Efort global accelerat de distribuire a vaccinurilor

vaccinurile
informații despre vaccin

Fondul Monetar Internațional (FMI) a solicitat recent un efort global accelerat de distribuire a vaccinurilor, pentru a pune capăt pandemiei COVID-19.

A fost un pas pozitiv, deoarece declarațiile oficiale din trecut ale liderilor mondiali nu au reușit să ofere politici specifice pentru a ajunge la populațiile disperate, în special în țările cu venituri mici și medii.

FMI a avut, de asemenea, dreptate, recunoscând că prețul opririi pandemiei COVID-19 este cu mult mai mic decât beneficiile globale pentru economia globală a acoperirii complete a vaccinurilor.

Dar ar fi putut merge mai departe prin recunoașterea faptului că regulile ineficiente de alocare a vaccinurilor existente în prezent trebuie înlocuite cu noi structuri instituționale de cooperare și pași concreți de către grupul celor douăzeci de țări (G20).

FMI abordează problema prea restrâns. Susține puternic donațiile și distribuția vaccinurilor care urmează să fie făcute exclusiv prin intermediul instalației COVAX.

COVAX este unul dintre cei trei piloni ai inițiativei cunoscute sub numele de Accelerator COVID-19 Tools (ACT), care…

…a fost lansat în aprilie 2020 la un eveniment organizat în comun de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Comisia Europeană, de către francezi Președintele Emmanuel Macron și Fundația Bill și Melinda Gates.

COVAX a fost creat pentru a facilita accesul egal la vaccinuri. Primii doi piloni s-au concentrat pe accesul egal la diagnostic și tratament.

Pe cât de utilă a fost prevederea, modelul său de abordare a problemei a devenit învechit.

De la crearea sa anul trecut, vaccinurile au devenit mai disponibile, dar distribuția și alte probleme au devenit mai evidente.

COVAX a furnizat un model de referință bun pentru nevoile anticipate de sănătate publică. A fost de asemenea util în stabilirea obiectivelor prioritare. Cheia a fost vaccinarea a aproximativ 20% din populația fiecărei țări cât mai repede posibil.

Dar structura suferă de două defecte grave

În primul rând, alocă vaccinurile proporțional cu dimensiunea populației, care nu este cea mai bună metodă de sănătate publică.

În al doilea rând, nu ia în considerare capacitățile țărilor de a lansa campanii masive de imunizare.

Defecte

Stabilirea obiectivelor de distribuție a vaccinurilor pe baza dimensiunii populației este greșită din mai multe motive. În primul rând, ignoră complexitatea problemei.

Țările se află în stadii foarte diferite ale pandemiei. Unii suferă pierderi îngrozitoare, iar sistemele lor de sănătate s-au prăbușit. Alții au o lipsă de măsuri adecvate de sănătate publică și o aderență socială inadecvată la aceste măsuri.

Alții se confruntă cu scenarii mult mai puțin descurajante. S-au spus multe despre lipsa vaccinurilor în multe țări africane.

Dar, pe cât de precară este această problemă pe continent, țările africane nu se confruntă în prezent cu epidemiile extrem de agresive observate în India, Nepal, Brazilia și multe alte țări din America Latină.

Aceste cazuri dezvăluie neajunsurile distribuției vaccinurilor pe baza unui criteriu al populației: metrica nu reușește să capteze gravitatea problemelor de sănătate publică care stau la baza diferitelor națiuni.

Criterii de atribuire

Alocarea vaccinului, fie prin COVAX, fie direct, ar trebui să se bazeze pe valori de sănătate publică. Acestea includ:

Rata incidenței. Aceasta măsoară numărul de cazuri noi de COVID-19 care apar într-o anumită perioadă de timp într-o populație cu risc de a dezvolta boala.

De obicei exprimată ca incidență pentru un anumit număr de persoane (1.000, 10.000, 100.000), rata este o măsură a evenimentelor, adică trecerea de la o stare ne-bolnavă la o stare bolnavă și, prin urmare, o măsură a riscului.

Țările cu niveluri de risc mai mari calculate utilizând rata incidenței ar trebui să aibă prioritate în alocarea vaccinurilor.

Rata de atac. Aceasta măsoară numărul persoanelor susceptibile care se îmbolnăvesc într-o anumită perioadă de timp ca o parte din numărul total de persoane sensibile.

Creșterea ratei de atac poate sugera că o variantă virală mai transmisibilă devine dominantă într-o anumită țară.

Într-adevăr, rate mai mari de atac au fost asociate cu apariția Alpha, sau B.1.1.7, în Marea Britanie, Gamma sau P.1, în Brazilia și Delta, sau B.1.617, în India.

Prin urmare, fără o supraveghere genomică pe scară largă, rata de atac poate ajuta la cartografierea răspândirii variantelor periculoase de îngrijorare.

Capacitatea sistemului de sănătate. Acest lucru se măsoară, de exemplu, cu numărul de paturi ICU la 1.000 de persoane într-o anumită țară.

Respectarea acestor măsurători și a altor valori de alocare a vaccinurilor ar asigura că vaccinurile sunt destinate țărilor care au cea mai mare nevoie de ele.

Alocarea vaccinurilor trebuie să ia în considerare și capacitatea țărilor de a le distribui intern.

Recent, Malawi a ars 20.000 de doze de vaccin Oxford / AstraZeneca la doar 18 zile de la primirea lor din cauza riscului de expirare.

Sudanul de Sud a anunțat că guvernul va amâna 72.000 de doze de vaccin Oxford / AstraZeneca la COVAX, din nou din cauza riscului de expirare.

În timp ce aceste evenimente sunt asociate cu o ezitare crescută a vaccinului în urma unor evenimente rare de coagulare a sângelui asociate cu vaccinul AstraZeneca, este de asemenea adevărat că multe țări din Africa, precum și din alte regiuni, nu dispun de resursele necesare pentru a organiza campanii de vaccinare.

Fără fondurile necesare pentru aceste campanii, donarea de doze nu este doar insuficientă, ci și o risipă de doze de vaccinuri care salvează viețile, dovadă fiind cazurile din Malawi și Sudanul de Sud.

Ceea ce este necesar

Eforturile de alocare a vaccinurilor trebuie să fie ghidate de principiile echității și eficienței.

Concentrându-se în principal pe echitate, COVAX și alte inițiative nu reușesc în prezent să administreze doze de vaccin pentru a aborda situațiile de urgență din domeniul sănătății publice din întreaga lume.

Mai mult, concentrarea excesivă asupra distribuției echitabile exclude capacitățile și resursele de care dispun țările pentru a organiza campanii de vaccinare în masă. Îmbunătățirea structurii existente necesită pași concreți în cooperarea globală.

Aceasta include un acord cu privire la liniile directoare și măsurile de sănătate publică pentru distribuirea vaccinurilor…

…donațiile efective de doze în conformitate cu aceste linii directoare în locul angajamentelor nedeterminate sau angajamentelor de a dona doze în exces și mecanisme pentru a se asigura că lanțurile de aprovizionare cu vaccinuri pot funcționa fără probleme.

Proiectarea acestei facilități ar trebui să fie obiectivul principal al G20 în următoarele luni, atât pentru combaterea pandemiei actuale, cât și pentru pregătirea pentru cele viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.