Experimente culinare – lumea își schimbă gusturile?

alimente noi

Vă avertizăm de faptul că în acest material se tratează de gusturi neobișnuite, persoanele sensibile poate evita lectura.

Am căutat pentru voi ultimele tendințe în materie de alimentație și am descoperit ce se mai anunță nou pe piața alimentelor. În Europa încep să apară alimente neconvenționale, cum ar fi carnea de insecte... Ceea ce este permis sau interzis să fie mâncat este o chestiune de cultură locală, fiecare mănâncă ceea ce este obișnuit de familia sa ori mediul în care a crescut și puțini sunt cei care acceptă să facă experiențe culinare noi. De exemplu, eu nu aș mânca foarte multe dintre experimentele unora doar fiindcă mintea mea nu le acceptă din motive culturale, nicidecum pentru faptul că acestea nu ar fi bune. Unele popoare mănâncă pisici sau câini ori șerpi… așa ceva personal nu aș gusta!… Iată mai jos un material preluat de pe Incredibilia și evităm să publicăm și foto pentru unii dintre voi care sunt sensibili dar, oricine poate clica pe legătură și urmări pe sursă și fotografiile.

Decenii la rând, un element recurent din poveștile science-fiction a fost ce fel de mâncare vor mânca oamenii din viitor. Autorii multor asemenea povești și-au imaginat o lume în care oamenii se îndreaptă spre mâncăruri ciudate, în special din lipsa resurselor.

Se pare că imaginația scriitorilor n-a fost departe de adevăr. În prezent, biologii și oamenii de știință din Europa testează noi direcții alimentare. Așa a apărut primul burger din lume a cărui chiftea este făcută din insecte.

Această chiftea neobișnuită va fi introdusă la raft în luna septembrie 2017 de lanțul elvețian de supermarketuri Coop, potrivit unui comunicat de presă al comerciantului. Silvio Baselgia, directorul departamentului de achiziții de la Coop, spune că este mândru să ofere în premieră carne de insecte.

De altfel, lanțul de magazine încearcă de mai mult timp să-și convingă clienții să încerce mâncăruri ciudate, dar gustoase, spune el.

„Am muncit mult pentru a realiza acest obiectiv, iar acum vom fi primul lanț din Elveția care va vinde produse pe bază de insecte, realizate de Essento. Ele au un gust plăcut și echilibrat”, încearcă Baselgia să-și asigure clienții.

Chiftelele din insecte sunt creația laboratorului elvețian Essento. Obiectivul principal al acestui laborator este să găsească soluții pentru reducerea gazelor cu efect de seră emise în fiecare an de animalele de fermă.

Pentru fiecare kilogram de proteine pe care-l produce, o vacă emite în atmosferă peste 100 de kilograme de dioxid de carbon. Pe de altă parte, viermii de făină produc în jur de 12 kilograme de dioxid de carbon pentru fiecare kilogram de proteine.

Astfel, specialiștii de la Essento au creat mai multe ferme de viermi de făină pentru consum, pentru a înlocui vacile poluante. După ce ajung la maturitate, viermii sunt uscați și transformați într-o pudră fină.

Christian Bartsch, co-fondator al Essento, spune că, deși sunt privite ca niște mâncăruri ciudate, proteinele din insecte sunt hrana viitorului.

„Insectele sunt foarte bune ca mâncare din mai multe motive. Au un potențial culinar ridicat, consumă mai puține resurse, iar valoarea nutrițională e mare. Insectele sunt suplimentul perfect la dieta modernă”, spune Bartsch.

Potrivit reprezentanților Coop, chiftelele de burger vor mai conține orez, morcovi și condimente precum oregano și chilli. Aceste mâncăruri ciudate nu vor fi, însă, și ieftine. Un pachet de două chiftele va costa 8,85 franci elvețieni, adică 7,92 euro.

Spre comparație, o chiftea de burger din carne de vită organică costă de două ori mai puțin, iar cele mai ieftine sortimente de chiftele sunt de cinci ori mai ieftine.

„Aceste produse sunt perfecte pentru iubitorii de diversitate culinară. Ele vor fi disponibile în magazinele noastre din Zurich, Basel, Berna, Winterthur, Lugano, Lausanne și Geneva, dar și online”, mai spune Baselgia.

Deși în Europa sunt privite drept mâncăruri ciudate, insectele fac parte din dieta a peste două miliarde de oameni din lume. Elveția este prima țară europeană care a autorizat vânzarea de mâncăruri pe bază de insecte, în urma unei modificări legislative din luna mai 2017.

Așadar, întrebați sau citiți cu atenție ambalajele înainte de a consuma orice aliment, nu se știe astăzi din ce mai este fabricat!