Expo România-Italia 2018, un eveniment memorabil

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Doua zile de început de Mai 2018, sub semnul Centenarului Marii Uniri, evenimente cu și pentru românii din Italia, oaspeți foarte iubiți, spectacol, emoție și o foarte mare implicare.

Asociația Românilor din Italia, condusă de Eugen Terteleac, împreună cu I.C.R. Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” și asociațiile reprezentative ale românilor din Italia, preponderent cele din regiunea Lazio, a organizat Expo România-Italia 2018.

Nume sonore și foarte îndrăgite, ansambluri celebre și interpreți de mare calibru și un public pe măsură.

Federația Organizațiilor Românești din Italia a fost prezentă cu un stand.

Evenimentele au debutat cu vizita Ministrului Pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, împreună cu oficialități din minister și diplomați, Ambasadorul României în Italia, George Bologan, acesta din urmă organizând în sediul Ambasadei, sâmbătă 5 Mai, la ora 17.30, o întâlnire cu reprezentanții cultelor, ai asociațiilor și ai mediei. La această întâlnire ministrul Natalia Intotero a prezentat noutățile privind programul de finanțare și a purtat un dialog cu cei prezenți despre care am putea spune că a fost suficient de substanțial, dincolo de faptul că mediul asociativ putea fi mai numeros reprezentat, precum și cel al mass-mediei românești din Italia. Au fost în schimb lansate premisele unor următoare întrevederi.

Dintre cele frumos întâmplate la Teatrul Atlantico din Roma amintim: Maratonul filmului românesc, teatru, reprezentația maestrului Nicolae Botgros și a orchestrei “Lăutarii” din Chişinău, a Mioarei Velicu, Ansamblurilor Dor Calator și Arțăraș precum și extraordinarul spectacol susținut de Dinu Iancu Sălăjanu și Elisabeta Turcu Preda, iar la închidere, a cântat îndrăgitul Aurelian Temișan.

La intrarea în marele teatru din Viale Atlantico din Roma, o suită de standuri ale asociațiilor, întreprinzătorilor și artiștilor români din Italia dar și din România: standul Primăriei și a Consiliului Județean Satu Mare cu un program complet pentru diaspora cu perspectivele de reîntoarcere în oraș și în județ, o platformă on-line cu locurile de muncă vacante în acest județ. Bursa locurilor de muncă. Standul Alianței Românilor foarte frumos amenajat și plin de oameni inimoși, numeroase alte standuri chiar și cu produse din România, cum ar fi, de exemplu, cele de la Lifecare.

Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional al Literaturii Române au adus la Roma la Expo România-Italia, în anul Centenarului Marii Uniri, expoziţia dedicată Reginei Maria, Regina-soldat, prinţesa englezoaică plină de farmec şi de curaj, care a devenit româncă. Nu şi-a pierdut speranţa nici măcar în cele mai negre momente din timpul Primului Război Mondial. A crezut în destinul României. Nu s-a temut nici de gloanţe şi nici de boli, fiind mereu alături de ostaşii răniţi şi de bolnavi. Expoziţia realizată de Beatrice Todireanu ne aduce mai aproape, prin intermediul a zeci de fotografii inedite, destinul acestei femei excepţionale din istoria României. În același stand a expus și artista Luminița Zaharia o autentică suită de opere plastice.

Institutul Cultural Roman și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni au lansat campania „Te caută o carte” prin intermediul căreia s-a dat  startul unor acțiuni destinate încurajării și promovării lecturii în limba maternă, element de bază în formarea oricărui tânăr, esențial copiilor romani din Italia în menținerea vie a limbii și literaturii române. Copiii bucureșteni dăruiesc celor din Italia o carte și totodată transmit un mesaj. Au fost acordate și premii unor asociații din Italia pentru contribuția lor la promovarea României.

Mircea M Ionescu ne-a dăruit, alături de actrița Claudia Motea, una dintre cele mai autentice reprezentații teatrale.

Federația Organizațiilor Românești din Italia, reprezentată de președintele Rareș Cristea însoțit de responsabili de departamente și ai unor asociații membre, și-a reafirmat, față de cei care au vizitat standul, programul, suita de acțiuni concrete menite să servească direct comunitatea românească, printr-o foarte largă gamă de servicii gratuite oferite românilor din Italia, indiferent dacă au aderat sau nu la asociații sau federație. F.O.R.I va deveni unul dintre lianții unității românilor la faptele bune, la promovarea muncii și a valorilor, a scoaterii la lumină a adevăratei firi românești, caracterizate prin hărnicie și respect, românii fiind cea mai numeroasă comunitate străină  din Italia care a dovedit constant că își merită respectul.

Astfel de acțiuni precum  Expo România –Italia 2018, sunt o dovadă vie a faptului că românii sunt o comunitate mai unită decât se crede sau se încearcă să fie discreditată sau, de ce nu, și instigată… Ceea ce merită notat, nu doar înalta ținută artistică, ci și lipsa incidentelor, buna organizare și, mai ales, reala frățietate a românilor, și când spunem români ne referim și la românii de dincolo de Prut care așteaptă, ca oricare alt român, gestul politic al unirii, doar acesta mai lipsind.

Galeriile fotografice pot fi vizionate pe diferite pagini și grupuri din rețelele sociale virtuale, noi sugerându-vă să o vedeți și pe cea realizată de F.O.R.I, prin (apasă link)  Constantin Sorici.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •