Economia Germaniei pe maxim

germania economie

Potrivit unui institut de specialitate, economia Germaniei se află în pragul unei conjuncturi maxime. Este o veste bună pentru ministrul de Finanţe, dar şi un avertisment.

Institutul pentru Economie Mondială (IfW) de la Kiel anticipează un avânt de durată al economiei germane. Produsul Intern Brut va creşte în acest an cu 1,7 la sută iar în 2018 va atinge nivelul de două procente, după cum se arată în prognoza publicată joi. „Motorul conjuncturii economice este turat la maximum”, au evidenţiat economiştii. „Dat fiind că toate capacităţile de producäie sunt deja ocupate peste nivelul normal, economia ţării se află în pragul conjuncturii maxime”, au explicat ei.

Economiştii numesc conjunctură maximă faza de dezvoltare economică în care creşterea ajunge la nivelul cel mai de sus. În acest segment de ciclu conjunctural, capacităţile de producţie existente sunt ocupate la maximum, o creştere economică suplimentară nu mai este posibilă şi urmează o perioadă de recul.

Ministrul de Finanţe poate fi satisfăcut

În prognoza IfW se mai arată că exporturile germane cresc datorită resuscitării conjuncturii economice la nivel global. În plus, sectorul de construcţii este stimulat puternic graţie condiţiilor ieftine de finanţare. Perspectivele de afaceri favorabile încurajează de asemenea întreprinderile să facă investiţii substanţiale.

Doar creşterea consumului privat este mai scăzută comparativ cu anii trecuţi, au comunicat cercetătorii. Motivul rezidă în „inflaţia mai mare care împovărează puterea de cumpărare a gosdpodăriilor private”.

Conjunctura economică înfloritoare va umple vistieria Germaniei. Anul acesta se aşteaptă un excedent-record, care va continua şi în 2018. „Excedentul considerabil se datorează, fireşte, dinamicii de dezvoltare a economiei precum şi dobânzilor reduse, şi de aceea este un fenomen temporar”, subliniază experţii din Kiel.

Cealaltă faţă a medaliei

IfW avertizează însă că există primejdia unei supraîncălziri a conjuncturii economice. Faptul că în acest an creşterea este mai moderată se datorează numeroaselor sărbători legale suprapuse zilelor lucrătoare. În prezent, economia germană creşte mai rapid decât este posibil în condiţii sustenabile. Astfel, riscul unui recul este în creştere fiindcă, potrivit directorului IfW, Stefan Kooths, „economia a pornit la drum cu turaţie maximă şi se află deja în treapta de viteză cea mai de sus. A schimba pur şi simplu viteza nu mai este posibil”.(dw.com)