Erdogan nu va accepta ca națiuni cu arme nucleare să-i spună că națiunea sa nu poate avea arme nucleare

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins miercuri apelurile pentru a împiedica țara sa să achiziționeze arme nucleare, declarând că este inacceptabil ca statele armate nuclear să interzică Turciei să facă acest lucru.

„Unele țări au rachete cu focoase nucleare, nu una sau două. Dar (ei ne spun) că noi nu le putem avea. Aceasta, nu pot accepta”, a afirmat Erdogan într-un discurs pentru membrii partidului său de guvernământ, potrivit agenției Reuters.

Turcia a făcut parte dintr-un program de partajare nucleară între aliații NATO și a găzduit arme nucleare, dar nu are arme nucleare proprii.

Erdogan nu a precizat dacă Turcia va începe să își dezvolte propriul arsenal nuclear.

„Nu există nici o națiune dezvoltată în lume care să nu le aibă”, a adăugat Erdogan. Cu toate acestea, sunt cunoscute în prezent doar nouă state suverane care au arme nucleare.

Turcia a declarat de mult timp că are nevoie de sisteme de apărare aeriană pentru a face față amenințărilor de securitate, care decurg în principal din războiul civil din Siria.

Miercuri, Erdogan a sugerat că Turcia ar putea avea nevoie de arme nucleare pentru a contrabalansa Israelul.

„Avem Israelul în apropiere, ca aproape vecini”, a afirmat el, potrivit agenției Reuters. ”Ei se tem (alte națiuni) de a le deține. Nimeni nu le poate atinge.”

Israelul a avut mult timp o politică de a refuza să comenteze public dacă acesta deține un arsenal nuclear.

Comentariile lui Erdogan au venit pe fondul tensiunilor cu Statele Unite asupra cumpărării Turciei a unui sistem avansat de apărare a rachetelor rusești.

Statele Unite au amenințat cu sancțiunile dacă Turcia cumpără sistemul rusesc, S-400, iar președintele Trump ar urma în cele din urmă în faptă amenințarea.

Ca urmare a acordului S-400, Turcia nu a reușit să achiziționeze de la SUA avionul de vânătoare F-35 High-Tech. În calitate de membru NATO, Turcia a jucat un rol în dezvoltarea avionului. Atunci, a decis să apeleze la Rusia…

Washingtonul a declarat că acordul Turciei cu Rusia ar putea submina în privința dezvoltării sale.

Trump a declarat că Turcia a achiziționat sistemul S-400 ca urmare a refuzului administrației Obama de a vinde Turciei alternativa americană, potrivit Defense News.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.