:

Ancheta privind traficul de deșeuri din Somalia și moartea jurnaliștilor.

Ilaria Alpi a venit pentru prima dată în Somalia, în decembrie 1992, să urmeze, în calitate de corespondent al TG3, misiunea de pace Restore Hope, coordonată și promovată de Organizația Națiunilor Unite pentru a pune capăt războiului civil care a izbucnit în 1991, după căderea lui Siad Barre. La misiune a luat parte și Italia, depășind astfel rezervele trimisului special pentru Somalia, Robert B. Oakley, legate de relația ambiguă pe care guvernul italian ar fi avut-o cu Barre de-a lungul anilor optzeci.

Investigațiile jurnalistei s-ar fi concentrat apoi pe un posibil trafic de arme și deșeuri toxice care ar fi văzut, printre altele, complicitatea serviciilor secrete italiene și a instituțiilor italiene înalte: Alpi ar fi descoperit un trafic internațional de deșeuri toxice produse în țările industrializate și situate în unele țări africane, în schimbul mitelor și armelor efectuat cu grupuri politice locale. În luna noiembrie care precede uciderii jurnalistului, a fost ucis, de asemenea, tot în Somalia și în circumstanțe la fel de misterioase, ofițerul SISMI Vincenzo Li Causi, informatorul aceleiași Alpi, asupra traficului ilicit de deșeuri toxice din țara africană.

Alpi și Hrovatin au fost uciși în apropierea ambasadei italiene din Mogadiscio, la câțiva metri de hotel Hamana, în cartierul Shibis. Jurnalista și cameramanul său se întorceau din orașul Bosaso în nordul Somaliei: aici, Ilaria Alpi au avut ocazia de a lua un interviu așa-numitul sultan de Bosaso, Abdullahi Musa Bogor, care a dezvăluit relații strânse întreținute de unii oficiali italieni cu guvernul Siad Barre, spre sfârșitul anilor optzeci. Jurnalistul a mers apoi la bordul anumitor nave, ancorate la cheiul portului Bosaso, suspectat de a fi centrul traficului ilegal de deșeuri și arme: nave care inițial au fost proprietatea unei companii publice a Somaliei și, după căderea lui Barre, au devenit în mod ilegitim proprietatea unui om de afaceri italo-somalez. Întorși înapoi în Mogadishio, Alpi și Hrovatin nu au mai găsit șoferul lor personal, ci un anumit Ali Abdi, care i-a însoțit la hotel Sahafi, aproape de aeroport și apoi la hotel Hamana, în fața căruia a avut loc dublul asasinat.

La locul crimei au venit imediat doi jurnaliști italieni în Mogadiscio, Giovanni Porzio și Gabriella Simoni. Un echipaj video american (freelancer care lucra pentru o rețea americană) a venit în timp ce colegii italieni schimbau corpurile din mașina în care au fost uciși  într-una al unui om de afaceri italian, cu care au fost ulterior duși la portul vechi. O echipă din Elveția, vorbitori de limbă italiană, se afla în  hotelului Sahafi (pe partea cealaltă de linia verde) și filma la cererea lui Gabriella Simoni, camerele lui Miran și Ilaria.

Ilaria Alpi a fost îngropată în Cimitirul Flaminio din Roma. Cazul a purtat în închisoare un nevinovat, care a fost eliberat, apoi, a rămas nerezolvat până astăzi, urmând să fie clasat.