Este folosit în toate bucătăriile… dar puțini știu care îi sunt efectele

Pătrunjelul – sursa noastră de sănătate – O ceașcă pe zi de ceai de pătrunjel este capabil să detoxifice corpul, să stimuleze sistemul imunitar, să îmbunătățească vederea, să protejeze împotriva bolilor cronice, să prevină formarea tumorilor, să ajute sănătatea inimii, să trateze inflamația mai ușor, să împrospăteze respirația, să protejeze împotriva astmului, să reglementeze menstruația și să reducă riscul malformațiilor congenitale.

Acest ceai puternic nu ar trebui să fie utilizat de toată lumea, în special de femeile gravide, de cei cu afecțiuni renale preexistente și de persoanele care utilizează medicamente care subțiază sângele.

Ce este ceaiul de pătrunjel?  – Științific cunoscut sub numele de Petroselinum crispum, planta de pătrunjel este o plantă ușor de recunoscut și utilizat, adesea ca o garnitură, dar tot mai mult pentru beneficiile sale medicinale impresionante. Cele două variante pe care le-ați văzut probabil sunt pătrunjelul creț și cel italian, ambele având compuși chimici similari și aceleași aplicații medicinale. Amestecul variat de minerale și compuși volatili găsiți în pătrunjel oferă un impact puternic asupra sănătății umane, motiv pentru care ceaiul de pătrunjel devine un remediu natural din ce în ce mai popular!

Ceai de Patrunjel Beneficii – Beneficiile la sănătate ale ceaiului de pătrunjel includ anti-inflamatoare, anti-tumorale, anti-cancer, anti-oxidante, stimulente, anti-spastice, relaxante și detoxifiere. Aceste beneficii provin din gama largă de minerale, substanțe nutritive și antioxidanți din acest ceai, precum fierul, vitamina A, B și C, precum și eugenolul, limonenul, apigeninul, luteolina și alți compuși activi.

1. Tratamentul astmului – Acest ceai din plante este adesea recomandat persoanelor care suferă de astm sau alte afecțiuni respiratorii. Betacarotenul a fost direct legat de scăderea riscului de astm, în timp ce ceilalți compuși ai combaterii infecțiilor, din ceai, ajută la eliminarea flegmei și a mucusului neutralizând astfel infecția bacteriană care stă la bază.

2. Previne tumorile – Myristicinul este unul dintre compușii volatili găsiți în uleiul de pătrunjel, care este eliberat în cantități mici în timpul preparării ceaiului. Acest antioxidant a fost legat direct de prevenirea formării tumorilor, în special în plămâni, unde cancerul apare foarte frecvent.

3. Reduce riscul de cancer – În afară de proprietățile anti-tumorale, acest ceai de pătrunjel conține, de asemenea, o serie de flavonoide și de alți compuși chimio-protectori care pot neutraliza carcinogeni înainte de a putea face leziuni ale țesuturilor și de a stimula apoptoza sau moartea celulelor în celulele sănătoase. Acest lucru va poate reduce în mod semnificativ riscul de cancer, împreună cu ceilalți antioxidanți găsiți în acest ceai.

4. Îmbunătățește imunitatea – Concentrațiile puternice de vitamina C și vitamina A din acest ceai îl fac un stimulent impecabil pentru sistemul imunitar. Vitamina C poate stimula producerea de celule albe din sânge și poate acționa ca un antioxidant contracarând efectele cancerului cauzate de radicalii liberi, protejând în același timp organismul împotriva unui număr de boli cronice, cum ar fi bolile cardiace și diabetul.

5. Îmbunătățește circulația sângelui – Fiind bogat în fier, ceaiul de pătrunjel este o modalitate excelență de a îmbunătăți circulația sângelui în organism și de a preveni “sângele slab”, de asemenea cunoscut sub numele de anemie. Fierul este o parte esențială a producției de celule roșii din sânge, care poate contribui la ducerea sângelui oxigenat celulelor care necesită substanțe nutritive și oxigen pentru reparare și funcționare. Nivelul ridicat de calciu din ceaiul de pătrunjel ajută organismul să rețină mai bine fierul, ajutând în continuare la problemele circulatorii.

6. Acidul folic – Ceaiul de pătrunjel este un ceai bogat în acid folic, o vitamina B care s-a dovedit a reduce probabilitatea apariției defectelor de tub neural la sugari. Acidul folic este, de asemenea, principalul compus care neutralizează homocisteina în organism, un compus care poate afecta vasele de sânge și poate crește riscul bolilor cardiace.

7. Sănătatea ochilor – Vitamina A este un nutrient cheie pentru sănătatea noastră generală și, de asemenea, funcționează că un antioxidant, în special în ceea ce privește sănătatea vizuală. Vitamina A este derivată din beta-carotenul găsit în pătrunjel și poate preveni stresul la ochi, scăzând riscul de apariție a cataractei și prevenirea degenerării maculare.

8. Puterea de Detoxifiere – Ceaiul de pătrunjel este cunoscut sub numele de substanță diuretica, ceea ce înseamnă că poate stimula urinarea și curățarea generală a vezicii urinare și a rinichilor. Diureticele ajută organismul să elimine rapid excesul de toxine, grăsimi, săruri și apă și să reducă din stresului zilnic pus pe rinichi. Ceaiul de pătrunjel este legat de numeroase studii în ceea ce privește reducerea apariției infecțiilor vezicii urinare și a pietrelor la rinichi.

9. Facilitează menstruația – Dismenoreea afectează femeile din întreagă lume, împreună cu o serie de alte simptome menstruale. Ceaiul de pătrunjel este utilizat în mod obișnuit pentru a atenua efectele menstruației, datorită prezenței apiolului, unul dintre compușii din uleiurile esențiale de pătrunjel. Apiol poate ajută la reglarea ciclul menstrual și reducerea durerilor, în special în lunile de după naștere.

10. Pentru respirație – Bineînțeles, pătrunjelul este folosit pentru a împrospăta respirația și are anumite proprietăți antibacteriene care îl fac grozav pentru sănătatea orală. Există un motiv pentru care pătrunjelul este atât de des folosit că o garnitură în restaurante; de asemenea un ceai de pătrunjel poate oferi aceleași lucru!

Ceai de pătrunjel preparare – Prepararea ceaiului de pătrunjel este foarte ușoară, cu condiția să aveți pătrunjel (uscat sau proaspăt), apă, și orice îndulcitor natural pe care îl preferați. Frunzele proaspete de pătrunjel sunt de obicei recomandate, dar dacă nu aveți o grădină de plante medicinale sau dacă este iarnă, frunzele de pătrunjel uscate vor funcționa perfect. Urmați pașii simpli de mai jos, dacă doriți să faceți acest ceai delicios și nutritiv pe baza de pătrunjel!

Rețeta
30 de grame de frunze de pătrunjel (proaspete sau uscate)
1 litru de apă
Miere sau Lămâie (pentru aromă, dacă se dorește)
Pasul 1 – Îndepărtați frunzele de pătrunjel proaspăt de pe tulpini îndepărtați apă cu un șervețel de bucătărie.
Pasul 2 – Aduceți apă la punctul de fierbere.
Pasul 3 – Adăugați frunzele de pătrunjel în apă timp de aproximativ 1 minut înainte de a lua după foc.
Pasul 4 – Lăsați frunzele la infuzat aproximativ 10 minute.
Pasul 5 – Turnați amestecul printr-un filtru de cafea sau oricel fel de sită într-o ceașcă.
Pasul 6 – Adăugați miere sau lămâie după gust în ceașcă de ceai de pătrunjel, dacă doriți, și apoi savurați! – Sursa:zuzistar.ro