Fiscul aruncă firmele în haos. Dotarea firmelor cu aparate de marcat cu jurnal electronic este obligatorie

După amânări succesive, de la 1 noiembrie, toţi operatorii economici sunt obligaţi să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Dar mulţi nu au reuşit să le cumpere şi se tem că li se va suspenda activitatea.

Domnul Ionel are un mic aprozar în Iaşi. Încearcă de luni bune să îşi cumpere o nouă casă de marcat. După ce a bătut drumurile la mai multe firme, abia a reuşit să dea un avans pentru o promisiune. Până la instalarea aparatelor mai are de aşteptat. Doar că în 4 zile, Fiscul poate să îi ceară socoteală.

“Probabil că dacă or să fie controale şi nu o să primesc casa, ori o să închid şi o să-mi iau concediu, spune proprietarul aprozarului.”
Dotarea cu aparate de marcat cu jurnal electronic este obligatorie, avertizează ANAF pe site-ul oficial. Acestea pot fi cumpărate numai de la operatorii economici autorizaţi de Ministerul Finanţelor.

ROBERT CROITORU, consultant fiscal: Problema este că acum în piaţă sunt necesare 800.000 de case de marcat şi producătorii au anunţat că nu pot să producă decât 1000 de bucăţi pe zi.
Firmele care nu se vor încadra în termen vor primi mai întâi avertisment şi un plan de conformare, apoi riscă amenzi de până la 10.000 de lei şi în 45 de zile suspendarea activităţii.

FLORIN BĂJAN, reprezentant firmă case de marcat: Diferenţa între o casă de marcat nouă cu jurnal electronic şi una veche cu o rolă- jurnal este aceea că pe noua casă de marcat toate bonurile se înregistrează pe un SD-card intern.

Culmea este că deocamdată casele de marcat cu jurnal electronic sunt total inutile, pentru că nu există un soft unde datele să fie stocate, au declarat surse neoficiale din cadrul fiscului pentru Observator.

Chiar şi aşa, inspectorii ANAF au început controalele în restaurante, cluburi şi baruri, încă de săptămâna trecută.

În timp ce pune presiune pe contribuabili, Fiscul nu are pregătit propriul sistem ca să preia online datele trimise de companii. În momentul de faţă ştim că România pierde 6 miliarde de euro anual din Taxa pe Valoare Adăugată necolectată şi din evaziunea fiscală.
Până când jurnalul electronic va fi pus la punct,  informaţiile vor ajunge către ANAF direct la ghişeu sau prin poştă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.