Ești sigur că știi ce bei?

Poluare, ORB Media: 83% din apa potabilă conține plastic. În Europa, 72% dintre probele efectuate sunt contaminate. O sticlă de 1 litru conține în medie 1,9 micro-fibre.

Apa potabilă din întreaga lume, utilizată și pentru uz casnic, este contaminată cu fibre de plastic microscopice. Acest lucru este demonstrat de un studiu realizat de Orb Media, o organizație nonprofit specializată în jurnalismul de investigație cu sediul la Washington. Datorită colaborării cu cercetători de la Universitatea din Minnesota și Universitatea de Stat din New York, experții de la Orb au descoperit prezența materialelor poluante în 83% din cele 159 de probe colectate în orașe mari și mici de pe toate continentele.

La toate robinetele, inclusiv cele din clădirea Congresului american și din Trump Tower, s-au găsit foarte mari cantități de plastic. Cel mai trist loc fruntaș, dintre cele mai poluate ape, îl ocupă chiar Statele Unite, cu 94% din eșantioane pozitive, urmate de Liban și India.

Cea mai puțin gravă situație în Europa: cea mai scăzută rată de contaminare (72%) pe bătrânul continent a fost găsită în Germania, Marea Britanie și în Franța. Fiecare sticlă de apă pe care o cumpărăm (500 mililitri) are o medie de 1,9 micro-fibre, în timp ce cei care trăiesc în Statele Unite ale Americii beau 4,4 micro-fibre la fiecare jumătate de litru.

Invazia plasticului a contaminat oceanele, râurile, lacurile, aerul și solul. Nu există niciun loc pe Pământ „imun” din cauza poluării. Iar consecințele ar putea fi importante atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea populației lumii. „Micro-fibrele afectează viața sălbatică într-un mod îngrijorător”, a declarat Sherri Mason, cercetător la Universitatea din New York, care a supravegheat studiul – cum am fi putut crede că nu ne influențează? Sinteza tgcom24.

poluare