Erdoğan amenință Europa

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a amenințat astăzi că țara sa ar putea „deschide pur și simplu porțile și trimite 3,6 milioane de refugiați sirieni în Europa” dacă Uniunea Europeană clasifică actualul atac militar din Siria drept „invazie”.

Erdogan, într-un discurs adresat oficialilor partidului de guvernământ din Ankara, a anunțat, de asemenea, că Operațiunea Primăvara Păcii (să-i dăm acum și premiul Nobel pentru pace!) a ucis peste 100 de luptători kurzi din nordul Siriei, pe care Turcia îi consideră teroriști aliați cu o insurgență kurdă în cadrul granițele sale.

„Hei, Uniunea Europeană, dacă numiți această operațiune … o invazie, atunci am putea pur și simplu să deschidem porțile și să trimitem 3,6 milioane de refugiați sirieni în Europa”, a spus Erdogan.

Dar nu a fost prima dată când Erdogan a lansat această amenințare.

La începutul lunii septembrie, Erdogan a spus aceluiași grup de politicieni că va fi obligat să „deschidă porțile” și să permită o rută pentru refugiații sirieni să călătorească în Europa de Vest, dacă nu se ajunge la un acord cu Statele Unite până la sfârșitul lunii pentru a ajuta la relocarea unor migranți într-o așa-numită „zonă sigură” din Siria.


Mai mult de jumătate din populația siriană a fugit din țară din cauza conflictului dintre guvernul președintelui Bashar al-Assad și mai multe facțiuni opuse, potrivit rapoartelor Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Din 2011, aproximativ 6,6 milioane de refugiați au părăsit Siria, aproximativ jumătate dintre ei s-au stabilit în Turcia, care se învecinează cu Siria din nord.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a declarat joi că ofensiva turcă din zonele Siriei deținute de kurzi restabilește speranța de a progresa spre …sfârșitul conflictului.

„Considerăm că noile ostilități armate ar submina în continuare stabilitatea întregii regiuni, ar exacerba suferința civilă, ar provoca deplasări suplimentare, ar adăuga un alt obstacol în procesul dificil al procesului politic condus de ONU și, foarte important, ar amenința progresul realizat de coaliție”. a spus Maja Kocijancic.

Miniștrii de externe ai UE vor discuta despre criză, luni, la Luxemburg, înainte ca liderii UE să ia din nou discuția în cadrul reuniunii de două zile care va începe joia viitoare.

Blocul UE a lansat miercuri o declarație prin care a cerut Turciei „să înceteze acțiunea militară unilaterală”.

Invazia turcă a fost lansată la trei zile după ce președintele Donald Trump a deschis calea prin retragerea trupelor americane din pozițiile lor în apropierea frontierei de lângă aliații kurzi… că doar nu era să permită turcilor să ucidă americani!… Deci Trump de asta a și retras soldații…

Am putea crede că asistăm la un alt act de ipocrizie din partea lui Trump: una a vorbit cu Erdogan în secret, alta declară public…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.