Firea, primarul capitalei, ”mântuie” banii neamului!

Primăria Sector 1 vrea să aloce încă 10 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de hotărâre ce se află pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu local. În 2017, Primăria Sectorului 1 a alocat 20 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Primarul general Gabriela Firea vrea să aloce pentru biserici 45.463.000 lei (circa 10 milioane de euro) din bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2018. Mai exact, acești bani vor merge către 156 de biserici din București (doar o parte monumentele istorice), dintre care 15 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

În 2017, Primăria Capitalei a alocat pentru biserici 65 milioane lei. Din această sumă, doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului s-au alocat 19,5 milioane în 2017.

Primăria Sectorului 5 a alocat și ea 12 milioane lei pentru biserici în 2017, dintre care 9 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.


Catedrala Mântuirii Neamului Românesc este o biserică în construcție, aflată în București pe Dealul Arsenalului. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în februarie 2011 și data finalizării sale este preconizată a fi la sfârșitul anului 2018. Costurile medii ale investiției se ridică la suma de 80.000.000 euro, iar câștigătorul licitației pentru proiectarea edificiului este firma băcăuană Vanel Exim.

Vineri 3 iulie 2010 BOR a anunțat că firma Vanel Exim din Bacău a fost desemnată câștigătoare a concursului de proiectare pentru ridicarea lăcașului de cult, valoarea totală a devizului de execuție a catedralei fiind în jur de 100 de milioane de euro, mai mic decât prețul inițial al lucrării la roșu, care fusese estimat la 180-200 de milioane de euro. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că pentru proiect nu vor veni bani de la statul român și că Biserica își asumă întreaga responsabilitate financiară, banii împrumutați urmând a fi înapoiați într-un termen de 15 – 20 de ani, plus o perioadă de grație, de la ridicarea construcției la roșu. Locul ales este Dealul Arsenalului, pe un teren aflat în proprietatea Patriarhiei din 2005, acordat prin ordonanță de Guvern, având ca destinație exclusivă construcția Catedralei Mântuirii. Catedrala va avea 120 m lungime, 70 m lățime și 120 m înălțime, se va desfășura pe o suprafață de 38.000 de metri pătrați și va avea două hramuri: „Înălțarea Domnului” (Ziua Eroilor) și „Sfântul Apostol Andrei”. La prețul ridicării la roșu se vor adăuga încă circa 200 de milioane de euro pentru picturile din Catedrală.

În 2006, Evenimentul Zilei a estimat costul noii catedrale care urma să fie de peste 500 milioane €, inclusiv prețul terenului. În 2007, Patriarhul Daniel a estimat costul clădirii, excluzând terenul, la aproximativ 400 milioane €. În 2008, Le Figaro a estimat costul la 1 miliard €.

În 2007, guvernul a anunțat că va dona 30 de milioane de lei (8 milioane €) pentru construcția noii catedrale. Parlamentul a legiferat că o jumătate din costul Catedralei va proveni de la stat. Acest act a fost criticat. Daniel Dăianu, un deputat european liberal, a sugerat că este vorba despre cheltuieli populiste, iar fondurile ar proveni din alte domenii de cheltuieli. Remus Cernea, șeful Asociației Solidaritatea pentru libertatea de conștiință s-a plâns că finanțarea catedralei cu bani publici discriminează finanțarea altor proiecte.

În 2010, anul începerii construcției, Patriarhia spunea că va construi Catedrala „din fonduri proprii și din contribuțiile credincioșilor, și nu cu bani de la Buget”. Totuși, la începutul anului 2011 guvernul a donat 10 milioane de lei iar Primăria Capitalei a acordat aceeași sumă.

În 2013, costurile de construcție ale catedralei au fost estimate la 400 milioane de lei. În 2015, la cinci ani după începerea lucrărilor de construcție, costul total al structurii catedralei fără finisaje a fost reevaluat la 91 milioane €.

În primăvara anului 2017, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spunea că estimarea costului de construcție este de 80 milioane €, fiind deja cheltuite 65 de milioane până în acel moment. ” Ar mai fi nevoie de aproximativ 20 de milioane de euro pentru a ridica în formă finală Biserica. Este vorba despre banii Patriarhiei Române, banii din donațiile credincioșilor din țară și din străinătate. Aceste donații sunt de peste 20-30% din suma finală. A doua sursă de finanțare o constituie Guvernul României, care, în limita bugetară disponibilă, acordă, în fiecare an, un ajutor financiar și a treia sursă de finanțare o constituie administrațiile locale”. Potrivit wikipedia.