E-urile – un semnal de alarmă pentru familia noastră

6

Din cele mai vechi timpuri oamenii şi-au hrănit copiii cu alimente sănătoase, naturale. În prezent nu mai putem vorbi despre produse naturale pentru că substanţe nocive precum nitraţii, nitriţii, azotaţii şi azotiţii alcătuiesc alimentaţia noastră. Aceste substanţe nocive fac parte din principalii factori cu risc oncogen, mai exact, din factorii declanşatori ai cancerului.

Nitraţi, nitriţi, azotaţi, azotiţi – surse, efecte, statistici

Nitratul sau azotatul este substanţă nocivă care se transformă în nitrit/azotit atunci când ajunge în stomac, în mediul acid. Odată ajunse aici, aceste substanţe nocive, în cantităţi mari, pot provoca două situaţii: sufocă celulele stomacale, amplifică fermentarea zaharurilor şi cresc nivelul acidului lactic; se unesc cu aminele conţinute de proteine şi formează nitrozaminele – cele mai cancerigene substanţe care se pot întâlni în organismul unui om bolnav. Acestea pot chiar modifică ADN-ul.

Există 3 surse principale de nitraţi (azotaţi) şi nitriţi (azotiţi): îngrăşămintele chimice, apă şi alimentele.

Folosirea îngrăşămintelor chimice, obicei des practicat încă din secolul 19, a dus la creşterea producţiei în defavoarea calităţii solului şi a creşterii naturale a plantei/legumei. Acest lucru a atras după sine scăderea capacităţii de apărare împotriva dăunătorilor şi, implicit, folosirea insecticidelor. Aşadar, un dublu proces de intoxicare pentru plantele şi legumele pe care le consumăm zilnic. În prezent, Europa de Vest foloseşte 27 milioane tone/an de îngrăşăminte chimice pe baza de nitrat şi azot, iar Europa Centrală şi de Est 5 milioane tone.

A două sursă de nitraţi şi nitriţi este apă, deoarece sunt solubili în apă şi ajung uşor în cavitatea stomacală. Fertilizatorii cu azot, deşeurile umane şi excrementele animale sunt potenţiali poluanţi ai apei potabile, dar şi ai apei îmbuteliate. Cercetările arată că 20% dintre nitriţii şi azotiţii din corp provin din apă.

Citeşte cu atenţie etichetele apelor plate şi minerale şi alege să îţi protejezi familia cumpărând un produs cu conţinut scăzut sau chiar 0 de nitraţi/nitriţi. Dacă nivelul de nitraţi depăşeşte 10mg/litru, pot provoca o anomalie sanguină fatală pentru bebeluşii sub 10 luni, numită metemoglobinemie sau sindromul baby blue şi constă în încetinirea circulaţiei oxigenului prin sânge.

Alimentele care conţin nitraţi (azotaţi) şi nitriţi (azotiţi)

Alimentele cu conţinut ridicat de nitraţi şi nitriţi sunt: rădăcinoasele, salată verde, andivele, guliile, sfeclă roşie, ridichile, ţelină, pătrunjelul, mărarul, carnea şi orice produs care conţine carne procesată. Alimentele cu conţinut mediu de nitraţi sunt: varză, spanacul, rucola, castraveţii, morcovii, berea şi, din păcate, majoritatea fructelor. Acestea devin periculoase doar atunci când sunt consumate în cantităţi zilnice exagerate!

Berea conţine substanţe nocive deoarece orzul este îngrăşat cu azotaţi, apoi este prelucrat prin prăjire, iar temperaturile înalte cresc nivelul de azotaţi din orice aliment. Cât despre carne, normativele alimentare prevăd că doză maximă de nitraţi şi nitriţi (E 251, E 252, E 249, E 250) să fie de 150mg/kg, dar peste 70% din produsele care conţin carne nu respectă această regulă vitală. Acestea au nitraţi în compoziţie pentru a fi păstrate mai mult, dar şi pentru culoare şi gust. Preparatele care sunt afumate sunt şi mai nocive. Mai mult, nivelul de nitraţi creşte şi se transformă în nitrozamina (cea mai cancerigenă substanţă) atunci când preparatele din carne sunt pregătite la temperaturi înalte, pentru mult timp şi/sau alături de grăsimi.

Un studiu realizat în Italia a arătat că locuitorii zonelor Romena, Forli şi Firenze, mari consumatori de mezeluri, prezintă o incidenţa a cancerului de stomac de 4 ori mai mare decât a tuturor celorlalţi locuitori ai Italiei.

E 249 este interzis în alimentaţia copiilor şi bebeluşilor!

Alimente cu conţinut scăzut de nitraţi

Alimentele cu conţinut inofensiv de nitraţi sau nitriţi sunt: fasolea, broccoli, vinetele, conopidă, mazărea, ciupercile, ardeii, roşiile, ceapă, prazul şi sparanghelul. Se găsesc uneori şi în lactate sau în produsele care conţin lapte, pentru a prelungi perioada de păstrare.

Factorii care influenţează cantitatea de nitraţi din plante/legume sunt: acţiunea razelor de soare (cu cât mai mică, cu atât mai mare concentraţia de nitraţi, motiv pentru care legumele de seră nu sunt foarte sănătoase); anotimpurile (vara, nitraţii nu intră în compoziţia plantei/legumei, în schimb, iarnă da); tulpină şi frunză (aici se află cea mai mare concentraţie de nitraţi).

Nitraţi (azotaţi) şi nitriţi (azotiţi) – efecte negative concrete

Cresc conţinutul de proteine din legume, în defavoarea glucidelor şi lipidelor;

  1. Influenţează negativ compoziţia tuturor plantelor, fructelor, legumelor, cărnurilor şi produselor lactate a căror coacere şi/sau producţie este legată de pământ şi apă;
  2. Modifică şi/sau sufocă, încet dar sigur, celulele hepatice şi stomacale;
  3. Cresc incidenţa cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag şi ficat;

Ce poţi face dacă ai consumat un aliment despre care ştii sau afli că ar conţine un nivel ridicat de nitraţi? Să consumi repede citrice, suc de citrice sau legume bogate în vitamina C. Vitamina C anihilează o parte din cantitatea de nitraţi ingerată.

Cum reduci conţinutul de nitraţi ai unui aliment? Prin fierbere, murare şi marinare, dar şi curăţându-l de coajă sau ţinându-l în apă timp de o ora.

Ca familia să fie protejată, se pot selecta cu grijă plantele, fructele, legumele şi orice aliment legat cumva de pământ şi apă care ar putea intră în alimentaţia voastră. Poate părea greu la început să se ţină cont de atâtea detalii, însă, cu puţină atenţie şi răbdare, acest lucru poate intra în ritmul zilnic şi va deveni unul dintre obiceiurile alimentare chiar vitale. Sursa: www.livestrong.com, www.qbebe.ro

_________________________________________

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.

Facebook Comments