Electricitate obținută din …mersul pe jos

Cum să încarci un gadget cu ajutorul pașilor

Cum sa incarci un gadget cu ajutorul pasilor

Fiecare apăsătură de călcâi produce suficientă energie pentru a ilumina un bec. Mai degrabă decât să risipească această energie, Matt Stanton, un inginer și inventator pasionat, a creat un branț de încălțăminte care stochează această energie sub formă de electricitate. Dispozitivul promite a fi o îmbunătățire față de pachetele tradiționale, cele solide precum și încărcătoarele solare, care lucrează încet sau deloc, în funcție de vreme.

Stanton a lucrat îndeaproape cu Hahna Alexander, un student la inginerie la Universitatea Carnegie Mellon colegi de peste trei ani pentru a crea sistemul SolePower. În loc de a folosi piezoelectric și alte metode ineficiente, voluminoase de generare a energiei electrice, cei doi au micșorat componente similare cu cele găsite în lanterne de mână. Rezultatul este aproape de dimensiunile standard al unui branț detașabil care cântărește mai puțin de cinci grame, inclusiv un pachet de baterii, și un încărcător pentru electronice cu USB.

Cum sa incarci un gadget cu ajutorul pasilor

Versiunea curentă SolePower, ce va fi lansat mai târziu în acest an, necesită o lungă plimbare de 15 kilometri pentru a încărca un smartphone. Dar Stanton spune ca firma este în lucru pentru un design care să poată încărca un iPhone, după mai puțin de cinci kilometri de drumeții și va rezista la aproximativ 100 de milioane de pași.

Cum funcționează?

  1. Un tren de rulare transformă energia din apăsarea cu călcâiul în energie de rotație, învârtind astfel rotoarele magnetice.
  2. Mișcarea rotoarelor induce un curent electric în bobina de sârmă.
  3. Energia electrică se deplasează de-a lungul unui fir ajungând într-un acumulator litiu-ion polimer transferat apoi spre șireturile purtătorului.

Urmăriti mai jos un VIDEO de prezentare a acestui încărcător care se atașează oricărei perechi de pantofi, pantofi sport, sau chiar la teniși.