Filipine a anunțat planuri de retragere din alianța de apărare militară a Statelor Unite

Filipine a anunțat planuri de retragere din alianța de apărare militară a Statelor Unite

Filipine a informat marți Statele Unite că va pune capăt unui important pact de securitate care permitea forțelor americane să se antreneze în țară – o mișcare cheie a președintelui Rodrigo Duterte, care continuă să se apropie tot mai mult de China, îndepărtându-se de conducătorul colonial al națiunii.

Secretarul de externe, Teodoro Locsin, a anunțat pe Twitter că a informat ambasada Statelor Unite din Manila că Filipine retrag Acordul privind forțele de vizită din 1998 (VFA). Acordul permite forțelor americane, împreună cu navele americane și avioanele militare, să se miște prin bazele militare din Filipine pentru aproximativ 300 de exerciții comune în fiecare an cu trupele filipineze.

„Șeful adjunct al misiunii Ambasadei Statelor Unite a primit notificarea de încetare a Acordului privind forțele de vizitare”, a replicat Locsin. „Ca o amabilitate diplomatică, nu vor mai exista anunțuri de fapt în urma acestei dezvoltări auto-explicative.”

Acordul va fi reziliat în termen de 180 de zile, cu excepția cazului în care ambele părți pot negocia o modalitate de menținere a acesteia. Ambasada Statelor Unite din Manila a recunoscut primirea avizului de la Manila și a spus că Washingtonul „va examina cu atenție cel mai bun mod de a înainta interesele noastre comune”.

„Acesta este un pas grav, cu implicații semnificative pentru alianța SUA-Filipine”, a declarat ambasada într-o declarație. „Cele două țări ale noastre se bucură de o relație cordială, adânc înrădăcinată în istorie. Rămânem dedicați prieteniei dintre cele două popoare ale noastre”.

În ciuda unei alianțe de 69 de ani între cele două națiuni, consolidată prin Tratatul de apărare reciprocă din 1951, președintele Duterte s-a arătat în repetate rânduri împotriva Washingtonului, în special după viza americană a lui Sen. Ronald dela Rosa a fost răsturnat pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului comise ca șef de poliție națională.

După ce Duterte a preluat funcția în 2016, a impus condamnarea la moartea a traficanților de droguri, desfășurând o campanie sângeroasă care ar fi ucis mii de filipinezi în mare parte săraci, a informat Associated Press. Între timp, China a ”încălecat” Filipine și alte națiuni din regiune, precum Cambodgia, ca parte a efortului de a prelua controlul asupra Mării Chinei de Sud.

Într-un discurs, Duterte a declarat luni că președintele Trump s-a exprimat pentru salvarea acordul, dar el a respins ideea. El a acuzat Statele Unite că s-au amestecat în afacerile filipineze, inclusiv cercetări privind eliberarea senatorului de opoziție Leila de Lima, pe care l-a acuzat că a fost implicat în afaceri cu droguri ilegale. El a respins acuzația ca o acuzație inventată pentru a reduce la tăcere dizidența.

„America este foarte nepoliticoasă. Sunt atât de nepoliticoși”, a spus Duterte.

Secretarul de stat adjunct pentru afaceri politico-militare R. Clarke Cooper a declarat reporterilor că VFA este crucială în implementarea unui pact separat de apărare din era Obama. Acordul de cooperare îmbunătățit pentru apărare din 2014 (EDCA) permite forțelor Statelor Unite să rămână mult timp, autorizându-le să construiască și să întrețină cazarmă și depozite și să stocheze echipamente și arme de apărare în cinci tabere militare din Filipine.

„Toate angajamentele, toată libertatea operațiunilor de navigație, toate exercițiile, toată pregătirea comună, cu personalul militar american în port, la sol, pe linia de zbor, necesită un mecanism legal care să-i permită, iar acesta este de ce VFA este atât de important”, a spus Cooper într-o convorbire conferită cu reporterii luni, potrivit Rappler.

Vorbind înaintea Senatului Filipinelor săptămâna trecută, Locsin a propus să schimbe VFA în loc să o demoleze, argumentând că întreruperea acesteia ar afecta exerciții comune și alte activități cu forțele americane, inclusiv armata filipineză și forțele americane. Ei trebuie să-și îmbunătățească abilitățile în combaterea amenințărilor la adresa securității naționale.

Statele Unite au acordat peste 550 de milioane de dolari asistență de securitate Filipinelor din 2016 până în 2019, a adăugat Locsin, adăugând că ar putea exista un „efect de duș rece asupra relațiilor noastre economice”, dacă Filipinele ar reduce alianța de securitate cu Washingtonul.

Forțele americane au furnizat informații, instruire și ajutoare care au permis filipinezilor să abordeze lupta împotriva traficulului de persoane, a cyber-attak-urile, a stupefiantele ilegale și terorismului, a spus Locsin, citând modul în care asistența militară americană a ajutat forțele filipineze să se apere împotriva unui asediu dezastruos creat de către militanții aliniați grupurilor de state islamice din sudul orașului Marawi din 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.