EXECUȚIE: o injecție letală pentru că și-a împușcat soția, două fiice, cumnata și socrii, pe fondul unui abuz de stupefiante


Dacă Biblia ne-a prezentat un Cain ucigaș, iată că Abel s-a arătat și mai sângeros, ucigându-și familia, este vorba, desigur, de un alt Abel, Abel Ochoa…

Abel, un bărbat din Texas, a fost condamnat pentru uciderea soției sale, a două fiice minore și a altor membri ai familiei după ce s-a drogat.

Joi seara, Abel Ochoa, de 47 de ani, a fost executat prin injecție letală în penitenciarul de stat Huntsville, Texas.

Criminalul condamnat a fost declarat mort la ora 18.48 – la aproximativ 23 de minute după ce a primit injecția letală.

Ochoa fusese condamnat la moarte pentru uciderea în 2002 a soției sale Cecilia, de 32 de ani, și a fiicei sale în vârstă de 7 ani, Crystal. De asemenea, și-a ucis încă o fiică, Anahi, în vârstă de doar 9 luni; apoi pe socrul său, Bartolo Alvizo, de 56 de ani; și pe cumnata sa, Jacqueline Saleh de 20 de ani. A exterminat aproape întreaga familie…

Ochoa era sub efectul cocainei și căuta bani pentru a-și cumpăra alte porții de droguri când a început să tragă cu arma la el în casă.

„Vreau să-mi cer iertare pentru socrii mei, pentru că am provocat toată această durere”, a spus Ochoa, legat de targa camerei morții și privind la câteva rude ale victimelor sale care se uitau printr-o fereastră la câțiva metri distanță de el.

„Vă iubesc pe toți și iau vă consider pe toate surorile mele și pe voi frații mei pe care nu i-am avut niciodată. Vreau să vă mulțumesc pentru că m-ați iertat.”

Când a început doza letală să îi pătrundă în trup, un pentobarbital puternic, Ochoa a închis ochii și nu a avut reacții vizibile.

Jonathan Duran, care l-a văzut pe Ochoa murind, a spus că i-a acceptat scuzele lui Ochoa.

„Am acceptat faptul că, de copil, când aveam 12 ani, când am îngropat-o pe mama, pe surorile, pe mătușa și pe bunicul, nimic nu i-ar putea readuce”, a spus Duran. ”A rămas ca noi cei în viață să le păstrăm memoria vie, să reconstruim ceea ce am pierdut. Nu pot înlocui niciodată cu nimic mama sau surorile mele.”

„După 17 ani, eu, familia mea … rudele, în sfârșit, putem spune că închidem totul, că am obținut dreptatea.”


Abel Ochoa a fost al doilea deținut condamnat la moarte anul acesta, în Texas, și al treilea în Statele Unite ale Americii, iar în următoarele luni sunt așteptate alte șapte execuții în Texas, cea mai aglomerată zonă cu pedeapsă capitală a națiunii.

Execuția a fost realizată după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a respins o cerere a avocaților lui Ochoa de a o opri. Ei doreau o revizuire pentru a vedea dacă drepturile sale au fost încălcate, deoarece inițial nu i s-a permis să filmeze un interviu în închisoare cu echipa sa legală pentru transmite astfel petiția sa de clemență către stat.

Săptămâna aceasta, o instanță de apel din Texas a respins o altă cerere de suspendare sub acuzația că există probleme cu documentele referitoare la mandatul de executare a sentinței prin moarte al lui Ochoa. Consiliul de grațieri din Texas a respins, de asemenea, o petiție pentru clemență.

Avocații lui Ochoa au spus în documentele judecătorești că sentința lui la moarte ar trebui să fie comutată la închisoare pe viață, din cauza „remușcărilor sale profunde și sincere”.

Avocații din procesul Ochoa l-au descris ca pe un cetățean muncitor, care respectă legea, a cărui viață s-a năruit pe fondul unei dependențe de drog doar pentru 2,5 ani.

Ochoa cheltuia până la 300 de dolari pe săptămână pe cocaină și a luat împrumuturi pentru a-și susține dependența de droguri. La un moment dat, el a fost tratat la un centru de reabilitare a drogaților, dar apoi a continuat să utilizeze cocaină, potrivit documentelor instanței.

Ochoa a petrecut 10 zile fără să folosească cocaină înainte să-și  împuște familia. Disperat de droguri, și-a convins soția să-l ducă să cumpere crack. După ce s-a întors acasă, a fumat drogurile în curtea sa.

„În timp ce stăteam întins pe pat, corpul meu a început să dorească mai multe droguri. Știam că dacă i-aș cere soției mele mai mulți bani pentru a cumpăra ceva crack, nu îmi va da”, a spus Ochoa în mărturisirea sa la poliție.

Ochoa a mai spus Poliției că a apucat pistolul de 9 mm, a intrat în sufragerie și a început să tragă în oricine până a terminat muniția. Apoi a mers să ia mai multă muniție și s-a întors în camera de zi, unde era fiica sa de 7 ani.

”Crystal m-a văzut cu arma și a început să fugă. Am urmărit-o și am împușcat-o ”, a spus Ochoa.

Ulterior, Poliția l-a arestat într-un centru comercial după ce a încercat să obțină bani de la un bancomat.

În cadrul procesului, avocații lui Ochoa au susținut că și-a împușcat familia într-un delir provocat de cocaină și a avut leziuni cerebrale cauzate de abuzul de droguri. Ochoa a mărturisit atunci imediat că nu-și amintește să-și fi împușcat familia.

Howard Blackmon, unul dintre procurorii din Dallas care a avut cazul, a declarat că Ochoa și-a ucis familia în frustrare și mânie.

„Este doar un set oribil de circumstanțe pentru un părinte care vrea doar să-și omoare copiii”, a spus Blackmon, care este acum un avocat în Dallas.

Alma Alvizo a mărturisit că Ochoa a devenit mai înainte agresiv față de soția sa, după ce a aflat că ea a avut un fiu dintr-o relație anterioară. Alvizo a spus că sora ei i-a spus că Ochoa i-a arătat o armă cu trei săptămâni înainte de masacru, ceea ce indică limpede premeditarea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.