Europa se pregătește să-și ia rămas bun de la kebab!

ADIO Kebab! Parlamentul de la Strasbourg se prepară să voteze pentru interzicerea utilizării fosfaților în prepararea cărnii și produselor din carne. Vom avea un kebab mai sănătos sau va fi total eliminat de pe piață?

Între 11 și 14 decembrie, sesiunea plenară va decide dacă va interzice produsul de carne tipic bucătăriei turcești ”kebab”, din cauza conservanților care ar fi dăunători la nivel cardiovascular.

Europa se pregătește să-și ia rămas bun de la kebab, sandwich-ul de carne tipic bucătăriei turcești care a invadat mai întâi străzile germane, ca apoi, în majoritatea orașelor Vechiului Continent. Numărătoarea inversă a început, tocmai din cauza fosfaților utilizați pentru conservarea cărnii și care, considerați nocivi la nivel cardiovascular, riscă să fie interziși. Decizia cu privire la soarta acestui fel de mâncare ”fast food” va fi în Parlamentul de la Strasbourg, care se va întruni în sesiunea plenară din 11 și 14 decembrie.

Comitetul pentru sănătate al Parlamentului European a respins deja o propunere din partea Comisiei Europene care ar fi permis utilizarea de acid fosforic, fosfați și polifosfați în carnea utilizată pentru kebab. Preocuparea provine dintr-un studiu din anul 2012 care leagă utilizarea acestor aditivi în produsele alimentare la un risc crescut de boli de inimă.

Cine va câștiga? Parlamentul European va vota apoi cu privire la propunerea Comisiei: dacă aleșii de la Strasbourg vor da ok, propunerea va reveni la Comisie, deschizând o fază de incertitudine pentru soarta kebabului.

Deci, kebab-ul , poate cel mai popular aliment stradal din Europa, are zilele numărate?

Inventat în 1971 de un imigrant turc în Germania și apoi răspândit în toate țările, mâncarea se află în centrul disputelor dintre parlamentarii europeni, care au aflat că provoacă probleme de sănătate, bazate pe studii care leagă fosfații de boli cardiovasculare și așa-numiții „kebabbari” și, în special, grupurile industriale din spatele lor, care apără aditivii, deoarece sunt considerați necesari pentru a menține carnea suculentă.

Studiul ”alarmant”, subliniază Telegraph, nu ar avea totuși o confirmare suficientă. Folosirea fosfaților ca aditivi în prepararea cărnii, menținând-o gustoasă și suculentă cât mai mult timp posibil, este deja interzis în Europa, dar disciplina actuală include excepții (inclusiv pentru unele tipuri de cârnați) și disputele care se desfășoară pe întregul continent sunt în prezent asupra unui vid real de reglementare. În cadrul Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), este nevoie de timp: aceasta va reevalua siguranța aditivilor alimentari și a fosfaților până la 31 decembrie 2018.

Ar putea fi vorba chiar și de o chestiune de ”război” între producătorii autohtoni de alimente care și-ai văzut produsele mai puțin vândute din cauza ascensiunii fulgerătoare pe piața fast food a acestui delicios kebab? Vor fi de bună seamă însemnate avantaje pentru consumatori dacă acești aditivi vor fi interziși complet din absolut orice produs alimentar, a venit vremea să ne întoarcem la o alimentație cu adevărat sănătoasă, la o dechimizare a alimentației.

Durata de conservare ar trebui să preocupe mai puțin față de sănătatea oamenilor. Sinteză tgcom24.