Epidemie sau nu în Italia? – Răspunsurile la întrebările pe care toată lumea le pune cu privire la situații de urgență

Riscul răspândirii de știri false despre epidemia cu virusul covid-19 este foarte mare. Iată răspunsurile la întrebările care circulă cel mai mult în rândul populației:

Autoritățile italiene încearcă să nu răspândească panica, dar coronavirusul generează multe temeri. Și există multe întrebări pe care italienii, rezidenții străinii și cei aflați în trecere le pun singuri și cărora unii le oferă adesea răspunsuri greșite, întrebând alți oameni prin intermediul social media.

TgCom24 le-a colectat pe cele care se falsifică mai des și le-a dat un răspuns concret și obiectiv.

De ce s-a răspândit atât de rapid?

Neștiind că virusul a fost prezent deja în zonă a făcut probabil ca apărarea împotriva epidemiei să fi lăsat ”garda jos”. De exemplu, spitalul Codogno a fost începutul în răspândirea virusului, unde pacientul 1 a fost internat. Mulți angajați din cadrul spitalului aflați în contact cu pacientul au fost vehiculul de difuzie. O atenție mai mare dacă s-ar fi acordat s-ar fi evitat probabil focarul în zona Lodi. Același lucru în Dolo, unde pensionarul Mira a apărut de două ori și s-a dovedit a fi infectat și cu covid-19.

Care sunt simptomele?

Cele mai frecvente simptome includ febră, tuse și dificultăți de respirație. În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever și insuficiență renală.

Cum de nu este găsit pacientul zero?

În Codogno, un manager care s-a întors recent din China a fost suspectat că este „aducătorul”, dar apoi s-a dovedit a fi sănătos. În Vo ‘Euganeo „suspecții” erau opt chinezi care frecventau barul din oraș, dar și ei au fost ulterior eliberați după examene.

Găsirea pacientului zero ar permite să pună sub control toate persoanele care au intrat în contact cu virusul și apoi să izoleze focarul. Dar acum pare aproape imposibil de găsit, deoarece acest coronavirus ar fi putut fi răspândit de un purtător sănătos, adică de o persoană care nu manifestă boala sau de cineva care a avut virusul în faza de incubație. Ultima ipoteză este a unei persoane care, deși știe că a dezvoltat covid-19, nu vrea să-l anunțe din cine știe care motive „legale”.

Suntem sub epidemie sau pandemie?

Termeni care sunt auziți adesea în limbajul comun și pe social media, dar în acest moment în Italia nu suntem nici sub epidemie, nici pandemie. Dacă este ceva, în acest moment putem vorbi de un focar, care se referă la creșterea bruscă a infecțiilor în cadrul unei comunități sau regiuni. Când în schimb infecția este frecventă și localizată, dar limitată în timp, de exemplu gripa sezonieră, atunci este o epidemie. Cazul cel mai grav este pandemia, adică răspândirea unei boli infecțioase care afectează mai multe țări din lume și care pune în pericol secțiuni mari din populația mondială. Cu covid-19 există multe țări implicate, dar numărul rămâne infinit de mic pentru a putea vorbi despre o pandemie.

Cât va dura urgența?

Greu de spus. Sosirea căldurii ar putea da o mână, dacă încercarea de a limita răspândirea focarelor va avea succes, ar putea dura chiar și câteva săptămâni. Dar va fi totuși necesar să mențineți alertă ridicată pentru a împiedica răspândirea virusului.

Pot lua transport în comun?

Da, dar cu precauțiile cuvenite (care se aplică întotdeauna în realitate). Pe drum încercați să nu stați prea aproape de alți pasageri. Nu atingeți nasul și ochii. Și după ce părăsiți transportul public, spălați-vă pe mâini sau folosiți geluri igienizante.

Îmi pierd locul de muncă dacă stau acasă?

În zonele de focar, guvernul a pregătit un decret care să îi ajute financiar pe cei forțați să rămână limitați în casa lor. În mod similar, mai multe companii încurajează munca de la distanță, (în cazurile unde se lucrează doar informatic). Însă, pentru toți ceilalți, sfaturile date de autorități nu sunt să intrați în panică, ci să duceți un stil de viață normal, respectând sfaturile de sănătate. Totuși, folosirea scuzei coronavirusului pentru a nu merge la servici nu funcționează și riscă să devină un boomerang.

Cum să explici acest moment copiilor?

A explica copiilor cum un lucru invizibil, virusul, poate face atât de mult rău nu este un lucru ușor. Ceea ce nu trebuie făcut este să se tacă. Pentru a fi sincer, a vorbi despre faptul că boala în unele cazuri (subiecții cei mai slabi) poate duce la moarte, dar, totodată, și că în marea majoritate a situațiilor boala se vindecă.

La copiii mai mici, virusul poate fi descris ca un mic monstru din corpul care luptă împotriva armatei noastre defensive și că medicamentele sunt arme suplimentare care ajută în luptă. Copiii mai în vârstă trebuie să precizeze că numerele despre care vorbim sunt foarte mici, suntem sute de infecții în comparație cu o populație de zeci de milioane de oameni. Și apoi pentru a fi optimist, un „haideți, îl vom trece” pare puțin, dar poate oferi o mare putere copiilor noștri.

Animalele de companie transmit virusul?

Pisicile și câinii nu răspândesc virusul, au confirmat experții de la Spallanzani din Roma. Sfatul rămâne să vă spălați bine mâinile după ce aveți grijă de animalele de companie pentru a evita trecerea ușoară a germenilor.

Dar dacă nu respect carantina?

Nu ar fi o idee bună să nu ținem cont de carantina impusă în teritoriile de focar de coronavirus. Există riscul arestării până la trei luni sau o amendă de până la 200 de euro. Acestea sunt sancțiunile prevăzute în decretul emis de guvern.

De ce atâtea infecții de la noi?

Numărul infecțiilor, potrivit lui Giuseppe Conte, se datorează faptului că verificările efectuate de autoritățile noastre sunt foarte rigide și transparente. Trebuie adăugat, totuși, faptul că virusul a „scăpat” din controale a făcut ca acesta să se răspândească și, prin urmare, suntem mai expuși decât alte țări europene în acest moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.