Europenii construiesc cel mai mare observator astronomic din lume

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cel mai mare telescop din lume construit de o coaliție formată din 15 state europene

Europenii construiesc cel mai mare observator astronomic din lume
În deşertul Atacama din Chile au început pe 26 mai lucrările la construirea celui mai mare telescop din lume. Instalaţia gigantică va deveni funcţională în 2024.
Provocarea cu care se vor confrunta inginerii la construirea celui mai mare observator astronomic european (E-ELT – European Extremely Large Telescope), se află în însuşi numele instalaţiei: un telescop optic de dimenisiuni uriaşe, cu diametrul de 40 de metri, va trebui montat în interiorul unei clădiri de dimensiunile exterioare ale unui teren de tenis. Proiectul propus de către Observatorul European de Sud (ESO) a fost aprobat în vara anului 2012 de către mai multe state membre UE. În total, 15 ţări sunt implicate în realizarea instalaţiei care le va permite europenilor să descopere mai multe informaţii despre Univers dacă nu chiar să găsească viaţă extraterestră – cum se speră.

Când va fi gata, observatorul va face posibilă studierea directă a planetelor aflate la distanţe extrem de mari de Terra. Astronomii speră ca în apropierea stelelor deja cunoscute să descopere eventual şi noi sisteme solare. Nu în ultimul rând, oamenii de ştiinţă îşi doresc să găsească şi indicii asupra unor forme de viaţă de alte planete – în măsura în care acestea există.

„Putem ţine sub observaţie o planetă să vedem dacă vara e verde şi iarna devine albă. Putem depista eventuale modificări, putem analiza atmosfera astfel încât să afirmăm că acolo există sau nu clorofilă sau amoniac”, explică Gerry Gilmore, profesor de filosofie experimentală la Universitatea Cambridge, implicat şi în proiectul E-ELT. „N-o să vedem omuleţi care ne fac cu mâna sau oraşe, dar vom putea spune dacă acolo creşte iarbă sau nu”, adaugă el.

Posibilităţile pe care le oferă instalaţia sunt însă mult mai complexe. „Include toate sectoarele astronomiei şi astrofizicii.”, explică Jochen Liske de la Observatorul European de Sud (ESO) cu sediul în Garching (Germania). Printre altele, E-ELT va putea fi folosit şi pentru a obţine mai multe date despre ceea ce astronomii denumesc erupţii termonucleare gigantice, când o stea mai mare dintr-o pereche de două asemena corpuri atrage mai mult gaz, în special hidrogen, de la cea mică.
Zonă protejată pentru cercetarea Universului

Noul observator al Europei va fi construit în munţii Cerro Armazones, un vârf de peste 3.000 de metri în deşertul Atacama din Chile. Regiunea este adecvată cercetărilor în domeniu graţie unui cer extrem de senin în marea parte a anului şi având un aer uscat şi rece. Acolo se află deja şi alte observatoare astronomice, printre altele cel mai marele telescop optic VLT aparţinând tot ESO. Ca atare, cercetătorii vor putea folosi aceleaşi clădiri şi laboratoare.

Cel mai important aspect, însă, este poziţionarea observatoarelor: instalaţiile se află într-o zonă protejată, pe o arie de 120 de kilometri pătraţi, în care aparatura extrem de sensibilă nu este influenţată de luminile oraşelor, de centre industriale sau exploatări miniere. Moleculele de apă blochează «vederea» telescoapelor, dacă sunt amplasate la nivelul mării. E ca şi cum ai vrea să vezi prin ceaţă“, a explicat profesorul Gerry Gilmore.

Pentru cineaşti şi iubitorii filmului, Cerro Armazones este oricum o locaţie deja cunoscută. „Acolo s-au turnat scene din James Bond”, spune Gilmore. Între timp, însă, peisajul s-a schimbat. O culme muntoasă a devenit suprafaţă plană pe care va fi amplasat telescopul uriaş. „Pentru a aduce instalaţiile de înaltă acurateţe, agregatele pentru construit şi alte materiale a fost mai simplu să tăiem vârful. Aşa s-a procedat şi la amplasarea altor observatoare în America de Sud”, adaugă el. Acţiunea a presupus îndepărtarea şi transportul a un milion de tone de rocă.

Vârful muntos pe care va fi amplasat E-ELT a fost dinamitat pe 19 iunie 2014. Au urmat lucrările de nivelare a terenului. Din 2024, telescopul va fi funcţional. „Saltul de la actualele observatoare la telescopul ELT este la fel de mare ca saltul de la ochiul lui Galileo la telescopul său”, subliniază mândru Tim de Zeeuw, directorul general al ESO. (dw.com) link

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •