“Eminescu – între umanitate și absolut” eveniment realizat de studenții români din Italia

Cu prilejul aniversării nașterii poetului național român, Mihai Eminescu, dedicat și Zilei Culturii Naționale Române – (15 ianuarie), a avut loc un event public, marți, 17 ianuarie, la ora 18.30, la Accademia di Romania din Roma, manifestarea “Eminescu – între umanitate și absolut”,
organizat de către Liga Studenților români în străinătate (LSRS) – filiala italiană, cu participarea grupului polifonic Arpeggio & Roua, sub patronajul Ambasadei României în Italia, Ambasadei României la Vatican și Accademia di Romania din Roma – Institutul Cultural Roman.
Pe parcusrul evenimentului au intervenit Dl. George. G. Bologan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Italia, deschizând manifestarea printr-un discurs emoționant și concis, a urmat Dl L.P Zăpîrțan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României la Sfântul Scaun și al Ordinului Suveran de Malta – vorbind despre viziunea politică a lui Mihai Eminescu, apoi, Profesor N. Neșu (Universitatea Sapienza din Roma / Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca), conferențiind despre viața și opera poetului.
Un recital de poezii prezentate de către membrii Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) – filiala italiană, prin vocea următorilor tineri frumoși, inteligenți și talentați: Roxana Ioniță, Andreea Nica, Andrei Cociobanu, Anca Gaboreanu, Alexandra Albu, Andrei Ili; iar Bianca Vasile împreună cu Roxana Ioniță împlinind rolul de moderatori, (recital prezentat atât în limba italiană cât și română), a impresionat publicul prin eleganță și calitate, după care a urmat un emoționant și foarte bine primit moment muzical coral, creat pe versurile poetul național Mihai Eminescu, prezentat de către grupul Arpeggio & Roua, acompaniat la pian de D.na M. Daria Trofanchouk.
Publicul a fost peste capacitatea sălii mari a lăcașului cultural care a găzduit cu generozitate eventul, Accademia di Romania din Roma. Felicitări tinerilor, organizatorilor și publicului prezent, iată încă o dovadă a faptului că valorile se transmit pe mai departe cu intactă consistență, din meritul generațiilor tinere, chiar dacă unii dintre aceștia sunt vremelnic departe de țară.

Facebook Comments