Facebook declară război ştirilor false

facebook
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A creat un icon pentru a înţelege cât de credibile sunt ştirile. Făcând clic pe el, puteţi vedea comentariile comunităţii şi eventual intrările de pe Wikipedia legate de acel conţinut.

Facebook lansează un instrument pentru a verifica oarecum credibilitatea conţinutului postat în reţeaua socială. Făcând clic pe „i“, utilizatorul deschide o casetă conținând numărul de distribuiri, postări corelate, trimiteri Wikipedia şi pagină de Facebook a autorului postului. Utilizatorii pot astfel evalueze veridicitatea unui articol de ştiri fără a părăsi site-ul. Sistemul a fost numit FYI, acronimul pentru „for you information”.

Verificarea pe social este accesibilă prin New Feed, lista de conţinuturi jurnalistice trimisă de sistem, bazată pe preferinţele utilizatorilor. Dacă faceţi clic pe o pictograma, este posibil ştiţi, înainte de deschiderea postului, opinia exprimată de comunitate cu privire la un anumit conţinut. În plus faţă de utilizatorii simpli, feedback-ul include opinia editorilor care aderă la Proiectul Facebook Journalism, o iniţiativa care vizează îmbunătăţirea colaborării cu furnizorii de informaţii. Scopul final este de a contracara fenomenul de ştiri false din interior, fără a recurge la specialişti specializaţi în monitorizarea ştirilor. „În Statele Unite, doar 53% dintre americani au încredere în sursele online“ – a explicat Andrew Anker, director al secţiunii de ştiri Facebook – vrem ne asigurăm puteţi şti mai multe despre cine a scris un articol“.

Pe lângă opinia membrilor comunităţii, sistemul oferă informaţii suplimentare. Utilizatorul poate contextualiza conţinutul prin afişarea articolului Wikipedia dedicat autorului, paginii sale oficiale de pe Facebook sau a articolelor care se ocupă de un subiect similar. Scopul este de a face cititorul cât mai autonom posibil prin furnizarea de instrumente pentru a alege cele mai bune surse. Fiecare autor de articole poate improvizeze în calitate de jurnalist, decidă care posturi sunt de încredere şi care nu sunt.

Limitele sistemului – verificarea „de bază”, totuşi, prezintă unele limite obiective. Resursele sunt furnizate de managerul de servicii şi, printre aşa-numitele „surse”, apar şi siteuri care nu sunt întotdeauna de încredere. Chiar şi pe Wikipedia sunt articole scrise de utilizatori anonimi. Chiar şi un creator de ştiri false poate -l folosească pentru a credita o ştire falsă.

Compania a subliniat instrumentul se află în plină desfăşurare, iar colaborarea cu editorii va îmbunătăţi în continuare calitatea ştirilor. „Utilizatorii cer mai multe informaţii despre conţinutul pe care îl văd pe on-line – a spus managerul de produs, Sară Su, într-un interviu cu ziarul on-line TechCrunch – ei doresc ştie dacă un autor este de încredere şi dacă ştirea este credibilă.“ Întrebată cu privire la posibilitatea de a folosi Wikipedia ca sursă alternativă, Su a aparat opțiunea, afirmând informaţiile false pe Wikipedia sunt rare şi sunt corectate rapid.“ „Wikipedia ar trebui intervină ori de câte ori o ştire falsă este postată pe platformă. În plus, este important se explice utilizatorilor politica site-ului în ceea ce priveşte combaterea dezinformării pe web.“.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •