Europa fierbe…

Portugalia – Opt zone din centrul, sudul și estul Portugaliei și-au depășit recordurile înregistrate la temperaturile locale pe fondul unui val de căldură care se așteaptă să crească, potrivit agenției meteorologice naționale.

Cea mai mare temperatură înregistrată a fost joi de 45,2 grade Celsius (113,4 Fahrenheit) aproape de Abrantes, un oraș la 150 de kilometri (93 mile) nord-est de capitala, Lisabona, a declarat IPMA.

Este de așteptat ca temperaturile din Portugalia să continue să crească în toată țara vineri, la aproximativ 45 de grade, iar în unele locuri sâmbătă vor ajunge la 47 de grade.

Temperatura maximă înregistrată în Portugalia a fost de 47,4 grade Celsius (117.3 grade Fahrenheit), în 2003. Serviciile de urgență au emis o alertă roșie, punerea în funcțiune de servicii suplimentare cu personal medical și pompieri în alertă până duminică.

În provincia sudică Alentejo, Portugalia, drumurile au fost în mare parte pustiite, iar unii fermieri au ales să lucreze doar noaptea. În timp ce plajele din jurul orașului Lisabona sunt aglomerate.

Temperaturile au fost împinse de-a lungul Peninsulei Iberice printr-o masă de aer fierbinte care se deplasează la nord de Africa, care transportă de asemenea praf din deșertul Sahara, au spus meteorologii. Praful a dat cerului o culoare galben închis pe alocuri.

În Spania, au fost emise alerte de caniculă pentru 41 din cele 50 de provincii ale țării, deoarece temperaturile ar fi ajuns la 44 de grade Celsius.

Temperaturile de vară, de aproape 40 de grade Celsius, nu sunt neobișnuite în partea de sud a Peninsulei Iberice.

Cea mai mare temperatură înregistrată în Spania este de 46,9 grade Celsius în Cordoba, un oraș din sud, în iulie anul trecut.

Organizația Mondială a Meteorologiei afirmă că înregistrarea maximă a Europei continentale este de 48 grade Celsius, petrecută în Grecia, în 1977.

În nordul Europei, Suedia este încă amenințată de incendii, care în ultimele săptămâni s-au extins înspre Cercul Arctic.

Agenția suedeză pentru situații de urgență a avertizat asupra unui „risc ridicat” pentru incendiile forestiere din sudul Suediei, datorită climatului uscat continuu și a vânturilor puternice.

O vară neobișnuit de lungă și caldă în Marea Britanie.

Serviciul meteorologic Met Office din Marea Britanie afirmă că luna iulie a fost a treia cea mai fierbinte perioadă din țară în mai mult de un secol. Căldura continuă, temperaturile urmând să ajungă la 30 de grade Celsius în sudul Marii Britanii.

În Italia, în următoarele șapte zile, temperaturile se vor menține ridicate, dar normal pentru această perioadă, media maximei nu va depăși 34 de grade celsius.

Specialiștii recomandă vârstnicilor, copiilor, oamenilor cu afecțiuni cardiovasculare, chiar și celor sănătoși, să se protejeze, să nu se expună îndelungat căldurii, să evite ieșirile la orele de vârf ale temperaturilor. Celor aflați în vacanță la mare le recomandă să stea pe plajă doar la orele dimineții și după-amiezei târzie și să folosească produse de protecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.