Festivalul care a unit în spiritul cunoașterii: Sacred Roots Fest

Pe 28 și 29 octombrie asociația culturală ARPRO a organizat, cu parteneriatul Institutului Cultural Român din București și al Accademiei di Romania din Roma, prima ediție a festivalului Sacred Roots Fest, care reunește coruri din Europa pentru a cultiva pasiunea pentru muzica corală sacră.

Festivalul s-a desfășurat sub patronajul Ambasadei României în Italia și al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta

Proiectul este finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

În prima zi a festivalului Accademia di Romania din Roma a găzduit seminarul “L’origine del canto corale sacro”, cu intervenția unor mari personalități din lumea corală. Au luat cuvântul: prof. Rudolf Dinu, directorul activităților culturale ale Accademiei, Excelența Sa Liviu Petru Zăpîrțan, Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta, Alina Pârvulescu, secretar general al Asociației Naționale Corală din România (ANCR), care a prezentat un admirabil studiu  destre tradiția corală românească, P. Gavril Popa, secretar al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia cu o intervenție despre muzica corală sacră românească, M. Giovanni Gava, dirijorul corului Schola Cantorum și președinte Libera Accademia di Roma (LAR) cu un studiu asupra muzicii gregoriane și Laurențiu Onofrei din comunitatea penticostală românească din italia, care a prezentat un studiu despre muzica sacră protestantă și neoprotestantă.

Citând o frază din studiul părintelui Gavril Popa, «Tradiţia bine înţeleasă e ca o coloană de marmură rămasă de la un templu vechi, pentru a înălţa un templu nou».

Acesta a fost motto-ul zilei care s-a încheiat cu un workshop dirijat de maestrul Manuel Bălănică, director al corului Ioan D. Chirescu din Cernavodă.

Participanții la seminar au studiat și interpretat, îndrumați de maestru, partitura Ave Maria D’Arcadelt: memorabil a fost momentul conclusiv în care membrii corurilor de diferite confesiuni religioase au cântat la unison. (Video: https://www.facebook.com/arpeggioroua/videos/1528346380575753/)

Pe 29 octombrie în istorica biserică de lângă via del Corso Oratorio del Caravita au cantat cele șapte coruri: Arpeggio & Roua, grupul coral al asociației ARPRO S. Dionisie Exiguul și S. Roman Melodul, corurile episcopiei ortodoxe române din Italia, Gaudium Poloniae, corul comunității poloneze din Italia, corul Betel al comunității penticostale române din Italia, Ioan D. Chirescu, corul istoric din Cernavodă și Schola Cantorum al academiei LAR din Roma.

Organizatorii s-au bucurat de o sală arhiplină și de un public format din dirijori, profesori, studenți și turiști din Roma care au apreciat repertoriile fiecărui cor. Obiectivul festivalului, cel de a înlătura barierele prin muzica sacră, a fost îndeplinit, Sacred Roots Fest devenind deja un punct de referință pentru iubitorii de muzică sacră din centrul Italiei. 

Colaboratori și sponsori: Associazione culturale Roma & Romania, Digi Mobil, Vizion Photography, Trattoria Moderna, Corso Grand Suite, Casa Eledy Ricami Creativi, associazione socio-culturale Vocea Romanilor.

Parteneri Media: TVR International, Radio Romania Actualitati, Agerpres, Radio Vocativ, Agenda Diasporei, Vocea Romanilor.