Ești un client fidel fast food? Crezi că știi ce mănânci?

Fast-food – fast-death! iată10 secrete pe care restaurantele fast-food nu vor să le știi

Cândva o raritate, restaurantele fast-food au invadat piața din România. Din ce în ce mai grăbiți și mai stresați, oamenii se îndreaptă spre locuri unde pot mânca repede și ieftin. Dar nu întotdeauna „repede și ieftin” este și bun.

De la mâncare și până la culorile siglei, totul în aceste restaurante este conceput în așa fel încât să stimuleze consumul. De asemenea, fiind vorba de volume mari de mâncare, lanțurile fast-food fac adesea rabat la ingredientele naturale.

Îți prezentăm în acest articol câteva trucuri pe care restaurantele fast-food le folosesc în defavoarea ta, pentru a te face să cumperi mai mult.

1. Toate felurile de mâncare fast-food au același gust

Ai remarcat, probabil, că între gusturile diverselor mâncăruri fast-food nu e o mare diferență. Asta, pentru că marile lanțuri de restaurante dețin studii amănunțite despre gusturile preferate de majoritatea oamenilor. Astfel, restaurantele fast-food servesc mâncăruri diferite, dar cu gusturi foarte asemănătoare, pentru a se adresa unui segment de public cât mai larg.

2. La fast-food, burgerii se prepară pe loc

Prepararea unei chiftele (burger) într-un restaurant fast-food durează doar 30 de secunde. Asta, deoarece carnea de burger vine prefiartă și congelată. Astfel, în restaurant ea este doar încălzită și pusă rapid între două chifle.

3. Mâncarea fast-food este făcută pentru a fi mâncată repede

Un alt truc care ne face să mâncăm des la fast-food este faptul că mâncarea e preparată în așa fel încât să nu fie nevoie să mesteci prea mult. Potrivit studiilor, persoanele care mănâncă în restaurantele normale mestecă de aproximativ 15 ori înainte de a înghiți.

Comparativ, cei care mănâncă la fast-food mestecă alimentele de 12 ori înainte de a înghiți. Atunci când mestecăm mai puțin ne simțim mai puțin sătui și, desigur, mâncăm mai mult.

4. Culorile din jur stimulează apetitul

Roșul și galbenul sunt culorile cel mai des folosite de restaurantele fast-food. Ele se combină perfect și stârnesc dorința inconștientă de a intra în restaurant. Utilizarea repetată a acestor culori, denumită „Teoria ketchup-ului și a muștarului”, are o bază simplă. Potrivit studiilor, roșul stimulează apetitul și ne face să ne simțim confortabil și iubiți. Pe de altă parte, galbenul este o culoare care sare în ochi și poate fi observată mai ușor de la distanță.

5. Salatele nu sunt opțiunea cea mai sănătoasă

În meniurile restaurantelor fast-food au apărut de mult salatele, ca opțiune pentru cei care vor un meniu sănătos. Însă, de multe ori, salatele conțin mai multe calorii decât mâncărurile clasice. Mai mult, frunzele de salată sunt tratate uneori cu propilen glicol (E1520 – un aditiv extras din petrol), pentru a le menține aspectul proaspăt. Acest aditiv este considerat inofensiv, însă e clar că salatele nu conțin doar ingrediente naturale.

6. Alege întotdeauna cafeaua la pahar de carton

Multe restaurante fast-food pun cafeaua în pahare de polistiren, și nu în pahare de carton. Problema e că polistirenul conține stiren, un compus chimic eliberat atunci când intră în contact cu un lichid cald. Stirenul afectează sistemul nervos și poate provoca depresii și tulburări de concentrare. Așadar, optează întotdeauna pentru cafeaua servită în pahare de carton.

7. Mâncare fast-food de evitat: ouăle

Omleta este prezentă în special în meniurile de mic-dejun sau ca supliment la felurile principale. Deși pare naturală, ea conține, pe lângă ouă, un „amestec de ouă Premium”.

Acest ameste conține glicerină, dimetilpolisiloxan și aditivul alimentar E552 (silicat de calciu). De ce e nevoie de atâția aditivi într-o omletă? Nu știm, însă un lucru e cert: dacă vrei o omletă, mai bine prepar-o la tine acasă!

8. Evită să iei mâncare la pachet

Dacă vrei să mănânci cartofi prăjiți sau hamburgeri, nu îi lua la pachet. Majoritatea mâncărurilor fast-food sunt făcute pentru a fi mâncate imediat. De exemplu, cartofii rămân proaspeți aproximativ 5 minute, după care încep să-și piardă savoarea. Un hamburger cald „durează” puțin mai mult, dar, în orice caz, nu va mai fi la fel de bun atunci când vei ajunge acasă.

9. Carnea făcută pe grătar e o iluzie

Urmele de grătar de pe chifteaua burgerilor o fac, fără îndoială, mai atrăgătoare. Cu toate acestea, respectivele dungi nu au nimic de-a face cu un grătar autentic. Ele sunt create în fabrică, înainte de congelare. În plus, aromele cu gust de fum contribuie la iluzia că burgerul tocmai a fost scos de pe grill.

10. Obiectivul principal? Vânzări cât mai mari

Oamenii de știință au descoperit că este mult mai dificil să refuzi ceva ce ți se oferă direct. Spre exemplu, 85% din clienți comandă mai mult decât intenționau dacă angajații restaurantelor fast-food le propun să-și completeze comanda cu încă ceva. De asemenea, angajații nu utilizează niciodată formulări negative atunci când pun întrebarea („Doriți și cartofi la burger?” în loc de „Nu doriți și cartofi la burger?”).

SURSĂincredibilia.ro
Articolul precedentRomânia – noile măsuri fiscale, reformă la reformă la reformă!
Articolul următorCele 15 bănci care i-au înșelat pe români. Ce practici comerciale incorecte au folosit
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno