Dragostea, Căsătoria, Fericirea, Viaţa

filozof
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Într-o zi, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este dragostea.
Socrate i-a răspuns: Du-te pe câmpul din apropiere şi adu-mi cel mai frumos spic de grâu pe care îl vei găsi, dar ţine cont nu ai voie faci decât o singură încercare. Platon l-a ascultat fără crâcnească, şi s-a întors după o vreme fără a aduce nimic cu el.
Socrate l-a întrebat ce se întâmplase, iar Platon l-a lămurit: Atunci când am intrat în lanuri am zărit un spic înalt şi frumos, dar m-am gândit poate voi găsi un altul şi mai maiestuos, aşa am mers mai departe. Am căutat în zadar după aceea, căci nu am aflat nici un alt spic asemeni celui dintâi, aşa nu ţi-am mai adus vreunul.
Socrate i-a spus:
Această este dragostea.

Într-o altă zi, Platon l-a întrebat pe Socrate
– Ce este căsătoria?
Socrate i-a zis:
– Mergi până la pădure şi taiemi cel mai mândru şi mai chipeş brad, dar adu-ţi aminte nu ai voie faci decât un singur drum pentru asta. Platon a făcut întocmai şi a revenit după un timp cu un brad nu tocmai înalt şi nu foarte frumos, dar îndeajuns de arătos.
Socrate l-a întrebat de ce a ales tocmai acel pom, iar Platon i-a răspuns: Am văzut nişte brazi foarte falnici în drumul meu prin pădure, dar mi-am amintit ce s-a întâmplat ultima dată, cu spicul de grâu, aşa l-am ales pe acesta. Mi-a fost teamă dacă nu îl iau cu mine voi întoarce din nou cu mâinile goale, deşi nu a fost chiar cel mai frumos brad pe care l-am zărit.
Socrate i-a spus:
Această este căsătoria.

Cu o altă ocazie, Platon l-a întrebat pe Socrate:
– Ce este fericirea?
De această dată, Socrate l-a îndrumat:
– Du-te pe malul răului şi culege cea mai frumoasă floare pe care o vei găsi, dar ţine seama nu poţi alegi decât o singură dată. Platon a făcut aşa cum i s-a cerut şi, la întoarcere, a povestit: Am văzut această floare lângă rău, am cules-o şi m-am gândit este cea mai frumoasă dintre suratele ei. Deşi am zărit şi alte flori minunate, continui cred această este fără egal.
Platon i-a zis:
Această este fericirea.

Cu un alt prilej, Platon şi-a întrebat învăţătorul
– Ce este viaţa?
Socrate i-a cerut facă un nou drum în pădure şi aducă de acolo cea mai frumoasă floare care îi va ieşi în cale. Platon a plecat de îndată, gata îşi ducă la îndeplinire sarcina.
Au trecut trei zile, dar el nu şi-a mai făcut apariţia.
Socrate a mers şi el în pădure, îşi caute ucenicul. În cele din urmă, l-a descoperit în mijlocul unei poiene. Socrate l-a întrebat dacă a descoperit preafrumoasa floare, iar Platon i-a arătat-o, răsărind din pământ chiar lângă el. Învăţătorul l-a întrebat de ce nu adusese floarea la casa sa, iar Platon i-a spus: Dacă făceam asta, s-ar fi veştejit curând. Chiar dacă nu o rup, ea va muri, mai devreme sau mai târziu. Aşa am stat în preajma ei atunci când a înflorit, iar atunci când se va ofili voi caută o alta, la fel de frumoasă. De fapt, acesta este a doua floare pe care am descoperit-o.
Socrate i-a spus:
– Ei bine, se pare ştii deja adevărul despre viaţă.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •