Este iritant, ca stat mic în Europa de Est, să fii pus în postura să alegi de către cine să fii jupuit

Este iritant, ca stat mic în Europa de Est, să fii pus în postura să alegi de către cine să fii jupuit

Rusia este din ce în ce mai înconjurată de parteneri SUA. Strategia americană a reușit cumva să creeze un soi de încercuire. Lucrul acesta îi bucură pe unii fără să intuiască faptul că asta ar însemna încă un pas al globalizării în care decizia ca SUA să fie unicul jandarm planetar nu cred că odată definitivată ar mai conveni lumii, care nici așa nu este împăcată de prezența a doi jandarmi: SUA și Rusia. Se poate spune cumva că se încearcă eliminarea concurenței, monopolul… știindu-se faptul că interesele economice ale corporațiilor au răsplătit când SUA când Rusia pentru serviciile lor belice. De exemplu, fosta KGB a fost plătită de occident să distrugă regimurile țărilor Europei de Est, pentru a fi transformate în piață de consum și pentru a putea fi deposedate de resurse. Alianța țărilor mai mici din Europa de Est cu Rusia s-a dovedit păguboasă, dar și cu SUA va fi nu mai puțin păguboasă. Ce ar fi dacă acestă parte de Europa și-ar vedea de propriile interese fără să se mai închine nici la SUA și nici la Rusia? Ar fi o nenorocire, fiindcă marea Europa, vestul, mereu s-a dovedit o trădătoare și nu s-a comportat diferit față de acești doi călăi mondiali. Păcat că popoarele acestor țări nu conștientizează deciziile aleșilor lor și se lasă măguliți și manipulați de media lor, poporul american chiar este convins că armata SUA duce democrație în lume, de parcă asta ar fi menirea lor pe pământ! Mai ales când nici în propria lor țară nu există o reală democrație!…

Putin este un om extrem de inteligent și Rusia încă mai are un cuvânt de spus, știe să își facă aliați puternici iar rușii țin mai mult la Putin decât americanii la noul lor președinte.

Rămâne să vedem cum va evolua Germania care se manifestă din ce în ce mai apropiată lui Putin și din ce în ce mai rece cu Trump. Asta ar trebui să dea de gândit tuturor celor care încă se apleacă slugarnic la mofturile americane, țări în care ambasadorii americani își permit aroganța să dea ordine guvernelor.

Economia americană, precum și cea a Rusiei, nu mai este ceea ce a fost cu câteva decenii în urmă și nici înainte nu ar fi fost așa de înfloritoare dacă nu s-ar fi bazat pe produse de ucis, armele… iată.. țara libertății și a iubirii și-a tras averile din vânzare de arme de distrugere în masă și din amenințări cu războiul și mai ales prin crimele economice!… Asta vor să fie model de civilizație!… La fel și cu Rusia în perioada sovietică, apoi, nu se mai poate spune așa fiindcă și-a extras averi din vânzarea propriilor resurse naturale, gazul în prim plan.

Cred că o izolarea a ambelor ambițioase țări, a SUA cât și a Rusiei, de către restul lumii, le-ar putea arăta cum e să-și vadă de bunăstarea propriilor cetățeni pe care mereu să-i consulte înainte de a se arunca în războaie și …să nu mai poarte grija lumii!…

Este iritant, ca stat mic în Europa de Est, să fii pus în postura să alegi de către cine să fii jupuit de resurse, de SUA sau de Rusia, ori de Germania și aliații săi mari, cum ar fi Franța. Unde mai pui că cea mai mare jupuială ți-o dă proprii tăi aleși, politicienii și găștile mafiote din spatele lor. Aici sunt două serii de găști, una mare care conduce politicienii și apoi alta mai mică dirijată de politicieni fiindcă trebuie să pape și gura lor!… Astfel politicienii își iau plata de la marii mafioți pentru legile favorabile mafiei și iau plata și de la propria gașcă de partid pusă să jupoaie țara pentru interesele stricte ale partidului și șefilor lor. Când vedeți la lucru DNA, nu este altceva decât lupta dintre cele două mafii.


Acum, să citim un fragment dintr-un comentariu aparținând DW unde vă sugerăm să citiți apoi articolul integral.


În prezent, Trump întâlneşte „Noua Europă” sub un nou semn. Cel puţin în Polonia şi Ungaria şeful Casei Albe se intersectează cu lideri foarte sceptici faţă de democraţia liberală şi a „Establishment”-ului. Deşi multe ţări sunt îngrijorate de poziţia încă neclară a preşedintelui Trump în raport cu Rusia şi NATO, conducerea poloneză pare să accepte jocul ciudat al preşedintelui SUA.    

Astfel, în viitorul foarte apropiat, s-ar putea să asistăm la o nouă solidaritate între americani şi europeni, de data aceasta între SUA şi „Noua Europă”; solidaritate încurajată de doi factori noi: primele livrări de gaz lichefiat din America în Polonia, lucru ce le-ar permite polonezilor anularea dependenţei de gazul metan rusesc, şi prezenţa vizibilă în Polonia şi în ţările baltice a trupelor Alianţei.

Aplaudat sau nu?

Anul acesta, în Polonia, la Elblag, a fost inaugurat cu mare fast cartierul general al trupelor NATO pentru Europa de Est. 280 de ofiţeri din 13 ţări staţionaţi acolo au sub comanda lor 1270 de soldaţi (battle group) preponderent americani. Însă aceste trupe nu au de-a face cu Trump fiindcă decizia a fost adoptată pe vremea mandatului Obama ca reacţie la agresiunea Rusiei faţă de Ucraina şi la ameninţările Moscovei la adresa Alianţei, în general.  

Vizita preşedintelui Trump la Varşovia, în preambulul summitului G20 de la Hamburg, reprezintă o recunoaştere din partea SUA a fidelităţii Poloniei şi este considerată un semn de apreciere politică. Riscul ca, după aceea, Europa să fie şi mai divizată ca acum nu se întrezăreşte. În schimb, pentru Trump, prezenţa în Polonia înseamnă şansa de a fi întâmpinat cu aplauze în Europa –  privilegiu de care, în niciun caz, nu se va bucura la Hamburg sau altundeva în occident.