Ecologiştii trag un semnal de alarmă despre creşterea artificială a somonului

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Somonul, acest peşte foarte bun pentru sănătatea noastră este bogat în acizi graşi omega 3 esenţiali în reducerea riscului de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi care previn apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vîrsta de 50 de ani.

Mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului au constatat că mușchiul somonului de crescătorie se deosebește de cel al somonului sălbatic în ceea ce privește compoziția sa nutritivă.

Kurt Oddekalv, activist, ecologist și fondator al organizației Green Warriors of Norway spune că somonul crescut în condiții artificiale este și îmbibat cu otrăvuri.

Ziariștii francezi, Nicolas Daniel și Louis de Barbeyrak au studiat timp de cîteva luni ce presupune din interior industria pescuitului.

Aceștia au mers în mai multe ţări, precum: Norvegia, Vietnam, Suedia și Danemarca, după care au dezvăluit adevărul pe care încearcă să îl ascundă industria pescuitului.

În zonele rurale din vestul Norvegiei, acolo unde sînt mai multe ferme piscicole angajate în creșterea artificială a somonului, jurnaliștii au discutat cu Kurt Oddekalv despre somon.

Ecologistul duce o luptă înverșunată împotriva fermelor ce se ocupă de creșterea artificială a somonului, dezvăluind detalii șocante despre activitatea acestora.

„În Norvegia, situația privind cultivarea peștelui este catastrofală. O fermă mică crește un număr de peste 2 milioane de unități de somon. Peștele se îmbolnăvește, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatică și anemia infecțioasă a somonului a capturat toată Norvegia. Însă, acest lucru este tăinuit consumatorilor”, spune Kurt, conform site-ului unica.md.

Activistul are colectate probe, înregistrări video, care arată cum muncitorii de la crescătorii toarnă în apă un pesticid puternic cu efecte neurotoxice. „Ei înșiși trebuie să poarte măști și costume de protecție, ca să nu fie afectați de substanțele chimice destinate curățării rezervoarelor de apă de paraziți. Astfel, somonul se îmbibă cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea amenința sănătatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume și asta în condițiile în care industria pescuitului ocupă al doilea loc după venituri în Norvegia’’.

Pe fundul lacurilor pline cu apă de ploaie se găsește un reziduu de 15 m încărcat cu bacterii, resturi de furaje putrede și substanțe chimice care să distrugă paraziții.

Nivelul de contaminare este foarte înalt. Substanțe toxice, excremente de pește…

„Fundul mării este complet distrus, e ca o fabrică de gaz. Bule de metan și pesticide identice unor atacuri cu gaze”, relatează Kurth după ce a folosit camere subacvatice spion pentru a filma.

O altă problemă a pescarilor norvegieni este așa numitul păduche de peste, ce parazitează pe corpul peștelui și îl ucide.

,,Păduchele între timp devine rezistent la chimicale astfel încît pescarii sunt nevoiți să folosească pesticide tot mai puternice, iar acest lucru se reflectă negativ asupra peștilor. 50% din puietul de somon de la ferme se naște cu mutații genetice. Peștii nu pot să închidă gura. Această mutație genetică nu dispare timp de opt generații. Consumatorul cînd vede un pește ca acesta, nu dorește să-l mănînce, dacă însă i se taie capul, nimeni nu observă”, mai spune el.

„Acest lucru nu ar trebui să existe, carnea somonului are consistență elastică.

După cum știți, somonul sălbatic are 5-7% grăsime, iar cel crescut artificial tocmai 15-34% grăsime, și toate toxinele se acumulează în țesutul adipos. În consecință, acest pește devine cel mai toxic din lume”, subliniază ecologistul.

La rîndul său, toxicologul francez Jerome Ryuzzen confirmă declarațiile ecologistului.

„Într-adevăr, gradul de contaminare a somonului a crescut foarte mult. Este de 5 ori mai nociv și mai toxic decît orice alte produse. Aceste toxine ar trebui să fie evitate în consum, pentru a reduce riscul de expunere a organismului’’, a subliniat toxicologul.

Două porţii de somon a cîte 150 de grame fiecare pe săptămână sînt mai mult decît suficiente pentru a beneficia de proprietăţile sale benefice. Înainte să îl cumpăraţi, aveţi grijă la aspectul său: trebuie să aibă o tentă lucioasă, umedă, o textură fermă şi o culoare deschisă şi un miros plăcut marin.

Sursa: caplimpede.ro

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •