Explicații privind folosirea telefoanelor în spațiul european fără taxe de roaming

vezi că te sună unul, Calu!
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Începând cu 15 iunie, așa cum am anunțat într-un articol anterior,  apelurile, SMS-urile şi transferurile de date prin telefonia mobilă costă în străinătate ca în ţara unde este înregistrată cartela SIM, pentru cei care călătoresc în UE. Acestea vor fi eliminate, de fapt, până la ultima dintre suprataxele de roaming. Este o formă de liberalizare a serviciului, care permite telefoanelor mobile şi smartphone-urilor să se conecteze la reţele diferite, altele decât cea a operatorului mobil. Puteţi folosi tariful naţional în roaming adică pe timpul şederii într-un stat membru al Uniunii Europene, altul decât în ​​cel în care locuiţi, cu condiţia să fie şederea respectivă una temporară.
Principalele companii de pe piaţa italiană, şi anume: Vodafone, Tim, Wind Tre, s-au adaptat acestei noi legislaţii.

În cazul în care utilizatorul în ţara lui de reşedinţa ar trebui să aibă un plan cu apeluri nelimitate şi mesaje text, acestea vor fi menţinute identic şi în UE. Dar, dacă în țara de domiciliu, are la dispoziţie un trafic nelimitat de date mobile, sau tarife speciale la date, operatorul poate aplica o limită de protecţie pentru utilizarea datelor în roaming. În acest caz, operatorul trebuie să informeze utilizatorul şi să îl alerteze despre limita care urmează să fie depăşită.

Nu necesită nici o activare.

Legiuitorul european a prevăzut că fiecare contract nou sau deja concluzionat să includă serviciile de roaming transformate într-unul care are roaming la tarif naţional. Acest lucru va face posibil să putem utiliza telefonul nostru în oricare dintre cele 27 de ţări ale UE, fără costuri suplimentare şi fără să fi nevoie să renegociem planul tarifar cu compania de telefonie. Fiecare companie are obligaţia de a informa clienţii cu privire la eliminarea taxelor de roaming şi modul în care contractul va fi ajustat în mod corespunzător.

Dacă utilizaţi telefonul în străinătate şi sunt în continuare întâlnite costuri suplimentare, puteţi depune o plângere la operator şi, în cazul în care problema nu este corectată, se poate face apel la autoritatea competentă, în Italia este reprezentată de Autorità garante per le comunicazioni.

Conform unei analize efectuate de Altroconsumo, de aceste noi reguli vor beneficia în special utilizatorii care au activat un plan de date cu costuri periodice: săptămânal, lunar sau la fiecare 4 săptămâni. Pentru asociaţia de consumatori, de fapt, în aceste cazuri, beneficiul va fi dublu, deoarece „costul va fi, în fapt, ne pierdut în timpul şederii în afara propriei ţări şi, călătorind în Europa, se va plăti astfel mai puţin.“

Sejurul trebuie să fie temporar.

Pentru utilizarea ratei naţionale şi în alte ţări din UE, cu toate acestea, utilizatorul trebuie să-şi petreacă mai mult timp în ţară de reşedinţa (unde este înregistrată cartelă SIM) şi NU în afară graniţelor sale. Mutarea permanentă într-o altă ţară europeană, de fapt, va anula beneficiile termenilor noii legislaţii. În acest caz, compania de telefonie va efectua o verificare a dispozitivului în ultimele patru luni pentru a află în care ţară a fost folosit preponderent. Utilizatorul are apoi 14 de zile pentru a clarifica poziţia. În cazul în care a fost constatată o nouă reşedinţa în străinătate, operatorul poate aplică o taxa pentru consumul de roaming.

NU confundați roaming-ul cu posibilitatea să sunați din țara de reședință în alte țări, ci invers, din alte țări în țara de reședință sau în cea unde vă aflați temporar. Exemplu: ești român care locuiești în Italia și ai cartela SIM la operator italian, TRE, WIND, TIM, VODAFONE sau altele, NU poți suna în România sau alte țări de pe teritoriul italian decât dacă ai ofertă anume sau plătind costurile prevăzute de planul tău tarifar. Însă, dacă mergi în alte țări poți suna aici în Italia sau în țara unde te afli temporar, la același tarif cu care sunai când te aflai în Italia.

Atenție totuși la tarifele pentru MMS și alte transferuri de date, posibil aici să fie ,,păcăleala,, pe care ne-o servește operatorul de telefonie!… Pot aplica majorări. (conține și sinteză de la tg24sky)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •