Există o modalitate de a vizita minunile planetei (și nu numai) …fără a pleca de acasă…

3d turism
realitatea augmentata

Există de ceva vreme o modalitate de a vizita minunile planetei (și nu numai) …fără a pleca de acasă…

3d turism
realitatea augmentata

Cea mai puternică industrie, după cea militară și farmaceutică, este turismul, afectat în proporție catastrofică în aceste vremuri de izolare, de măsuri restrictive privind deplasările.

Mijloacele moderne de deplasare, rapide și confortabile, nu mai puțin și mai puțin costisitoare precum odinioară, a stimulat ”instinctul migratoriu”, curiozitatea și nevoia de a vizita, de a descoperi, lumi și locuri, culturi mai mult sau mai puțin îndepărtate.

Pandemia ne-a ”arestat la domiciliu”.

Aici, în primele zile, am explorat spațiul personal, am făcut ordine sau dezordine în lucrurile în a căror posesie suntem, am făcut o sumedenie de chestie pentru care înainte nu prea aveam vreme…

Dar, simțim tot mai puternic presiunea nevoii de a ieși din casă… Libertatea începe să capete importanță dar, riscurile ieșirii nu se limitează doar la măsurile coercitive ale autorităților, ci mai mult decât probabil riscul de a ne contagia cu acest teribil virus corona.

Așadar, ce ne rămâne de făcut? Ne uităm la poze și la filmulețele făcute în vacanțele anterioare și ni se aprinde flacăra dorului în inimă și mai ales sub călcâie… Dar dacă am face turism virtual?

Turismul virtual nu este deloc o noutate în lumea tehnologiei avansate la care avem tot mai mult acces cu toții.

De la aplicațiile cele mai simple de realitate augmentată, până la cele mai sofisticate device-uri, pășim într-o lume fantastică a călătoriei virtuale.

Cum să vizităm lumea din fotoliu?

Realitatea augmentată ne transportă în fantastica lume a turismului altfel!…

Desigur, aveți nevoie de un vizor dedicat acestei realități virtuale, există mai multe în circulație, de la Oculus Go, Rift sau Quest of Facebook – care a lansat și lumea virtuală Horizon – trecând prin cele mai ieftine, cele precum Google Cardboard la cele mai rafinate precum Sony PlayStation VR sau Acer Windows Mixed Reality, până la cele cu prețuri mai accesibile, cum ar fi Samsung Gear VR, compatibilă doar cu unele modele de smartphone-uri din Coreea de Sud, care folosesc ecranul Amoled. Pe scurt, soluțiile sunt multe.

Dar ce poți face și cum poți călători cu aceste dispozitive?

Punctul de plecare poate fi Google Earth, platforma de explorare a globului disponibilă  pentru utilizare și în realitate virtuală.

Poți să te plimbi, să zbori sau să navighezi practic oriunde, dar este compatibil cu două modele de vizoare: Oculus Rift și Vive of Htc, printre cele mai bune „căști” în circulație.

De asemenea, pentru Oculus, dar și pentru Gear VR, există apoi aplicația National Geographic VR, cu care să pornești o explorare spectaculoasă la Polul Sud sau să urci pe El Capitan, celebrul vârf al parcului american Yosemite, până să înoți împreună cu rechinii sau să cunoști speciile cele mai expuse riscului.

O altă modalitate de a scăpa de izolarea impusă de răspândirea coronavirusului trece prin aplicația Ascape VR, cu zeci de destinații gata pentru a le vizita, la fel de multe experiențe naturale sau culturale, de la snorkeling în mările tropicale, până la conținut potrivit pentru copii, datorită parteneriatului cu Lonely Planet Kids, unde puteți să vă ”aruncați” între pinguini și delfini.

La rândul său, Ascape are avantajul de a putea fi utilizată cu numeroase viziere, inclusiv cu Google Cardboard sau viziere economice similare (care costă de la 9 euro în sus, dar modelul standard poate fi construit și de voi prin descărcarea kitului), Zeiss VR One, DoDo Case VR, Homido, Durovis Dive, Fibrum și multe altele.


Masterworks VR, în schimb, transportă utilizatorii într-o călătorie în misterele istoriei, pe  continente îndepărtate, în unele dintre cele mai interesante locuri din Ayutthaya, capitala antică a regatului Siam, la misterele unui templu dinainte de era pre-incașă a Anzilor peruani, până la Muntele Rushmore din Dakota de Sud, unde sunt cioplite fețele celor patru președinți ai SUA (George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln), trecând prin Muzeul MasterWorks, unde poți să înveți de la oameni de știință și de la arheologi, misterele celor care au trăit și au construit acele locuri. Funcționează cu Oculus Go, Rift și Htc Vive.


Gala360 este ceva mai simplu: o colecție de fotografii și videoclipuri la 360 de grade cu rezoluția maximă de 5 sau 6K.

Majoritatea celor peste 300 de tururi disponibile, de la Villa d’Este, în Italia, până la ghețarii Antarcticei și sunt gratuite… Totodată, puteți debloca mai multe explorări însă contra cost, pentru a ”recompensa” totuși fotografii care au realizat conținutul respectiv, în zonele atât de greu accesibile…

Compatibil cu Gear VR și Go. Site-urile în VR sunt mai simple și oferă, de asemenea, tururi tradiționale, care pot fi vizionate fără viziere 3D, de pe principalele site-uri ale lumii, din Maroc până în Yemen, din orașele antice până la castele, la turnuri și piețe.

În plus, la sfârșitul lunii februarie, PlayStation a lansat și VR Stories în Italia, ce poate fi descărcată gratuit din aplicația Littlstar disponibilă în magazinul PS: o secțiune cu diferite tipuri de conținut, inclusiv sportiv, evenimente și mai ales călătorii și …suspans…

De exemplu, există și tururi virtuale în principalele orașe italiene de artă. Discovery VR servește în schimb pentru a vă proiecta în unele transmisii ale grupului, de asemenea, mai ales pentru călătorii în natură, cu videoclipuri care pot fi utilizate la 360 de grade pe desktop, tabletă, telefon și vizoare (pentru Gear VR și Oculus).

Și dacă Pământul nu este suficient pentru noi, mai există și …NASA!

Printre diferitele aplicații pe care le oferă tehnologia modernă, câteva dintre ele sunt orientate către realitatea virtuală și augmentată.

Prima este Exoplanet Ecursions Virtual Reality App, în care utilizatorul este ”condus” într-un tur ghidat al sistemului planetar adunat în jurul lui Trappist-1, steaua pitică roșie în jurul căreia au orbitat șapte exoplanete terestre cu aproximativ 39,5 milioane de ani lumină în urmă, din sistemul solar (suportate de Oculus și Vive).

A doua, pentru Android, este Spacecraft AR: semnat de Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, acesta aduce în camera de zi a casei tale – prin urmare, fără telespectatori, dar numai utilându-vă cu celor mai noi smartphone-uri și tehnologiilor lor de realitate augmentată – rover-urilor și instrumentelor spațiale utilizate în diferite misiuni, cum ar fi spiritul marțian rovers, spiritul curiozității și al oportunității.


Începeți măcar să vizitați virtual muzeele celebre, piețele și locurile din natură la care doar ați visat până acum, sau doar ați auzit de ele și v-ați luat gândul din lipsa de bani sau timp…


Călătoriți virtual oriunde dar, mai ales, încercați și în voi înșivă… pentru asta nu vă este necesară nicio tehnologie…

Apropo, dincolo de realitatea augmentată, cei cărora le spui „dragi” cât de dragi îți sunt în realitatea imediată, de data aceasta?


Mulțumesc pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.