EUROPA – un copil este dat dispărut la fiecare două minute – în vreme ce peste trei milioane de pedofili caută ”marfă” în țările subdezvoltate

În Uniunea Europeană, un copil este dat dispărut la fiecare două minute, potrivit Federației Europene pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual, care reprezintă 33 organizații neguvernamentale active în 24 dintre țările Uniunii Europene.

Toate aceste țări lucrează împreună cu scopul de a construi bune practici la nivel european și de a facilita schimbul de proceduri de intervenție, din ce în ce mai eficiente în combaterea dispariției copiilor și adolescenților.

Organizațiile gestionează, de asemenea, fiecare în țara lor, linia 116.000, numărul unic european pentru minori dispăruți, unde operatorii de specialitate oferă 24/24 ore sprijin psihologic, social, juridic și administrativ, prin intermediul unui chat. În Italia, custodia exclusivă a serviciului este atribuită la ”Telefono Azzurro”.

Problema copiilor dispăruți în Europa este răspândită. Rapoartele privind cazurile abordate de Hotline se referă la cazuri de „fugă de acasă” (57%), urmate de răpire (23%).

Ei fug de multe ori din centrele de primire în căutarea supraviețuirii, dar devin victime ale abuzului sexual și ale exploatării.

Există mai mult de 50.000 de apeluri primite în fiecare an la numărul de telefon 116.000 în întreaga Europă, care, în funcție de subiect și de dificultate, sunt apoi analizate în colaborare cu autoritățile.

În 2016, au existat 5742 de cazuri gestionate efectiv de numărul unic 116 000 în Europa (informații furnizate de 23 de linii telefonice), o creștere însemnată față de 2015.

Unul dintre scopurile numărului unic 116 000 este de a spori capacitatea de răspuns nevoilor și de a reduce riscurile specifice la care sunt expuși copiii.

O creștere exponențială. În ultimii doi ani, serviciul 116 000 doar în Italia a înregistrat o creștere exponențială a rapoartelor de dispariție de la centrele de primire a minorilor străini neînsoțiți.

De la 1 ianuarie până la 31 martie 2017, 79,63% din cazurile gestionate de numărul 116 000 au implicat cazuri de fugă/dispariție a minorilor străini neînsoțiți, cazuri la care urmele sunt aproape întotdeauna pierdute.

Diferitele tipuri de dispariții: dispariția nespecificată în alt mod, fuga de acasă (națională și internațională), răpirea, fuga din instituții pentru minori, dispariții de minori străini neînsoțiți.

Cel mai mare număr de cazuri gestionate de serviciu se referă la cazurile de minori străini neînsoțiți (27,3%). Sarcina principală a serviciului 116 000 este de a încuraja și extinde căutarea copiilor dispăruți dincolo de granițele naționale, împărtășind informații despre disparițiile cu celelalte organizații naționale care gestionează numărul 116 000, omologi activi care operează în națiunile lor.

Țara cu care a fost înființată cea mai mare cooperare în perioada de referință a datelor este România (22%).

În România, în ultimul an (30 aprilie 2018 – 20 mai 2019), 5.078 de copii au dispărut de acasă, dintre care 151 cu vârste până la 10 ani, 1.410 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 3.517 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.

În 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Ce se întâmplă cu acești copii?

  • 58% sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare;
  • 19% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale (numai 16% din procedurile de răpire ale părinților au fost soluționate prin mediere, în ciuda beneficiilor sale cunoscute pentru bunăstarea părinților și a copiilor);
  • 17% din cazurile de copii dispăruți în Europa au caracter transfrontalier;
  • în 20% din cazuri, apelurile din presă și sistemele de alertă pentru copii au jucat un rol important în găsirea copiilor dispăruți;
  • dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui.

Majoritatea copiilor din U.E. implicați în dispariții și raportate, atinge 56,60%, în timp ce, cea mai afectată grupă de vârstă cuprinde copiii între 15 și 18 ani (51,92%).


Există peste trei milioane de persoane în lume care călătoresc în fiecare an pentru a face sex cu un minor.

Datele sunt preluate de la Organizația Mondială a Turismului (OMT). Cele mai populare destinații sunt așa-numitele „țări din lumea a treia”, unde sărăcia și corupția facilitează comiterea acestui tip de infracțiune.

Pedofilia este un fenomen aproape globalizat. În unele țări orientale face parte din cultura etnică pe când în cele occidentale deși este pedepsită de lege, datorită numărului impresionant de pedofili, un bărbat din cinci este pedofil, fie că împlinește agresiunea asupra unui copil, ”cumpărând serviciul copilului” de la rețelele criminale, sau doar își provoacă auto-erotism privind pozele copiilor sau chiar direct pe aceștia.

Câteva exemple? Italia – peste 600 de acte sexuale cu minori au fost raportate anual de către forțele de poliție autorității judiciare. Franța – 3000 de cazuri, 2000 Regatul Unit.

Forțe obscure ajunse la putere în lumea întreagă, mai ales în Europa și S.U.A., încearcă să întreprindă manipulări nu doar la nivel de conștiință a societății, ci și de presiune directă asupra legiuitorilor, țintind să obțină legi blânde pentru pedofilie sau chiar scoaterea pedofiliei din codurile penale.

Acel AP 12 ”cu acordul părinților sub vârsta de 12 ani”, este o manieră subtilă de a strecura în conștiința colectivă ideea că după 12 ani minorul ar avea LIBERTATE să vadă și să facă mai multe… Odată bine întipărită ideea, oamenilor li sor părea normale și alte ”schimbări” privind copiii, de exemplu, copiii să facă sex sau să fie abuzați fără nicio opreliște…

Soluția? O educație diferită. Relațiile interumane restabilite pe criterii de morală sănătoasă. Pedepsirea pedofiliei mai aspru decât pentru …crimă… fără drept de liberare condiționată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.