Este sau nu CORONAVIRUS o alarmă falsă, un fake news ori asistăm la ceva fără precedent?

Pornim în aflarea răspunsului de la cea mai înaltă autoritate sanitară a lumii, OMS, Organizația Mondială a Sănătății…

Coronavirus e declarat o urgență globală pentru sănătate, de către OMS

Noul coronavirus a fost declarat o urgență globală de Organizația Mondială a Sănătății, deoarece epidemia continuă să se răspândească în afara Chinei.

„Motivul principal al acestei afirmații nu este ceea ce se întâmplă în China, ci ceea ce se întâmplă în alte țări”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Preocuparea este că s-ar putea răspândi în țările cu sisteme de sănătate mai slabe.

Între timp, Statele Unite le-au spus cetățenilor săi să nu călătorească în China.

Departamentul de stat a emis un avertisment de nivel patru – după ce i-a îndemnat anterior pe americani să „reconsidere” călătoria în China – și a spus că toți cetățenii chinezi „ar trebui să ia în considerare plecarea prin mijloace comerciale”.

China a declarat că va trimite planuri charter pentru a aduce rezidenții provinciei Hubei de peste mări „cât mai curând posibil”.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe a spus că acest lucru se datorează „dificultăților practice” cu care se confruntă cetățenii chinezi în străinătate. Hubei este locul în care a apărut virusul.

Cel puțin 213 de oameni din China au murit de virus, în principal în Hubei, cu aproape 10.000 de cazuri la nivel național.

OMS a spus că au fost 98 de cazuri în alte 18 țări, dar nu au existat decese.

Majoritatea cazurilor internaționale se referă la persoane care au fost la Wuhan în Hubei.

Cu toate acestea, în opt cazuri – în Germania, Japonia, Vietnam și Statele Unite – pacienții au fost infectați de persoane care au călătorit în China.

Ce se întâmplă dacă acest virus intră într-o țară care nu-i poate face față?

Multe țări cu venituri mici și medii au pur și simplu lipsă de instrumente pentru localizarea sau oprirea acestuia. Teama este că se poate răspândi necontrolat și că poate trece neobservat mult timp.

Nu uitați că aceasta este o boală care a apărut abia luna trecută – cu toate acestea există deja aproape 10.000 de cazuri confirmate în China.

Izbucnirea Ebola din 2014, în Africa de Vest – cea mai mare din istoria umană – a arătat cât de ușor pot fi copleșite cele mai sărace țări de astfel de epidemii.

Și dacă noul coronavirus va avea un punct important în astfel de locuri, ar fi incredibil de greu de oprit.

Încă nu suntem la acest moment: 99% din cazuri sunt în China și OMS este convinsă că țara poate controla focarul acolo.

Doar declararea unei situații de urgență la nivel mondial permite OMS să sprijine țările cu venituri mici și medii pentru a consolida supravegherea bolii și a le pregăti pentru cazuri.

Cât de neobișnuită este această afirmație?

OMS declară o urgență de sănătate publică de interes internațional atunci când există „un eveniment extraordinar care este determinat … să prezinte un risc pentru sănătatea publică pentru alte state prin răspândirea internațională a bolilor”.

Ea a raportat anterior cinci urgențe de sănătate la nivel mondial:

Gripa porcină, 2009 – Virusul H1N1 s-a răspândit la nivel mondial în 2009, cu estimări ale numărului de decese cuprinse între 123.000 și 575.400. Polio, 2014 – Deși mai aproape ca niciodată de eradicarea în 2012, numărul 2013 a crescut în 2013. Zika, 2016 – OMS a declarat Zika o urgență de sănătate publică în 2016, după ce boala s-a răspândit rapid în America. Ebola, 2014 și 2019 – Primul focar de virus a durat din august 2014 până în martie 2016, deoarece aproape 30.000 de persoane au fost infectate și peste 11.000 au murit în Africa de Vest. O a doua urgență a fost declarată anul trecut ca fiind un focar răspândit în Republica Democrată Congo

Cum răspunde lumea?

Evacuațiile voluntare ale sutelor de cetățeni străini de la Wuhan sunt în desfășurare.

Marea Britanie, Australia, Coreea de Sud, Singapore și Noua Zeelandă trebuie să pună în carantină toate IDP-urile timp de două săptămâni pentru a verifica simptomele și a evita contagiunea.


Dezinformarea coronavirusului se răspândește online:

Jurnalul unei vieți din Wuhan închis.
Persoanele deplasate cu virusuri critică planul de carantină australian.
Australia intenționează să pună în carantină persoanele deplasate pe Insula Crăciunului, la 2.000 km (1.200 mile) de continent, într-un centru de detenție care a fost folosit pentru adăpostirea solicitanților de azil.


Și totuși – în alte evoluții recente:

Italia a suspendat zborurile către China, după ce doi turiști chinezi din Roma au fost diagnosticați cu virusul; 6.000 de persoane la bordul unei nave de croazieră au fost temporar excluse de la intrare.

În Statele Unite, oficialii din domeniul sănătății din Chicago au raportat primul caz de transmitere a omului la om în SUA. Aproximativ 200 de cetățeni americani au fost duși de Wuhan și reținuți într-o bază militară din California timp de cel puțin 72 de ore.

Rusia a decis să închidă cei 4.300 km (2.670 mile) granița de la est cu China.

Două zboruri către Japonia au aterizat deja la Tokyo. Japonia și-a mărit acum nivelul de consiliere pentru boli infecțioase pentru China. Aproximativ 250 de cetățeni francezi au fost evacuați din Wuhan.

