Dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie, ne vorbeşte despre alimentaţia sănătoasă

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Într-o eră a internetului plină de informaţii care mai de care, unele contradictorii, ce trebuie ştie o mamă despre alimentaţia sănătoasă a copilului sau?

Există o serie de principii simple, care se bazează în egală măsură pe dovezi ştiinţifice, dar şi pe bun-simț şi tradiţie. În fond, mamele îşi hrănesc copiii dintotdeauna, nu e nevoie ai un doctorat ca faci acest lucru. Pe de altă parte, în secolul 21, o mama interesată de sănătatea copilului va trebui se informeze din surse sigure, aşa cum sunt cărţile de nutriţie pediatrică, site-urile instituţiilor, cursurile de nursing. Există un ritm al introducerii primelor alimente, există recomandări privind cantităţile, precum şi modul de preparare.

Există controverse inclusiv la capitolul “fructe şi legume mâncate” vs “fructe şi legume băute”. Cum e mai bine? Le mâncăm sau facem sucuri, smoothie-uri?

La vârste mici, prima modalitate de introducere a fructelor şi legumelor este sub formă de suc sau mousse. Ulterior, când copilul poate mănânce fructele şi legumele întregi, acestea tind predomine în alimentaţia lui, ceea ce este în fond un lucru bun, pentru în acest fel copilul va beneficia de toate calităţile nutritive ale acestora.

Care este cel mai bun raport între fructe/legume mâncate şibăute” pentru a fi sănătoşi?

Trebuie reţinem sucurile şi mousse-urile sunt recomandate şi binevenite în alimentaţia copilului, putând înlocuiască 1-2 mese de fructe şi legume. Acestea păstrează o bună parte din calităţile alimentelor şi pot fi mai atractive pentru copii, la toate vârstele.

– Cu o atâta varietate de produse pe piaţă, cum facem diferenţierea între cele sănătoase şi cele mai puţin sănătoase, chiar nocive?

În principiu, un produs pe care este scris 100% suc de fructe/legume trebuie respecte legislaţia europeană, ceea ce înseamnă în acea cutie trebuie găsim doar suc de fructe/legume, fără zahăr adăugat, fără aditivi, fără coloranţi etc. Acesta este un produs cu adevărat sănătos.

– Ce trebuie urmărească părinţii pe eticheletele unui produs şi care sunt ingredientele de care trebuie se ferească?

Dacă vrem siguranţă 100%, atunci ar fi bine alegem un suc sau mousse la care nu a fost adăugat nimic. Nu trebuie ne gândim neapărat orice se adaugă este nociv sau periculos, pentru toate “E”-urile sunt supuse unor reguli privind utilizarea şi cantitatea, însă în privinţa sucurilor 100%, siguranţa maximă provine din faptul la acestea nu se mai adaugă nimic, conform legislaţiei.

În prezent, sunt folosite pesticide, chimicale, conservanţi aplicaţi pe fructe şi legume, nitriti şi multe alte îngrăşăminte pentru pământul cultivat. Mai mâncăm ceva sănătos în 2017?

E clar nu mai mâncăm aşa cum o făceau bunicii noştri. Această este lumea în care trăim. Culturile organice ar putea reprezinte un răspuns la aceste dileme, pentru acestea presupun neutilizarea tuturor celor enumerate mai sus.

 Interviu dat site-ului Sfatul Părinților

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •