Dragă vecine ungur, țină-te Domnul în pace!

Eu sunt născut cu mult după cel de-al doilea război mondial. Sunt crescut în valorile păcii și bunei înțelegeri. Nu am cum să urăsc un popor întreg. Oricare ar fi motivele stârnite de vreun …nechibzuit.

Îți scriu cu amărăciune fiindcă văd că suferi. Îți scriu ție și nu poporului maghiar, fiindcă tu ești cumva altfel, ieși din firesc și ațâți pe cei slabi și derutați împotriva mea.

Ce-or fi avut de împărțit străbunii noștri, de-a lungul veacurilor, face parte din istorie, nu știu cine, cât sau când a avut dreptate iar noi, eu și cu tine, trăim în prezent unde vorbim de Europa unită și …de globalizare.

Știu că râvnești la resursele Ardealului, altfel nici nu te-ar interesa. Minoritatea ungurească din țara mea are toate drepturile ca și mine în România și așa trebuie să fie, fără nicio fărâmă de discriminare. Dar nu și tu.

Ungurul născut în România este cetățean român ca și mine. Nu îl mai învrăjbi împotriva mea. Nu îl mai folosi pentru dezbinare în nădejdea că ai să pui mâna pe resursele Ardealului.

Investești mult în asta, văd și tolerez crezând că vei înțelege și singur că ești pe un drum fără succes.

Țara ta, dragă vecine, este frumoasă și prosperă, cu oameni valoroși. Poporul maghiar și cel român nu se urăsc, doar tu vecine, tu cel aproape singur sau doar cu prea puțini susținători, îi îndemni la ură în mod sistematic și nu e bine.

Cum și printre frații mei sunt câțiva naționaliști disperați care cred că doar ei au dreptul să respire, nu sunt deloc de partea lor, să știi. Eu cred în buna conviețuire, cred că ne putem avea ca frații.

Dacă Ardealul ar arăta ca Vasluiul, precis nu ai mai cheltui bani și vrajbă… Dar Ardealul mustește de aur, de păduri, de nenumărate comori… și satana lăcomiei te ațâță și te îndeamnă la rău.

Cui ar servi ca noi să ne batem? Să presupunem că ai învinge, cu ce preț? Cât ar dura victoria ta?

Morții tăi în țărâna patriei mele sunt la fel de importanți precum ai mei, eroii mei dorm la fel precum ai tăi, la ce bun să le tulburăm somnul? Cum oare ți-a venit în minte să pui niște bieți ignoranți să tragă saci de gunoi pe crucile morților mei? Păi eu așa îi tratez pe morții tăi?

Mihai Viteazul, căruia îi plimbă statuia niște nemernici puși de tine, te-a apărat și pe tine de turci și forța lui a speriat regii țării tale și l-au ucis de frică, dar i-am iertat fiindcă nu putem trăi în relele trecutului, nu tu ești vinovat.

Hai să ne cinstim eroii cu demnitate, fără să ne facem șicane. Dacă străbunii au greșit luptându-se, noi nu putem repeta greșeala. Pacea între noi ne folosește amândurora și mai ales copiilor noștri.

Sunt prea multe motive să te știu fratele meu și doar unul mă face să iau seama… vrajba ta, iar tu din partea mea nu ai nicio amenințare, nu râvnesc să-ți smulg cu forța nimic, nici măcar un surâs.

Dacă afli motive de râcă din orice, tu suferi, nu eu. Iar dacă te salți la bătaie… ai prea puține brațe… ia privește, frații mei nu sunt bătăușii-bătăușilor dar când le ajunge cuțitul mofturilor tale la os, îs a dracului de nemiloși și, crede-mă, nici eu nici tu, nici amăgiții tăi precum nici frații mei nu ar avea de câștigat nimic din asta.

Chiar dacă te vom bate zdravăn nu ar fi motiv de fală. Cum să mă bucure că te-am bătut dacă azi pretind că te respect?

Ardealul aparține celor născuți acolo, poți să înțelegi asta? Iar dacă printre cei născuți acolo sunt și unguri, foarte bine, Ardealul este și al lor, dar nu al tău vecine, nu al tău… și nu poți izgoni românii mei din Ardeal ca să rămână doar ungurii și apoi să-l alipești țării tale, cum nici eu nu văd Ardealul fără ungurii născuți în el. Ce zici, încetezi cu prostiile? Ori ..iau samă la tine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.