India a confirmat primul său caz de virus: un student din sudul statului Kerala studiază la Wuhan.

Israel a exclus toate conexiunile aeriene cu China. Papua Noua Guinee a interzis tuturor vizitatorilor din „porturile asiatice”. Coreea de Nord va suspenda toate zborurile și trenurile către și dinspre China, a declarat ambasadorul britanic în Coreea de Nord.


Cel mai alarmat stat, după China, rămâne SUA

Secretarul pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar, a anunțat vineri că coronavirusul a fost declarat de urgență pentru sănătatea publică în Statele Unite. Începând cu ora 17:00, la 2 februarie, de la ora 17:00, cetățenii americani care se întorc din provincia Hubei vor fi supuși o carantină de 14 zile, în timp ce altor americani care au călătorit în altă parte din China vor fi instruiți să monitorizeze singure posibilele simptome.

Azar a mai spus că președintele Trump suspendă temporar intrarea în Statele Unite pentru resortisanții străini care riscă să transmită virusul.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Departamentul Securității Interne a anunțat că zborurile care sosesc în Statele Unite din China vor fi canalizate prin șapte aeroporturi echipate pentru ecranarea pasagerilor pentru simptomele virusului începând de duminică.

Mișcarea vine atunci când Delta Air Lines și American Airlines suspendă zborurile între Statele Unite și China, în urma mai multor alte companii aeriene internaționale care au făcut anunțuri similare. United Airlines a declarat că va suspenda zborurile către Beijing, Shanghai și Chengdu, dar va continua să zboare spre Hong Kong.

Oficialii au continuat să atragă atenția asupra faptului că riscul general pentru publicul american rămâne scăzut, dar că măsurile luate vizează „concentrarea eforturilor în timp, ce se adresează necunoscuților”.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutelor Naționale de Sănătate, Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, a spus că una dintre necunoscute este dezvoltarea recent descoperită în afara Germaniei că virusul poate fi transmis de o persoană infectată asimptomatică.

Începând de vineri, au fost peste 9.600 de cazuri de coronavirus confirmate cu peste 200 de decese. Oficialii au declarat că numărul de cazuri confirmate în Statele Unite rămâne la șase, cel mai recent fiind un bărbat din Illinois a cărui soție a fost diagnosticată cu virusul după o călătorie la Wuhan, care este considerat epicentrul „epidemie.


România ia primele măsuri de prevenţie, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului din Asia.

Deocamdată, au fost alese 5 spitale de boli infecţioase din toată ţara, unde vor fi internaţi, cei suspectaţi că au contactat noul virus, şi au fost comandate teste rapide, pentru depistarea lui. 50 de români s-au întors în țară din Wuhan – 50 de artişti români care au susţinut luna trecută un concert chiar în oraşul Wuhan, unde acum este carantina, s-au întors marţi în ţară. Sunt angajaţi ai Filamornicilor şi operelor din Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, le-a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregătirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

Până în acest moment, Institutul Național de Sănătate Publică a luat următoarele măsuri în ceea ce privește noul tip de coronavirus: a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național și, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, au fost emise atenționări de călătorie.


În ceea ce privește alarma Coronavirus în Italia: Starea de urgență a fost declarată pentru prima dată: Consiliul de Miniștri a decretat-o pentru șase luni în această dimineață, alocând 5 milioane de euro. Apoi vine un comisar extraordinar, Angelo Borrelli, șeful Protecției Civile. Între timp, luni, italienii prezenți încă la Wuhan vor fi repatriați.

Angelo Borrelli, în calitate de comisar extraordinar, va trebui să definească intervențiile, să coordoneze diferitele administrații implicate și să gestioneze cele 5 milioane de euro alocate de Consiliul Miniștrilor. Borrelli a început deja să elaboreze un plan de intervenție care prevede, printre altele, posibilitatea de a rechizita hoteluri sau facilități de cazare pentru a găzdui sutele de turiști chinezi prezenți în țara noastră și care trebuie repatriați având în vedere blocarea zborurilor.

Comisarul va trebui să tragă șirurile multor subiecți implicați în meci pentru a contracara răspândirea virusului: ministere, organisme, regiuni, ASL, În următoarele ore va fi semnat un ordin care să includă numirea sa, o indicație a structurii comisarului care îl va susține, alocarea a 5 milioane pentru prima fază a situației de urgență și definirea timpilor de prezentare a planului de intervenție care să prevadă măsurile specifice care trebuie luate.


Judecați și voi, este doar alarmism  de presă, pentru a atrage rating? Este o teorie a conspirației, vreun război bactereologic între state?

Ori un războiul total al virusurilor pentru a-și apăra planeta de cel mai periculos demon, omul lacom și îngâmfat…

Omul acesta stă gata-gata să arunce-n aer și casa lor, a soldaților minusculi care acum o apără, precum odinioară apărau viața omului… sfârșitul lumii rele și, poate, începutul uneia mai bune, mai cu grijă pentru VIAȚĂ…

Ce pot face oare tehnologiile militare ale omului, atât de costisitoare, în fața micilor soldați? …

În corpul uman trăiesc minim două kilograme de bacterii… să se revolte acestea, ce-ar mai putea face omul lacom și îngâmfat care și-a pierdut menirea sa naturală și spirituală?

Cu toate acestea: molimele, războaiele, teoriile, alarmele, amenințările, goană după senzațional, și atâtea altele… important este să medităm, să declanșăm sentimentele bune, să unim speranța…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.