Fenomenele meteorologice dinamice (supra?)solicita inerţia sistemului administrativ românesc

meteo

O veche butadă zice că cele patru obstacole de neînvins, din lista numeroasă a obstacolelor ce poate fi concepută de specialişti, în calea înfloririi agriculturii româneşti sunt: primăvara, vara, toamna şi iarna! Şi… cine poate contrazice?

Ca simplu cetăţean observator voi itera aici câteva idei legate de recentele evenimente meteorologice nefericite care s-au abătut asupra României, creând pagube umane şi materiale semnificative, dintre care în mod cert, o parte ar fi putut fi evitate dacă populaţia ar fi fost alertata în timp util … de ce va să vină!

În pleiada ne-contabilizabilă a infinitei liste a problemelor zise tipice societății româneşti tradiţionale, şi actuale, apare în mod constant abordarea tâmpă: orice se întâmplă în această ţară, pare să nu se mai fi petrecut vreodată pe planeta noastră, judecând după cât de nepregătite, urgisite şi oprimate se simt atât autorităţile cât şi populaţia autohtonă şi după lipsa tipică a unor soluţii eficiente, profesioniste şi mai ales optime! Românii ştiu ce am afirmat. Seceta, inundaţiile, molimele, etc. deşi parcă s-au născut toate în România, în ciuda românilor, par să nu aibe soluţii tocmai „acolo unde s-au născut”!
Lucrul Dracului… Doamne, iartă-mă!

Până când nu va fi perfectat un sistem de avertizare extrem de precis şi inteligent de prevenire a populaţiei, legat de potenţiale ameninţări în masă, va exista întotdeauna parșiva dilema: „cât de mult sau cât de puţin… este suficent!?” Deloc simplu răspunsul la acest „test”. Amatorii să se abțină…!

În urma vizitei d-lui PM Tudose, din data de 18 Septembrie, la Timişoara, a răsărit idea notificării populaţiei din zonele posibil ameninţate via telefon mobil.
E O.K., de ce nu ar fi!? În definitiv e foarte clar că, din punct de vedere tehnic, există multe posibilităţi, dar importantă e informaţia primară sosita la timp şi cât mai corectă, nu sub formă de fabulaţii meteorologice ce vizează „acoperiri stângace” prin pleiade de scuze ulterioare… formulate ermetico-ştiinţific!

Haideţi să analizăm două exemple concrete, la speţa aflată în discuţie, aici:

1) În Timişoara, dl. Primar a fost avertizat cu cca. jumate de oră înainte, la 15:07, iar urgia s-a dezlănţuit pe la 15:38, că vin „nişte ploi şi vânturi” la nivel de „cod portocaliu” cu ploaie de tip furtună, cu vânturi cu viteze prezise de 60-75 km/oră şi ca atare, dl. Robu a decis logic, concordant cu datele informative primite, că nu merită riscul să panicheze populația doar pentru atâta lucru.
A ieşit cât se poate de… prost! La „Realitatea TV” a fost etichetat drept „idiot”. L-am citat pe domnul Rareş Bogdan, ancora de bază şi de furtună a staţiei TV.

Prin contrast, după doar câteva zile, 20 Septembrie, 2017, la „Bucale”, mai prudentă din „firea” (sic!) dumneaei, femeie, mamă eroină şi gospodină, deh! „Firicioaica”, bazată pe informaţii similare, dar şi pe precedentul creat în 17 Septembrie 2017, a decis să alerteze mult mai din timp populaţia locală – logic, concordant cu datele informative primite…

Ca urmare, în corelare cu foarte pronunţatul „spirit de conservare bucureştean”, acolo s-a produs ceva mai multă panică decât au mandatat în final fenomenele meteo… Efectul mediatic este ca „firicica” a ieşit şi mai prost ca „robul oraşului TM” deşi în capitală nu s-au produs pagube sau mortăciuni notabile. BTW, halal de aşa reacţii mediatice… vizavi de o fostă colegă!

Concluzia tipică românească: „Nici aşa nu-i bine… și aşa e rău!”. Exact.
Bine e doar cum va fi acceptat ca standard oficial de set de proceduri… că e BINE. Şi acel standard va fi permanent subiectul unor posibile/dorite îmbunătăţiri. Până atunci, soarta cetăţenilor rămaşi „sinistraţi în România, şi a averilor lor precare în general, dar acumulate prin trudă şi sacrificiilor multor generaţii antecesoriale va rămâne în continuare subiectul flerului unor primari (fie ei IT-isti sau jurnalişti „de top”… convertiţi în politicieni), a sorţii şi a bunăvoinţei divine.

PS. Nu ştiu de ce, dar am premoniţia că şi de data asta pe romani îi va salva mintea unui… arab, bine intenţionat responsabil şi inteligent!
Nu dau nume, ca să nu creez animozităţi şi agitaţie inutilă tipic anti-islamica.

A bon entendeur, salut !

Părerea mea personală (ne-profesionistă dar… „detectivistă”) e aceea că declaraţiile meteorologilor/agelor reprezentanţi/te ai/ale ANM, au fost fie exagerate în mod tendenţios, fie făţarnic mincinoase de-a dreptul şi motivate de frică, să nu le pună lumea pielea’n băţ şi să nu-şi piardă cumva slujbele grase.

Cred că meteorologii au minţit şi continuă să mintă legat de: – viteza vanturilor care s-au dezvoltat în Timișoara în timpul vijeliei (+120/oră cu vârfuri către 140 km/oră, în estimarea mea ochiometrica de la locul evenimentelor, judecând atât după dinamica coroanelor copacilor, îndoiţi la jumătate, cât şi după severitatea pagubelor produse imobilele distruse sau deteriorate, în zonele afectate: biserici cu turlele smulse, acoperişuri luate „cu totul” pe sus, etc.

În plus, cât de naivi ar trebui să fim ca să credem că vânturi de 75 km/oră ar putea răsturna un TIR sau doborî structural semnul de „bine aţi venit” (!!!) – semn care prăbuşindu-se a ucis un automobilist, student, în varsta de 24 de ani (R.I.P.) întrun macabru umor greu de egalat!- de la intrarea în Timişoara?;

– tipul fenomenelor desfăşurate (clar că au fost şi tornade locale relativ severe, care nu au fost însă menţionate de meteorologi care, la ordin, cântă în cor aceleaşi baliverne jenante!). Asta poate şi fiindcă tornadele pot fi prevăzute cu mult mai mult de 15-30 minute, în concordanţă cu diverse lămuriri de pe Net:

(Can you predict a tornado?
“When predicting severe weather, including tornadoes, a day or two în advance we look for the development of temperature and wind flow patterns în the atmosphere, which can căuşe enough moisture, instability, lift and wind shear for tornadic thunderstorms,” Edwards says. “But it îs not aş easy aş it sounds. Mar 7, 2012);

Rămâne însă problema esenţială:
Atunci CÂND AU FOST ANTICIPATE (cu limitele statistice inerente), ce au autorităţile de făcut!? Alertează populaţia sau… tac ca porcul în cucuruz…? Iată DILEMA. Nu este una simplă, asta e absolut clar.

Din lipsă de probe/informaţii valide şi pentru a nu agrava inutil spectrul supoziţiilor logic posibile, nu am băgat în ecuaţie o alta dilema evidentă: a fost natural sau provocat ce s-a întâmplat în 17 Septembrie, 2017. Cinstea de a adresa aceasta revine desigur unor specialişti precum dl. Gen. Emil Strainu.

Un poll de opinie aflat în curs de desfăşurare pe Net, azi 21 Septembrie, 2017, indica la ora 14:11 aşa (adică „better worry than… sorry!”. Clar.): „Cine a acţionat corect în cazul fenomenelor meteo extreme? – sondajul a început la 21-Sep-2017 09:10

Gabriela Firea 86,82% (3631)
Nicolae Robu 13,15% (550)”

Navigare pe vreme bună şi cu vânt din pupă doresc tuturor stimaţilor cititori… răbdători! God bless!

Comis/ă” astăzi, 21 Septembrie, 2017. Jones Stones, aflat actualmente în TM, RO.

Articolul precedentCartea aştrilor – computerul ceresc al lui Enoh
Articolul următorTreviso, Italia – o bunicuță „bolnavă” de jocurile lotto pierde 200.000 de euro într-un an
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno