Efecte alarmante ale schimbărilor climatice în Canada

O casă din Tuktoyaktuk a trebuit să fie mutată anul trecut din cauza riscului de eroziune. Imagine: Chukita Gruben

Vancouver, Halifax și Tuktoyaktuk sunt deja în pericol.

De-a lungul ultimului an, comunitatea inuită Tuktoyaktuk din zona arctică a Canadei, cocoțată pe țărmurile Mării Beaufort, a fost nevoită să mute cinci case și un depozit mai departe de mal, pentru că erau amenințate cu eroziunea, conform primarului Darrel Nasogaluak.

„Una era o urgență”, mi-a spus la telefon Chukita Gruben, femeia care a coordonat acțiunile pe tema schimbării climei în comunitate timp de 22 de ani. „Celelalte erau pe punctul de a cădea.”

Tuktoyaktuk, aflat în Teritoriile de Nord-Vest, cu o populație de circa 900 de persoane, se confruntă cu efectele schimbării climei. Topirea stratului de permafrost transformă în fluid pământul de sub clădirile și drumurile zonei. Nivelul mării e în creștere. Gheața se topește mai devreme și îngheață mai târziu în an. Toate astea contribuie la fenomenul de eroziune care mușcă din coastă….

„Schimbarea climei e un fenomen cu care comunitatea se confruntă zilnic”, mi-a spus Nasogaluak, iar orașul Tuk, după cum îi spun localnicii, se străduiește să se adapteze cât mai repede cu putință.
Canadienii, cel puțin cei din sud, afișează uneori un soi de aroganță pe tema schimbării climei. Citim despre locuri gen Insulele Maldive sau chiar Miami care se inundă din cauza nivelului în creștere al mării – dar pentru mulți dintre noi, pare foarte departe de propria realitate. Cu toate astea, harta Canadei se preschimbă din cauza acelorași forțe. În secolul următor, țărmul nostru o să arate cu totul altfel față de cum e astăzi. Zona arctică de vest, sud-estul Canadei atlantice și Vancouverul sunt toate în linia întâi. – Articolul continuă pe larg aici: Canada 

foto: O casă din Tuktoyaktuk a trebuit să fie mutată anul trecut din cauza riscului de eroziune. Imagine: Chukita Gruben