Efectele urii încurajate de Salvini și de simpatizanții săi – rasismul și violența, justițieri ca în evul mediu

Bari, imigrantă atacată de șase femei în stradă, în plină zi, și insultată până și de către cei de pe ambulanță. Sau când politica alimentează rasismul (și justiția făcută de unul singur, vezi cazul vizitei în închisoare a lui Salvini făcută unuia care a împușcat un hoț cu intenția să îl ucidă).


Edith Tro trăiește în Italia de treizeci de ani. Se întorcea acasă de la locul de muncă, pe jos, când a depășit un grup de femei care au insultat-o mai întâi, și apoi au bătut-o:  „nimeni nu s-a oprit să mă ajute, până și cei de la ambulanță au fost chiar mai răi: ei au spus că am inventat totul”


Lovită în cap, până i l-a spart, și în abdomen. O agresiune la lumina zilei, chiar înainte de ora șapte seara, pe una dintre cele mai aglomerate străzi ale orașului, înfăptuită de mai multe femei, fără ca cineva să intervină în apărarea victimei pe timpul agresiunii. A denunțat episodul victima de 47 ani, Edith Tro, originară din Coasta de fildeș și rezidentă la Bari, în Italia, de peste treizeci de ani, angajată în industria de catering la bordul trenurilor.

Edith este convinsă că  „un anume climat politic a afectat mult populația”, convinsă și că a fost  „agresată în acest fel ”doar pentru culoarea pielii”, nefiind niciun alt motiv.

„Miercuri, 20 februarie, m-am întors acasă de la locul de muncă, pe jos. În pasajul Duca degli Abruzzi, vorbind la telefon – povestește Edith, mamă a unui baiat de 27 de ani și a unei fetițe de 9 ani – când, am întâmpinat un blocaj creat de mai multe femei, care stăteau în mijloc de vorbă și cărora de mai multe ori le-am cerut permisiunea pentru a trece, era un grup de cinci, poate șase, femei cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani, care vorbeau în dialectul local. Confruntată cu lipsa unui răspuns, EdithTtro a depășit obstacolul coborând de pe trotuar.

”La momentul în care am depășit femeile – reconstrucția episodului denunțat pe canalul TeleBari și apoi confirmată de La Repubblica, de către martori – le-am auzit strigând spre mine o serie de insulte: ”Pleacă înapoi în țara ta”, ”îți arătăm noi ție, neagro!”. De îndată ce m-am întors, primul pumn în față a și lovit. Au urmat multe alte lovituri, mai ales atunci când doi bărbați s-au alăturat acelor femei, și care m-au lovit”

„Eram șocată, în treizeci de ani de Italia nu s-a mai văzut așa ceva niciodată – spune Edith – eu nu sunt o copilă, așa că am văzut destul multe. Recunosc, glume mi se mai fac la muncă, când se îndoiesc că am fost angajată printr-un concurs. Dar sunt cazuri izolate: mânia și violența a acestui grup, în schimb, sperie, unde s-a ajuns!”. Apelul la Poliție a stârnit și mai mulți agresorii, care au fugit abia când au intervenit un proprietar al unei stații de benzină împreună cu fiului său, care, se pare că, i-ar fi luat telefonul femeii, pentru a suna la ambulanță.

„Deși am fost aruncată pe jos, pe stradă, nimeni nu s-a oprit să mă ajute – este nemulțumirea lui Edith – și furia a crescut atunci când ambulanța a venit, chemată de cei doi care, într-un sfârșit, m-au ajutat. Femeia de la bord, probabil o asistentă medicală, a pus la îndoială povestea mea, sugerând că am vrut să merg la spital doar pentru ”a mă bucura” de un concediu medical. A spus că trebuie să fiu mulțumită că am un loc de muncă. Dacă am spus că am încasat lovituri peste tot, mi s-a răspuns că nu au cum să-mi facă raze de la cap până în picioare. Apoi, ea, asistenta, s-a înfuriat pentru că i-am spus că am fost victima unui atac pe motive rasiale.”


Între timp, copiii lui Edith au ajuns la locul agresiunii.  „Datorită insistenței fiului meu, am făcut toate examenele medicale, în plus, sunt și cardiacă – spune Edith – în timp ce fetița mea era sub șoc, crezând că am fost omorâtă. Vreau să clarific faptul că ambii mei copii sunt italieni, născuți aici, și mulți dintre prietenii mei care mă susțin sunt italieni, de aici din Bari.”

Edith Tro este acum acasă, sub observație medicală. Carabinierii investighează incidentul și atitudinea celor de pe ambulanță și-a început ancheta.


Tot mai dese sunt manifestările rasiste în diferite zone ale Italiei. Migranți de culoare au fost pe teritoriul italian mai mereu, și în deceniile trecute, însă italienii nu se manifestau astfel, erau oameni educați și toleranți. De puțini ani însă, încurajați de ascensiunea la putere a unei formațiuni care confundă sentimentul național cu naționalismul, alimentează ura față de imigranți, față de oamenii de culoare.


Să speculezi sărăcirea țării ca fiind din cauza migranților, descărcând tensiunile sărăcirii pe străini, în loc să se caute adevăratele motive ale acesteia, este o dovadă de infantilism și de degradare a unor valori care deceniile trecute erau considerate sfinte.


Dragi susținători ai lui Salvini și ale ideilor sale naziste, sărăcirea și alte probleme ale Italiei nu le-au creat imigranții, ci politicile proaste ale aleșilor țării, lor cereți-le socoteală, nu vă descărcați furia pe străini. Pe seama imigrației s-au îmbogățit, mai mult sau mai puțin legal, foarte mulți italieni. Acum, când nu mai vin imigranți așa de mulți, precum în anii trecuți, Salvini ”se laudă” că a oprit fenomenul. Nu este adevărat, fenomenul s-a diminuat din cu totul alte motive, nu din meritul ”salvatorului” Salvini!… Circul cu navele este doar o demagogie.


Aleșii de astăzi ar trebui să se concentreze pe investiții, pe crearea de locuri de muncă, pe întărirea și pe relansarea economiei, nu pe pomeni populiste și pe speculații, irosind banii țării. Un alt punct slab este educația, Italia are o istorie profund umanistă și a fost un model lumii iar degradarea educației și suișul la putere a incompetenței, nu rezolvă problemele momentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.